Landsbond Pluimvee teleurgesteld over stikstofakkoord
'Stikstofakkoord zeer zure appel voor de pluimveesector'
Het zogenaamde krokusakkoord biedt de pluimveehouderij een definitief maar wurgend stikstofkader. Dat zegt Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee. Hij reageert boos. „Een zure appel is dit krokusakkoord zeker, zeker ook voor onze pluimveesector”, zegt hij. „Dat er inspanningen dienen geleverd te worden, daarmee zal iedereen die zich wat heeft verdiept in de stikstofproblematiek het over eens zijn. Niet alleen de versnelde sluiting van de zogenaamde “rode” bedrijven, maar ook de extra benadering van de “donker oranje” bedrijven, komen hard aan. Dit is enkel aanvaardbaar als dergelijke opkoopregelingen op een voldoende menselijke manier gebeuren en als er voldoende financiële middelen tegenover staan. Ook de extra onzekerheid die het Turnhouts Vennengebied bedeeld krijgt, is een zware dobber voor de regio.”
Computermodellen
Volgens Landsbond Pluimvee heeft het hele akkoord een grote impact op de sector. „Niettegenstaande betreuren we dat er gewerkt wordt op basis van computermodellen en men te weinig in kaart heeft wat de werkelijke impact is. Terwijl dit wel enorme consequenties heeft voor vele veebedrijven en hun gezinnen. Daarnaast komt de grootste impact van het buitenland, dit dient mee betrokken te worden wil men een evenwichtig geheel bekomen. De vrees heerst bovendien dat met een dermate lage impactscoredrempel (0.025 procent), er een verdere hypotheek gelegd wordt op de ontwikkeling, vernieuwing en het toekomstperspectief van de komende jaren.”
Drempel
Volgens Landsbond Pluimvee ligt de impactscoredrempel dermate laag dat het bijna gelijk staat aan een vergunningstop. „Er volgt natuurlijk eerst nog een openbaar onderzoek, maar vast staat dat we als veehouderij enkele moeilijke jaren tegemoet gaan, al kan dit een belangrijke stap zijn naar een betere toekomst”, zegt Chombaere. „Voorwaarde is echter wel, en daar draait het mee om, dat er een beter verdienmodel komt voor de landbouw. Investeren in nieuwe technologie om de uitstoot te vangen, of minder dieren aanhouden, allemaal goed en wel als dit nog niet meer de rendabiliteit van onze veebedrijven verder aantast.” Landsbond Pluimvee is zich verder aan het verdiepen in de details van het dossier. Ze zullen intern bekijken of en welke stappen er moeten gezet worden.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Lander van Gestel
Bron: Landsbond Pluimvee