Brabant maakt jacht op bruine en zwarte ratten
Video: Jacht op rat met luchtdrukwapen geopend
Het aantal meldingen van overlast door bruine en zwarte ratten groeit, meldt het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, KAD, uit Wageningen.
Ook provincie Noord Brabant verwacht een grotere toename van de overlast en maakt het mogelijk om de komende 1,5 jaar bruine en zwarte ratten met een luchtbuks af te schieten. Daarvoor heeft de provinie ontheffing op de wet natuurbescherming aangevraagd. Die is nodig om het gebruik van luchtdrukwapens toe te staan.
Zwart en bruin in Zuid Nederland
Het KAD snapt de provincie wel. Directeur Bastiaan Meerburg noemt het een ‘verstandig besluit’. Het zuiden van het land is volgens hem een geval apart. Hier is het niet alleen de bruine rat die voor steeds meer overlast zorgt, ook z’n zwarte soortgenoot is in opkomst.
,,En ze leven in Brabant naast elkaar. Dat is nieuw. Het was vroeger meestal of de een of de ander.” Daar waar de bruine rat zich senang voelt in de buurt van water, houdt de zwarte rat juist van droogte. In huis dus, waar ze kruipruimtes prettig vinden. ,,We zien ze steeds meer in stedelijk gebied opduiken”, stelt Meerburg, die als voorbeeld een stad als Eindhoven noemt.
Ziekmakers
De zwarte rat is jaren geleden meegekomen met bijvoorbeeld grondstoffen voor veevoer. De kolonies zijn begonnen op de agrarische bedrijven maar zijn inmiddels uitgebreid naar de steden.
De Brabantse ontheffing op de zogeheten wet natuurbescherming is nodig om het gebruik van luchtdrukwapens toe te staan. Dat geldt ook voor schieten tussen zonsondergang en zonsopkomst. Dan, in de nachtelijke uren, zijn de ratten op z’n actiefst en is het bestrijden effectiever. De provincie vindt het gebruik van hagel- en kogelgeweren, waarmee ratten al wel mochten worden afgeschoten, met name binnen de bebouwde kom te risicovol.
Ratten zijn potentiële ziekmakers, overbrengers van de ziekte van Weil onder meer. Maar ze kunnen ook de varkenspest met zich meedragen. En met hun geknaag voor brandgevaar zorgen. Of de voedselvoorraad bij boeren flink doen slinken. ,Als je niets doet, kan een populatie ratten zo enorm snel groeien.
Rattenjager
„Het schieten van ratten gebeurt met een luchtdrukwapen. Daarvoor heb je een infraroodcamera nodig. Een pluimveehouder mag op eigen terrein schieten maar heeft wel een training daarvoor nodig", zegt Johan van Rooij van Van Eck Bedrijfshygiëne. Hij is net onderweg naar een bedrijf dat ratten in de sloot heeft geconstateerd. Samen met de agrariër kijkt hij hoe ze die het beste kunnen bestrijden. „Ratten zitten altijd in het donker. Zonder warmtecamera zie je die niet. Ik ken al groepen boeren die gezamenlijk zo'n camera aangeschaft hebben en ze gezamenlijk bestrijden."
Bekijk het afschieten van ratten in het filmpje.