Webinar 23 maart 20.00 uur ‘Haal meer uit koelsystemen door optimale ventilatie’
'Verkeerd uitgevoerde koeling eerder negatief dan positief effect'
In Kootwijkerbroek houdt Melvin Hazeleger in drie stallen 31.000 moederdieren, exclusief hanen, van trager groeiende vleeskuikens. De 24-jarige pluimveehouder nam in december 2020 het bedrijf over nadat hij sinds 2018 als bedrijfsleider op het bedrijf werkte. Hij is één van de circa 35 vleeskuikenouderdierenhouders met trager groeiende moederdieren in Nederland. In de meeste recente stal uit 2011 zit plafondventilatie waar Melvin ook een nevelkoeling heeft geïnstalleerd.
Inlaatventielen plafond
„De stal heeft een formaat van 30 bij 80 meter, maar met een verlaagd plafond. De lucht komt via de nok en inlaatventielen in het plafond, met ongeveer een onderdruk van de 3 Pascal, de stal binnen. Het is plafondsysteem is toentertijd gebouwd om de ventilatie te kunnen optimaliseren. Plafondventilatie zou namelijk net iets beter werken dan zij-inlaten. En het systeem bevalt goed. Er is een mooie constante luchtstroom en ik heb er veel plezier van. In vergelijk met de twee oudere stallen werkt de ventilatie beter en ik zie in de prestaties van de vleeskuikenouderdieren dat de productie constanter is; zonder hoge pieken of dalen. Dat is belangrijker voor de continuïteit dan hoge pieken.”
Hoge druk nevelkoelingssysteem
Sinds twee jaar heeft Melvin ook koeling in de stal. „Dit is een hoge druk nevelkoelingssysteem en dat bevalt goed. Om goed te kunnen koelen is dit de mooiste optie. Ik kan de koeling gemakkelijker verbinden aan de computer en preciezer ofwel gedoseerder werken. Daarnaast werkt het systeem ook goed om de stal in te weken voor het schoonspuiten. Er is een hoge drukleiding door de hele stal aangelegd met nozzles bij elk plafondinlaatventiel. De hoge drukpomp blaas met intervallen een mooie fijne nevel door de stal en slaat automatisch af als er een hoge luchtvochtigheid is bereikt. De intervallen zijn belangrijk voor de rust in de stal, maar samen met de hoge druk en fijne nevel zorgt het er ook voor dat er geen waterdruppels in je stal komen. De nozzles druppelen niet na en de stal blijft optimaal droog.”
Met het nevelkoelingssysteem en ventilatie kan de pluimveehouder uit Kootwijkerbroek zeker 8 graden Celsius verkoelen. „Dat is fors de moeite. Bij een echte hoge luchtvochtigheid en hoge temperatuur van 32 of meer graden Celsius blijft het echter wel lastig om zover terug te koelen.”
Volgens Melvin moet je de ventilatie niet op het koelsysteem aanpassen, maar de koeling juist op de ventilatie. Nevelkoeling past bij zijn ventilatie. „Het is bovendien betaalbaar en effectief om snel te kunnen koelen. Andere systemen zijn duurder en de vraag is of je deze kunt terug verdienen. Afgelopen jaar heb ik de nevelkoeling bijvoorbeeld maar een week gebruikt.”
Gebruik geen standaardsystemen
Bij koeling is het naar de mening van de 24-jarige pluimveehouder belangrijk dat het maatwerk is. „Het juiste systeem van koeling in combinatie met de bestaande ventilatie is belangrijk en kan een mooie bijdrage leveren om de stallen op extreme warme dagen te koelen, mits je het goed uitvoert. Halfbakken uitgevoerde koeling heeft eerder een negatief dan positief effect door teveel nattigheid in je stal. Dit koelsysteem van hoge druk verneveling past goed bij een ventilatie met een hoge ventilatiecapaciteit. Bij warm weer trekt de nevel mooi de stal in met een goede verdeling van de nevel.”
Gebruik geen standaardsystemen adviseert Melvin: „Zelf had ik het foutje gemaakt en gekozen voor elementen waarbij de gaatjes al voorgeboord waren. De volgende keer zal ik dat toch anders doen en de nozzlesgaatjes boren als de leiding geïnstalleerd is. Dan kan ik ter plaatse de gaatjes boren bij elk inlaatventiel. Je hebt namelijk de luchtstoom uit het ventiel nodig, zodat de nevel optimaal in de luchtstromen opgenomen wordt.”
Meld je hier aan voor de webinar ‘Haal meer uit koelsystemen door optimale ventilatie’