LTO/NOP: Voerprijs 25 procent gestegen, hogere eierprijs noodzaak
Met Pasen in het vooruitzicht is de beschikbaarheid van Nederlandse eieren in de schappen van de supermarkt allerminst zeker, volgens LTO/NOP Door onrust op de grondstoffenmarkt lopen pluimveehouders het risico op elk ei verlies te maken. Om de kostenstijgingen te compenseren is een hogere inkoopprijs door de supermarkt noodzakelijk.
„De oorlog in Oekraïne is verschrikkelijk en berichten over voedseltekorten in belegerde steden zijn hartverscheurend. In Nederland is de voedselzekerheid nu niet in het geding, hoewel de oorlog ons wel opnieuw laat nadenken over de strategische waarde van voedselproductie. Wel voelen we de gevolgen van de situatie in Oekraïne ook hier op de markt. Als pluimveehouders zelfs de voerkosten niet meer terug kunnen verdienen dan gaan – simpel gezegd – de kippen naar de slacht en ligt de eierproductie stil. Dan heb je dus geen Nederlandse eieren in de schappen als het Pasen is,” zegt Kees de Jong, vakgroepvoorzitter LTO Pluimveehouderij/NOP.
Kosten opvangen in de keten
Om dat te voorkomen moet er nu wat gedaan worden aan de prijzen die pluimveehouders voor hun eieren ontvangen. Op dit moment is de voerprijs al meer dan 25 procent hoger, gerekend vanaf de start van de oorlog. Ten opzichte van vorig jaar gemaakte contractafspraken kan dat zelfs oplopen tot een verhoging boven de 50 procent. De verwachting is dat dit de komende tijd nog verder oploopt. De kostprijs van eieren bestaat normaal gesproken voor zo’n 65 procent uit voerkosten – waarmee direct duidelijk is welke impact dit heeft.
Met deze uitzonderlijke situatie en deze voerprijzen is op geen enkele wijze rekening gehouden in de contracten die eierhandelaren met supermarkten hebben afgesloten én de contracten die pluimveehouders met eierhandelaren hebben afgesloten. Een verhoging van de inkoopprijs door de supermarkten is dus noodzakelijk.
Grondstoffenmarkt
De stijging van de prijs van diervoeders is het gevolg het stilvallen van de levering van diervoedergrondstoffen uit Oekraïne. Van de totale import in Nederland komt een relatief kleiner deel van de grondstoffen uit Oekraïne, maar door de oorlog en wegvallende handelsvolumes is de hele wereldmarkt van grondstoffen verstoord. Er moet gezocht worden naar alternatieve grondstoffen die elders worden ingekocht. Dat heeft een prijsopdrijvend effect.
Kees de Jong: „Niemand zit te wachten op prijsverhogingen, ook al omdat bijna iedereen te maken heeft met hogere uitgaven aan bijvoorbeeld energie. Wij doen toch deze oproep aan de keten omdat je als pluimveehouder niet dagelijks verse eieren kunt blijven produceren als je op elk ei verlies lijdt.”
LTO/NOP roept supermarkten op om oog te hebben voor deze effecten en hun verantwoordelijkheid te nemen. Alleen op die manier is de productie van eieren in de komende periode zeker te stellen.
Albert Heijn verhoogt uitbetalingsprijs
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) verstuurde vorige week een brandbrief naar supermarkten en eierhandel dat de eierprijs voor leghennenhouders per direct omhoog moet vanwege de hogere voerkosten. Albert Heijn maakte afgelopen vrijdag bekend de uitbetalingsprijs voor eieren te verhogen vanwege de hogere voerkosten. „Niets dan lof voor het nemen van de verantwoordelijkheid in de keten van Albert Heijn", reageerde NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat. Hij hoopt dat andere supermarkten het voorbeeld van Albert Heijn volgen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: LTO, NOP