Fotoserie: Nieuwe stal voor 1 ster Beter Leven kuikens
Gekozen voor scharrel
“Dat we zeven jaar geleden zijn overgeschakeld van moederdieren en opfok leghennen naar Volwaard scharrelkuikens is een goede keuze geweest. Op dat moment zat ik nog in een maatschap met mijn ouders en broer,” vertelt Pieter. “Na de overname vijf jaar geleden, hebben we het bedrijf meteen gesplitst. Mijn broer Christian ging naar de locatie in Castenray en ik ging verder met de twee locaties in Koningslust.”
“We hebben er geen seconde spijt van gehad. Het houden van vleeskuikens binnen het 1 ster Beter Leven concept geeft rust ook al willen we wel presteren. Met veel hulp van Coppens hebben we in die tijd geleerd hoe we kuikens het beste kunnen houden. In het begin kwamen ze wel twee keer in de week langs voor de begeleiding. Binnen het scharrelconcept is het altijd de bedoeling geweest dat iedereen een goede boterham kon verdienen. Het is een prettige en transparante manier van werken en zorgt voor vertrouwen.”
Nieuwe elementen
Pieter: “De nieuwe stal is gebaseerd op mijn andere stallen. Dat maakt het werken in de stallen overzichtelijk en belangrijker nog, is dat ik tevreden ben over de systemen die we al hadden, zoals de houten nokventilatie en de winterwarmkachels. Ook heb ik tijdens de bouw en het ontwerp kostprijsgerichte keuzes gemaakt en heb ik veel werkzaamheden zelf uitgevoerd. De nieuwe elementen bij deze stal zijn onder andere de ionisatiesystemen, een lichtstraat van 70 meter en 150 zonnepanelen.”
Houten nokventilatie
“Ik heb bewust gekozen voor houten nokventilatie, terwijl bijna alle nieuwe stallen tegenwoordig kunststofkokers of lengteventilatie hebben. Dit is omdat ik er prettig mee werk in mijn andere stallen. Ik houd het graag zo simpel mogelijk om het overzichtelijk te houden. Een bijkomend voordeel is dat er in geval van stroomuitval natuurlijke trek plaats kan vinden wat de kans op grote calamiteiten vermindert.”
"We hebben op mijn andere locatie een keer een blikseminslag gehad. Alles was doorgebrand. Ik kon zelfs het aggregaat nergens meer op aansluiten. De computers waren losgeslagen van de muur. Het was toen buiten ruim 30 graden. Na vier uur was het binnen 27.5 graden. De dag erna werkte alles weer. De kippen hadden niks geleden. Het was donker binnen en ze bleven rustig zitten. Er is geen enkel kuiken doodgegaan.”
Handbediend
“Je zou ‘s nachts niet wakker moeten liggen van je stal. Dat leeft niet fijn. Daarom kies ik ervoor de luchtstroming in de stal via de ventilatiekleppen met de hand te bedienen. Hiervoor moet ik in de winter inderdaad wel een paar keer per dag de stal in om de kleppen een slag dicht te draaien om koudeval te voorkomen. Ik stuur mijn ventielen ook bij als de uitloopschuiven open gaan. Zo voorkom ik dat ik teveel luchtsnelheid krijg beneden bij de kuikens via deze schuiven. Toch heb hier een beter gevoel bij dan als het allemaal computergestuurd wordt geregeld. Ik heb alles graag zelf in de hand en vind dat ook prettig werken."
Winterwarmkachels
“Over de keuze voor winterwarmkachels heb ik niet lang hoeven nadenken. Op de andere locatie hangen deze indirect gestookte kachels ook. Ze zijn echt ‘hufterproof’,”lacht Pieter. Ze worden ieder jaar gekeurd maar er is nooit iets aan. Ik kan ze gewoon schoonspuiten zondervoorzichtig te hoeven zijn.”
Waterionisator
“Ik heb een waterbron van 185 meter diep geplaatst, waar een waterionisator op is aangesloten. Door het ionisatieproces worden de watermoleculen in kleinere eenheden gesplitst wat de opname door de kuikens bevorderd. Ook vitamines en entstoffen hechten zich beter aan het water en worden daardoor beter opgenomen.
Door de ionisatie blijven de nippels schoner. Tijdens de ronde hoef ik de leidingen hierdoor niet extra te spoelen. In de leegstand behandel ik het systeem met aquaclean en tijdens de eerste week spoel ik de leidingen vooral om het water bij de kuikens vers te houden. De waterionisator is natuurlijk een flinke investering maar ik zie er de meerwaarde zeker van in.”
Negatieve ionisatie
“De nieuwe stal is voorzien van ionisatie via prikkeldraad voor de reductie van fijnstof. De lucht komt langs het prikkeldraad dat onder hoogspanning staat. Hierdoor worden de stofdeeltjes statisch geladen met negatieve lading. Het stof dat geïoniseerd is, plakt werkelijk overal aan. Mijn aluminium golfplafond golft op het einde van de ronde niet meer, maar is gewoon vlak van het stof. Maar door dit proces is de luchtkwaliteit zoveel beter.
Ionisatielampen
Daarnaast heb ik de ionisatielampen met koolstofborsteltjes van Freshlight agri geïnstalleerd. De lampen zijn onderhoudsarm en gebruiksvriendelijk. Ik kan ze gewoon schoonspuiten. Ik had ze ook in andere stallen hangen en was er erg tevreden over.”
Lichtstraat
Ik heb een complete lichtstraat van 70 meter gemonteerd. Dit werkt erg prettig. Om pikkerij te voorkomen als het te zonnig is, kan ik met de kleppen in de lichtstraat bijsturen.”
Vloer van 15 cm
“De vloer van 15 cm dik ligt helemaal vlak en is daardoor makkelijk te reinigen. Ik heb bewust niet voor putten gekozen. Al het spoelwater gaat direct naar buiten, zodat ik geen verstoppingen krijg. Onder de vloer ligt een combinatie van korrelmix met gele grond. Dit wordt zo hard dat je er gewoon met een shovel overheen kunt rijden. De vloer is zonder plastic gestort en is niet ingezaagd. Er zit nog geen scheurtje in. De vloer blijft heel lang warm en het zandbed zorgt echt voor een langdurige warmtebuffer waar ik veel profijt van heb.”
Zonnepanelen
“Op het dak van de nieuwe stal en de werkplaats liggen 150 zonnepanelen. Hierdoor is deze locatie energieneutraal. Helaas is de aanvraag om zonnepanelen te plaatsen op de andere locatie afgekeurd omdat het netwerk dit niet aan kan."
Goed gevoel
“Ik vind het mooi dat we met deze manier van werken, het betere leven van de kuikens uit kunnen dragen naar de consument. Wij maken een eerlijk stukje vlees en hebben nog nooit antibiotica hoeven gebruiken. Dat voelt goed. Ik ga elke dag met een glimlach naar mijn kuikens.”