Zeewier in onbewerkte vorm niet geschikt als voer voor vleeskuikens
![Beeld ter illustratie.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/54/516/vleeskuikens_voerpan_sr.-detail.jpg)
Stokvis deed onderzoek naar de voedingswaarde van verschillende zeewieren in voeders voor vleeskuikens. Daarbij lag de focus op nutritionele samenstelling, verteerbaarheid en gezondheid van de vleeskuikens. In onbewerkte vorm is het niet geschikt. Voor bijproducten na bioraffinage zijn er mogelijk wel kansen.
In behandelde zeewieren zijn de gehalten aan mineralen erg hoog. Met wassen kan het gehalte worden verlaagd maar dat maakt het zeewier nog steeds niet geschikt als vleeskuikenvoeding. Een enzymbehandeling van zeewier gericht op eiwitafbraak alvorens het zeewier aan vleeskuikens te voeren verhoogt de verteerbaarheid van zeewier ook niet.
Het voeren van één van de bestudeerde bijproducten uit zeewier verbeterde de dierprestaties wel en had ook een positieve invloed op de onderzochte gezondheidskenmerken van vleeskuikens. De effecten van bijproducten uit zeewier hangen af van het type voer waaraan het zeewier wordt toegevoegd. Stokvis concludeert dat bioraffinage een goede manier kan zijn om alle stoffen uit zeewier optimaal te benutten in verschillende industrieën. Stokvis hoopt aanstaande vrijdag 25 februari te promoveren aan de Wageningen Universiteit.
![Foto van Tom Schotman](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/367/tom-schotman.150x150.jpg)
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Wageningen University & Research, Research