Leden FromFarmers krijgen € 4,57 terug per ton voer
Het afgelopen jaar was bepaald geen makkelijk jaar voor veehouders, zegt bestuursvoorzitter Ben Volker in het begeleidende persbericht. ‘Bovenal stond het jaar in het teken van hoge grondstof- en energieprijzen. Dit had zijn weerslag op de voerprijzen en raakte alle leden. Vooral onze varkenshouders hadden hieronder te lijden, gezien de extreem lage varkensprijzen.’
Eind 2020 werd de Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland geconstateerd en stelde China een importverbod in voor Duitse varkens. Dit leidde tot een overaanbod van varkens in Europa, met een dramatische prijsdaling tot gevolg.
Stikstof-onzekerheid
Als gevolg van de lange kabinetsformatie werd er ook geen progressie gemaakt op het stikstofdossier. Dat zorgde vooral voor onzekerheid onder de leden-melkveehouders. Melkveehouders produceerden vorig jaar ook iets minder melk dan een jaar eerder. In het segment melkrobotbedrijven werd volgens de onderneming progressie geboekt bij bestaande klanten en werden nieuwe klanten aangetrokken.
Vlees(rund)veehouders hadden last van de sluiting van de horecasector, stelt ForFarmers. De afzet aan pluimveehouders daalde met name door de effecten van de Covid-maatregelen. Bovendien werd de sector getroffen door uitbraken van vogelgriep, aldus het jaarverslag.
Ook in 2022 druk op de marge
De vooruitzichten voor het lopende boekjaar zijn nog niet heel gunstig. De energieprijzen waren in de eerste maanden van 2022 substantieel hoger dan in het eerste kwartaal van 2021, aldus het jaarverslag. ‘De marktomstandigheden zijn voor veel veehouders nog niet verbeterd.’
ForFarmers verwacht dat de grondstof- en energieprijzen hoog blijven, mede gezien de zorgwekkende politieke situatie rondom Rusland en Oekraïne. Daardoor blijft er naar verwachting in 2022 druk op de marge en de kosten bestaan.
Acquisities houden volumedaling beperkt
Het totale volume aan voer dat ForFarmers het afgelopen boekjaar op de thuismarkten Nederland en België afzette, daalde met 0,3 procent tot 5,1 miljoen ton. Dat de volumedaling relatief klein is gebleven, is vooral te danken aan de bijdrage van de acquisities die de onderneming begin 2021 deed.
In Nederland werd De Hoop Mengvoerders in Zelhem overgenomen; een onderneming die vooral sterk is in pluimveevoer. Het aantal klanten dat bij De Hoop is vertrokken als gevolg van ketenintegratie bij derden, is minder dan ten tijde van de overname werd verwacht, aldus de onderneming. Het Pavo-paardenvoerportfolio werd uitgebreid met de aankoop van het zuid-Duitse Mühldorfer Pferdefutter. De bijdrage van deze genoemde acquisities was 4,7 procent.
‘Door de overname van De Hoop is de groeiende pluimveesector nu de grootste sector in onze portfolio, vóór herkauwers en varkens’, aldus algemeen directeur Yoram Knoop.
Autonome daling 5 procent
Autonoom (zonder de overgenomen bedrijven) daalde het totale volume (inclusief zaken als coproducten, zaaigoed en ruwvoer) op de thuismarkt in Nederland en België met 5,0 procent, op basis van minder afzet in alle sectoren. Het mengvoervolume nam autonoom relatief meer af dan het totale volume. ForFarmers schrijft dat primair toe aan de krimp in de Belgische markt en de warme sanering in de varkenssector in Nederland, die vooral zijn beslag kreeg in de tweede helft van 2021. Tevens wisselden meer varkenshouders van voerleverancier dan vorig jaar. Volumes in de herkauwerssector daalden in lijn met de markt.
Kerncijfers 2021
ForFarmers is marktleider in Europa. De onderneming telt circa 2.500 medewerkers en is actief in Nederland, België, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Al met al is het volume ‘total feed’ (mengvoer en aanverwante producten) over 2021 met 0,8 procent gedaald tot 9,7 miljoen ton. Vooral in het Verenigd Koninkrijk daalde de afzet. Het volume mengvoer steeg met 0,2 procent tot 6,8 miljoen ton; vooral als gevolg van de acquisities.
De omzet ging met 13,5 procent omhoog naar 2,671 miljard euro. Dit is te danken aan de acquisities en het deels doorberekenen van gestegen grondstofprijzen.
De bruto winst kwam 0,7 procent hoger uit en bedraagt 436,3 miljoen euro. Dit is vooral te danken aan de acquisities. De hogere grondstofprijzen en de autonome volumedaling hadden een dempend effect op de winst.
De kasstroom uit operationele activiteiten halveerde bijna: die daalde met 44,2 procent tot 54,7 miljoen euro. De nettowinst van het concern daalde 37,4 procent en kwam uit op 29 miljoen. Het bestuur stelt niettemin voor de aandeelhouders over 2021 een dividend uit te keren van 29 cent per gewoon aandeel. Dat is evenveel als in 2020.
Voor het complete jaarverslag klik hier.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: ForFarmers