Laatste vogelgriepnieuws:
Laatste vogelgriepnieuws: Vogelgriep nu ook in Frankrijk, Litouwen, Roemenië en Slowakije
8 januari: Vogelgriep nu ook in Frankrijk, Litouwen, Roemenië en Slowakije
Het vogelgriepvirus is onlangs op pluimveebedrijven in Frankrijk, Litouwen, Roemenië en Slowakije vastgesteld. In verband met de uitbraak van de besmettelijke variant van vogelgriep onder gehouden pluimvee in Frankrijk, Litouwen, Roemenië en Slowakije moeten lege en geladen vervoermiddelen voor pluimvee of broedeieren, die terugkeren of komen uit Frankrijk, Litouwen, Roemenië en Slowakije onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting ondergaan.
2 januari: Vogelgriep bij gevaccineerde eenden in Frankrijk
29 december: Nieuwe vogelgriepuitbraak in West-Vlaanderen
Er is afgelopen vrijdag 29 december opnieuw hoog pathogene vogelgriep op een pluimveebedrijf in West-Vlaanderen vastgesteld. Het gaat om vermeerderingsbedrijf in Veurne dat in de bewakingszone Alveringem ligt, op zo'n 5 kilometer van de vorige uitbraak en op minder dan een kilometer van de Franse grens. De circa 33.000 hennen en hanen van het pluimveebedrijf zijn geruimd.
26 december: Vogelgriep op kalkoenbedrijf in Vlaamse Alveringem
Op een kalkoenbedrijf in Alveringem in de Vlaamse provincie West-Vlaanderen is hoog pathogene vogelgriep vastgesteld op tweede kerstdag, dinsdag 26 december. Het getroffen kalkoenbedrijf ligt in de bewakingszone, die vorige week werd ingesteld naar aanleiding van een uitbraak op een leghennenbedrijf in Warhem, Noord-Frankrijk. De afgelopen weken werden er in Duitsland ook regelmatig vogelgriepuitbraken vastgesteld.
12 december: Vogelgriep treft grootste leghennenbedrijf in VS: 684.000 hennen geruimd
Het vogelgriepvirus is dinsdag 12 december vastgesteld op een leghennenbedrijf van Cal-Maine Foods, de grootste producent en distributeur van tafeleieren in de Verenigde Staten. Het werd vastgesteld op een bedrijf met ongeveer 684.000 leghennen van Cal-Maine Foods in de Amerikaanse staat Kansas. Dit aantal leghennen is bijna 1,6 procent van het totaal aantal leghennen van Cal-Maine Foods.
2 december: Vogelgriep vastgesteld op leghennenbedrijf in Putten
Op een leghennenbedrijf in Putten (GD) is vogelgriep vastgesteld op zaterdag 2 december. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 110.000 kippen op de locatie geruimd.
1 december: Vogelgriep op Belgisch vermeerderingsbedrijf vastgesteld
In Esen, een deelgemeente van Diksmuide, in het Belgische West-Vlaanderen, is het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N1 vastgesteld op een vermeerderingsbedrijf.
24 november: Vogelgriep op in Alphen aan den Rijn
Op een kinderboerderij in Alphen aan den Rijn (ZH) is vogelgriep vastgesteld. Binnen het 10-kilometergebied liggen twee pluimveebedrijven. Binnen die zone geldt per direct een vervoersverbod.
17 november: Vogelgriepvirus in Renswoude betreft nieuwe variant van H5N1
Het vogelgriepvirus dat het vrije uitloop leghennenbedrijf in Renswoude (UT) trof, is een nieuwe variant van het vogelgriepvirus. Het virus is verwant aan het hoog pathogene H5N1 virus dat sinds 2021 vele uitbraken heeft veroorzaakt bij pluimvee, maar bevat een nieuw stukje genoom - het zogenoemde PB1 segment - afkomstig van een laagpathogeen virus. Dat blijkt uit genetische analyse van het virus door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).
15 november: Vogelgriep op kinderboerderij in Noord-Hollandse Zaandijk
Op een kinderboerderij in het Noord-Hollandse Zaandijk in de gemeente Zaanstad is vogelgriep vastgesteld op woensdag 15 november. Het is al de derde vogelgriepuitbraak in een week tijd. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden circa 40 risicovogels die een risico vormen voor de verspreiding voor het virus geruimd.
