Pluimveeweb webinar Koelen en Ventilatie 23 maart 20.00 uur
'Haal meer uit koelsystemen door optimale ventilatie'
De aandacht voor verkoeling en ventilatie in de zomermaanden is de laatste jaren toegenomen. En dat is niet vreemd. Steeds meer pluimveehouders ervaren dat hitte grote gevolgen heeft op hun vleeskuikens, legdieren en opfokdieren en ze hebben actie ondernomen om hun stallen te kunnen koelen. Voor vleeskuikenhouders was koeling al bijna dagelijkse praktijk, maar leghennenhouders beginnen ook de voordelen hiervan in te zien.
Hittestress veroorzaakt veel meer
William de Koning, ventilatiespecialist en mededirecteur van Veko Ventilatie BV dat ook leverancier is van ventilatie- en koelsystemen in de agrarische sector, ziet bij veel pluimveehouders met hittestress een grote uitval bij hun dieren. „Je ziet procenten uitval door stress, maar hittestress veroorzaakt veel meer. De coli-bacterie kan toe slaan door verminderde weerstand en kan tot verhoogde uitval van dieren in de hele ronde leiden. Je ziet dat hitte een ware slijtageslag op de dieren is. Als je uiteindelijk gaat kijken naar hoeveel rendement het kost en de verslechterde diergezondheid met hogere gezondheidskosten, dan kan de schade behoorlijk zijn. Temeer omdat de problemen tot na de winter kunnen doorspelen. Zeker wat betreft leghennen en moederdieren. Als deze echt een hittestress hebben beleefd, gaan ze nooit meer optimaal produceren. Ze hebben namelijk al zoveel reserves moeten inleveren. Vleeskuikenouderdieren bereiken hun top in 29 weken. Dan zitten ze vol in de veren en dragen veel warmte bij zich die ze moeten afvoeren. Als het dan een warme dag is, kunnen ze gemakkelijk hittestress ervaren met een hele snelle uitval en koppelschade.”
Aanzienlijke verschillen bevruchtingscijfers
Ook Mathieu Duvekot van Komptech Sambeek BV ziet duidelijke schade door hittestress bij leghennen en ook bij moederdieren. Komptech Sambeek BV is gespecialiseerd in pad- en nevelkoelsystemen van het Duitse merk Lubing en heeft ook een mobiel koelsystem. „We hebben bij bedrijven met legmoederdieren mobiele koelers geplaats, maar ook padkoeling op vleeskuikenouderdierbedrijven. Daar zien we aanzienlijke verschillen in bevruchtingscijfers en uitkomst van kuikens. Ook in een later stadium, want het blijkt dat schade door hittestress niet meer valt in te halen.”
Informatieleemte leghennenbedrijven
Mathieu Duvekot ziet dat er een leemte in informatie is bij leghennenhouders over koeling en wat er allemaal mogelijk is. Voor leghennenbedrijven is koeling echter veel lastiger dan voor vleeskuikenhouders, weet William de Koning. „Bij leghennen is het systeem van koelen en ventilatie ingewikkelder. Er zijn grote volières en obstakels, waardoor je manieren moet vinden om de luchtstroom en luchtsnelheid te beheren om een goede gevoelstemperatuur te realiseren. Dit is ook een zeer grote uitdaging bij de uitloopstallen, die er steeds meer bij komen. Tevens is een bijkomend probleem, dat er bij legkippen er meestal volières in de stal staan en ze boven op de zitbuis slapen en dat je ze s ávond te ver wilt verkoelen. ’s Avonds moet je eigenlijk heel voorzichtig zijn met de koeling. Bij vleeskuikens zijn er daarentegen nauwelijks obstakels, maar is de warmteontwikkeling bij vleeskuikens wel groter, omdat ze snel groeien.”
Koeling en ventilatie
Zowel Duvekot als De Koning zien dat koeling alleen optimaal werkt als ook de ventilatie goed is. Er is daarom de juiste combinatie nodig en dat vraagt altijd om maatwerk. Mathieu: „Koeling is in feite een onderdeel van ventilatie, Onze twee bedrijven kunnen dat mooi met elkaar matchen. Voor een goed functionerende koeling gaat echter veel berekeningswerk aan vooraf. Het is niet zomaar een pomp en leiding. Het is maatwerk. Er zit een gedachte achter.’ William voegt toe: „Koeling werkt daarnaast niet zonder ventilatie. De vraag is dus hoe we koeling optimaal kunnen laten werken in combinatie met ventilatie.”
Meld je hier aan voor de webinar ‘Haal meer uit koelsystemen door optimale ventilatie’
Wat is het doel van de koeling?
- Voorkoming van uitval.
- De dieren er beter door de warmere dagen heen te trekken.
- Zoveel mogelijk daggroei proberen blijven te behalen (vleeskuiken, opfokleghennen. En uitkomst bevruchtings-cijfers op niveau te houden bij moederdieren.
- Geen schades te krijgen aan het koppel verder in de ronde (coli uitval, slijters)
Wat voor koeling systemen zijn er?
- Hoge druk koeling (kleine druppel).
- Lage druk koeling aan de buitenzijde van de stal bij de inlaat (grove druppel).
- Padcooling.
- Grondbed of waterputten met leidingen naar de koelradiatoren aan de inlaatzijdes.
- Koelen via de warmte wisselaar (dan moet alle ventilatie over de wisselaar).
Wat voor ventilatie systemen zijn er?
- Nokventilatie met inlaat aan de zijdes.
- Nokventilatie met lengte ventilatoren en de inlaat aan de zijdes.
- Lengte ventilatie met inlaat aan de zijde.
- Lengte ventilatie met zijdes en tunnelkleppen.