NVP: Kwalijke opstelling Dierenbescherming rondom zoönose debat
De Dierenbescherming en zeven wetenschappers deden onlangs een oproep aan het kabinet met plannen om de vogelgriep te bestrijden. Evenals de NVP en LTO/NOP pleit ook de Dierenbescherming voor vaccinatie. Alleen vaccinatie vindt de Dierenbescherming echter niet genoeg: Pluimveebedrijven moeten weg uit waterrijke gebieden met veel wilde vogels. Bovendien moet er een eind komen aan de hoge concentratie van pluimvee in bepaalde regio’s zoals de Gelderse Vallei en in de buurt van Venray. Hier zitten zoveel pluimveebedrijven op elkaar dat de kans op verspreiding van dierziekten extra groot is, volgens onderzoek van zoönosen-experts. Minder dieren per bedrijf zou bovendien de kans op mutaties van het virus verkleinen. Wanneer er dan toch een besmetting is, hoeven er minder dieren geruimd te worden.
„De Dierenbescherming maakt onsmakelijk misbruik van de politieke hetze tegen de veehouderij, als bron van een volgende pandemie. De Dierenbescherming pleit in de media voor verlaging van de veedichtheid en het saneren van pluimveebedrijven in de omgeving van natte natuur. Dat is walgelijk en feitelijk onjuist in de strijd tegen vogelgriep”, reageert NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat. „Veedichtheid heeft namelijk geen invloed op het aantal vogelgriep besmettingen in een gebied. Door de aangescherpte hygiënemaatregelen wordt het virus nauwelijks nog versleept van het ene bedrijf naar het andere. Het komt de stal binnen door wilde vogels. Voordat een virus kan muteren, zijn in Nederland de dieren al geruimd.”
„De overheid organiseert haar eigen probleem door het aanleggen van natte natuur zoals veenweiden met een hoog waterpeil. Zo leg je de rode loper uit voor watervogels die pluimvee besmetten, bij kleine bedrijven net zozeer als bij de grote”, verklaart Oplaat.
Niet in lijn met roadmap vogelgriep
„De NVP constateert dat deze opstelling van de Dierenbescherming niet in lijn is met de Roadmap vogelgriep – opgesteld met experts, waaraan de Dierenbescherming deelneemt samen met de sector en het Ministerie van LNV. Het is veelzeggend dat de Dierenbescherming vanuit politiek opportunisme op deze wijze probeert de sector te beschadigen. Als NVP hebben we de Dierenbescherming hierop aangesproken”, zegt Oplaat.
Woordvoerder Niels Kalkman van de Dierenbescherming zei onlangs op radio 1 dat Nederlandse vee ‘tjokvol met antibiotica zit’. Dit betreurt Oplaat ook ten zeerste. „Dit is een glasharde leugen. Het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij en pluimveehouderij is erg laag. De Dierenbescherming gaf later aan dat het om een onervaren woordvoerder ging en hij dat niet had moeten zeggen. Maar het is wel gezegd en veel luisteraars zijn zo verkeerd geïnformeerd.”