14 november: Landelijke ophokplicht in na vogelgriepbesmetting nabij Volendam
Op een zorgboerderij in Middelie nabij Volendam is dinsdagmiddag 14 november vogelgriep vastgesteld. Vanwege de tweede uitbraak in korte tijd heeft landbouwminister Piet Adema op landelijk niveau de ophok- en afschermplicht weer ingesteld.
11 november: Vogelgriep op vrije-uitloophennenbedrijf in Renswoude
In Renswoude (UT) is zaterdag 11 november vogelgriep vastgesteld op een leghennenbedrijf met uitloop. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 65.000 kippen op de locatie geruimd. Het is de eerste hoog pathogene vogelgriepuitbraak op een pluimveebedrijf in Nederland sinds 26 januari van dit jaar.
23 maart: Verhoogde sterfte onder kokmeeuwen door vogelgriep
Er wordt een verhoogde sterfte door hoogpathogene vogelgriep vastgesteld met name onder kokmeeuwen. Half februari werd al bericht over de signalen die hierop wezen. Vooral op slaapplaatsen en in broedkolonies kunnen zich kwetsbare situaties voordoen doordat grote aantallen vogels hier dicht opeen verblijven met veel mogelijkheden voor virusoverdracht. Het broedseizoen breekt ook voor de kokmeeuw aan, waardoor het risico op verspreiding van vogelgriep toeneemt.
Sinds 15 januari zijn bij het Dutch Wildlife Health Centre en Sovon bijna 2.000 dode meeuwen, hoofdzakelijk kokmeeuwen, gemeld. Voor het laten testen op vogelgriep zijn in de periode 1 januari tot begin maart, verspreid over Nederland, 188 meeuwen opgehaald. Hiervan waren 101 meeuwen positief, 29 negatief en zijn er 58 nog in onderzoek. Het merendeel van de opgehaalde en onderzochte vogels betreft meeuwen, maar daarnaast worden ook andere vogelsoorten opgehaald.
Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen is verhoogde sterfte door vogelgriep waargenomen. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA vermeldt in een bericht over de vogelgriep situatie van december 2022 – februari 2023 een verhoogde sterfte onder zeevogels, met name meeuwen en dan specifiek de kokmeeuwen. Dat werd vastgesteld in Frankrijk, België, Nederland en Italië, meldt Sovon Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 21 maart.
20 maart: Zorgen over toenemende aantal besmettingen in Zuid-Amerika
Experts maken zich zorgen over het toenemende aantal besmettingen onder wilde vogels, onder meer in Zuid-Amerika. Op dat continent werd het vogelgriepvirus eind vorig jaar voor het eerst gesignaleerd, bij grote groepen pelikanen aan de westkust van Peru. Een keerpunt omdat deze virusvariant, die in 1996 voor het eerst is waargenomen, hiervoor nog nooit in Zuid-Amerika is geweest. En nu is er dus een grote uitbraak, die via wilde vogels wordt verspreid.
Duizenden dode zeeleeuwen
Na Peru werden in korte tijd ook andere landen getroffen door H5N1. De virusvariant komt inmiddels voor in onder meer Chili, Uruguay en Argentinië, en niet alleen bij vogels. Zo maakten de autoriteiten van Peru begin deze maand bekend dat in dat land tot nu toe al meer dan 3.400 zeeleeuwen zijn gestorven aan de vogelgriep, iets meer dan 3 procent van de totale zeeleeuwenpopulatie daar.
De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA waarschuwt in een recent vogelgrieprapport voor het overspringen van de H5N1-virusvariant naar Antarctica. De kans is aanzienlijk dat dat gebeurt, staat in het anderhalve week geleden gepubliceerde rapport. Dat komt door de snelle verspreiding van het virus in Zuid-Amerika en doordat er veel bekende vliegroutes zijn van wilde vogels tussen Zuid-Amerika en Antarctica, meldt de NOS op maandag 20 maart.
8 maart: Vogelgriep rukt verder op in Zuid-Amerika: Tweede uitbraak op pluimveebedrijf in Argentinië
De vogelgriep rukt verder op in Zuid-Amerika. Vorige week werd het virus voor het eerst op een pluimveebedrijf in Argentinië vastgesteld. Afgelopen maandag 6 maart kwam daar een tweede bedrijf bij. Na de eerste uitbraak legde Argentinië de export van pluimveevlees stil.
