Opinie: Landbouw zien als oplossing, niet als probleem
Het is vervelend en lastig en nooit leuk om te vertellen maar onze prijzen in de eierautomaat zijn weer gestegen. Niet omdat we meer willen verdienen, wel om de kosten te kunnen betalen. De prijzen van het voer en de kippen stijgen naar ongekende hoogtes. Elke vrachtwagen voer is ongeveer 10 000 euro en zo hebben we er zeven per week nodig. Jonge hennen die worden aangekocht moeten 17 weken voer eten bij de opfokker. Die prijzen stijgen dus ook enorm hard. Tel maar uit dat je 200 000 kippen moet aankopen aan meer dan 5 euro per stuk. En dan heb je de overige kosten nog. Dat we omhoog moeten met de prijs is dus onvermijdelijk.
Er wordt zelfs nagedacht om stallen niet te herbevolken. Dan zal het nog langer duren voor de prijzen van de eieren zich herstellen. Er zijn in België sowieso te weinig eieren met Pasen en de drie grootste eiergiganten van Europa zijn ... jawel... gelegen in Oekraïne. Zij hebben maar liefst 20 miljoen leghennen onder hun vleugels. Of nog maar eens de noodzaak om een eigen voedselvoorziening te hebben in je land. Toch liggen er nu stikstofplannen op tafel die ervoor zorgen dat er geen instroom meer zal zijn van jonge boeren en de gemiddelde boer in België is dik boven de 50.
Nu denken jullie misschien dat het beter zou zijn het graan te gebruiken voor brood. Dat is niet zo simpel. De granen die wij gebruiken bij onze kippen is niet van dezelfde kwaliteit en structuur als baktarwe. De baktarwe heeft daarnaast ook een ander klimaat nodig. Er zijn streken waar dit heel goed gaat zoals in Frankrijk. Daar wordt volop gezaaid en ook onze mest draagt daar bij aan het brood voor morgen. Granen voor het voer zouden wel in België gezaaid kunnen worden. Maar dat ligt dan weer moeilijk omdat de wetgeving en regeltjes dat tot nu toe erg moeilijk maken. Bovendien hebben de meeste akkerbouwers al opgegeven wat ze gaan zaaien op hun akkers.
Moeilijke tijden
En dan denk ik aan de Hedwigepolder die daar staat te verkommeren. Het worden nog moeilijke tijden. Maar ik had een goed gesprek vorige week met de directeur van Agrifirm, Dick Hordijk. Hij zei me dat het graan er voor de komende maanden wel is voor de kippen. Dat bracht enigszins rust in mijn hoofd. We gaan kunnen zorgen voor een eitje bij het ontbijt. Eén boterham met een ei is overigens veel voedzamer dan twee boterhammen met niks erop.
Alleen gaat iedereen zijn steentje moeten bijdragen. We kunnen het voedsel niet blijven voorfinancieren. De koek is op. Maar samen komen we hier wel doorheen. Dat landbouw weer moet worden gezien als een oplossing en niet meer als enkel een probleem is evidentie.
Tekst: Mariëlle Smits-Schalk
Beeld: Susan Rexwinkel