Rusland dreigt met stoppen van export kunstmest
Grote rederijen maakten afgelopen week bekend geen vrachten meer te accepteren van en naar Rusland. Daarbij wordt een uitzondering gemaakt voor voedingsmiddelen, medische apparatuur en humanitaire goederen. Ook op grote Russische havens staken diezelfde bedrijven de werkzaamheden. De export komt daardoor in het geding.
Het Russische ministerie van Industrie en Handel beveelt daarom kunstmestproducenten aan om te stoppen met de export totdat vervoersbedrijven de activiteiten hervatten en weer leveringsgaranties kunnen bieden. Het persbureau Tass meldt dat Russische bedrijven de instructies van het ministerie zullen gaan opvolgen.
Gevolgen
Rusland is de grootste leverancier van kunstmest aan de Europese Unie. In 2020 leverde het land voor een waarde van 1,1 miljard euro. Daarop volgde Marokko met een waarde van 500 miljoen euro. Omdat de Russen een grote leverancier zijn van over de hele wereld, kan het stoppen van de export leiden tot prijsstijgingen op de hele wereld, zo schetsen marktdeskundigen.
Hoe de situatie zich blijft ontwikkelen is onzeker, maar volgens de Rabobank kan het in Nederland een meevaller zijn dat er een grote hoeveelheid dierlijke mest in ons land aanwezig is. Deze kunnen ene deel van de kunstmestgift vervangen. Op termijn kan de oorlog en afhankelijkheid van Russisch gas wel gevolgen hebben, omdat de kunstmestprijzen voorlopig hoog blijven.
Kunstmestvervanger
Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid namens de SGP, reageert op Twitter op het nieuws: 'Dit is het moment om ruimte te geven voor kunstmestvervangers (mineralenconcentraten uit dierlijke mest). En dan liefst structureel.' Mineralenconcentraat (eindproduct van mestverwerking) is nog niet officiëel toegelaten als kunstmestvervanger in Europa. Spuiwater van luchtwassers uit de varkens- en pluimveehouderij is dit alwel. Hiermee is inmiddels al zo'n tien jaar ervaring opgedaan.