Calcium en fosfor uit collageen versterken de botten van vleeskuikens
Op woensdag 5 januari promoveerde hij op basis van zijn onderzoek aan de Wageningen Universiteit. De achterblijvende groei van botten bij vleeskuikens zorgt voor welzijnsproblemen. Güz stelde vast dat vleeskuikens baat hebben bij extra organische mineralen in het voer, met name fosfor en calcium. Deze mineralen kunnen komen uit beendermeel van varkens. Omdat de mineralen in collageen in organische vorm gebonden zijn aan koolstof, kan de kip ze beter opnemen dan mineralen uit gesteenten.
Güz stelde vast dat vleeskuikens die extra organische mineralen verstrekt kregen grotere en dichtere botten ontwikkelden en daarmee over sterkere poten beschikten. Die effecten waren kleiner bij vleeskuikens die extra anorganische mineralen kregen. Organische mineralen zijn duurder dan anorganische, maar dat betaalt zich terug voor een vleeskuikenhouder omdat zijn vleeskuikens gezonder zijn.
Vleekuikens hebben ook baat bij verrijking van de stal via het plaatsen van klimrekken en bij het beschikbaar stellen van levende insectenlarven, stelde Güz vast. De dieren gaan meer bewegen en dat zorgt ook voor sterkere botten. In twee proeven vergeleek hij een snelgroeiend kippenras met een langzamer groeiend ras. Bij het verstrekken van extra mineralen en kooiverrijking verbeterden de botten. Het voeren van extra mineralen aan moederdieren had alleen effect op vleeskuikens in het langzamer groeiende kippenras. Dat meldt Resource van Wageningen University & Research deze week.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Resource Wageningen UR