Het eerste bedrijf dat werd getroffen in Argentinië was een bedrijf met 190.000 vleeskuikens. De uitval was met 9.000 dieren erg hoog, toen het virus werd vastgesteld. Op het tweede pluimveebedrijf dat door het virus is getroffen, was er ook een hoge uitval van ruim 6.000 van de 17.000 dieren, toen de besmetting werd bevestigd. De twee bedrijven liggen honderden kilometers uit elkaar.
Vogelgriep verspreidt zich momenteel in Zuid-Amerika nadat het werelddeel lang gevrijwaard bleef. Op een klein pluimveebedrijf in Uruguay werd het virus onlangs ook vastgesteld. Op 3 maart werd een besmetting gemeld op een bedrijf met 195 dieren waar de helft al van was overleden. Brazilië, de grootste pluimveevleesexporteur wereldwijd, is nog vrij van vogelgriep. Wel is de besmettelijke ziekte nu in vrijwel alle buurlanden van Brazilië aangetroffen op pluimveebedrijven, zogeheten backyardbedrijven als bij wilde vogels.
24 februari: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Aalst (België)
Op een vleeskuikenbedrijf in Baardegem nabij Aalst is op 24 februari vogelgriep vastgesteld. Alle aanwezig dieren zijn geruimd. Tevens is er een beperkingszone van drie en tien kilometer ingesteld rond het getroffen bedrijf. In deze gebieden gelden strikte regels.
In deze zones, in gemeente Asse, moet het pluimvee opgehokt worden of afgeschermd worden om contact met wilde vogels te vermijden. Daarnaast wordt ook een inventarisatie gemaakt van het gehouden pluimvee bij geregistreerde houders. Deze worden op de hoogte gebracht door het FAVV. Zij dienen hun dieraantallen rechtstreeks te melden bij de FAVV.
De maatregelen zijn terug te vinden op de website van het FAVV.
21 februari: Vogelgriep slaat toe onder kokmeeuwen
Het Dutch Wildlife and Health Centre (DWHC) en Sovon Vogelonderzoek waarschuwen maandag 20 februari dat de vogelgriep rondwaart onder kokmeeuwen. Sinds de laatste week van januari loopt het aantal meldingen van dode of zieke vogels op.
Omdat de vogels zich vanaf maart in grote groepen verzamelen bij broedkolonies en op slaapplaatsen, moeten terreinbeheerders erg waakzaam zijn, is het advies van DWHC en Sovon.
In Nederland is de vogelgriep al bevestigd bij vijf dode zeemeeuwen in Rotterdam en omgeving en in Ermelo op de Veluwe. Dode zeemeeuwen zijn nog niet gevonden in Fryslân, maar de vogel komt wel in onze provincie voor, vooral in het Waddengebied.
Ook in Frankrijk, België en Duitsland zijn groepen kokmeeuwen besmet. In Frankrijk was er in het broedseizoen van vorig jaar al sprake van een grote uitbraak. In Nederland was het toen minder ernstig, meldt het DWHC.
Kokmeeuwen slapen op eilandjes in moeras en open water, waar ook broedkolonies zitten. Daar zitten de vogels met velen bij elkaar. Volgens het DWHC zijn er aanwijzingen dat het opruimen van karkassen helpt om het effect van een vogelgriepuitbraak te dempen. Het DWHC en Sovon vragen nadrukkelijk om de vondst van dode of zieke vogels door te geven via de websites van de organisaties.
21 februari: Vogelgriep rukt op in Zuid-Amerika na uitbraken in Argentinië en Uruguay
Argentinië en Uruguay hebben op 15 februari hun eerste gevallen van vogelgriep onder wilde vogels gemeld, waardoor het virus ook in Zuid-Amerika oprukt. Alleen Brazilië, Guyana en Suriname hebben nog gevallen van vogelgriep bevestigd.
21 februari: 'Totaal versnipperde vogelgriepaanpak wilde vogels vergroot kans op verspreiding'
De aanpak van vogelgriep onder wilde vogels is totaal versnipperd. Uit onderzoek van onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV blijkt dat regio’s en gemeenten verschillende maatregelen treffen en de sterfteregistratie onvolledig is. Viroloog Thijs Kuiken van het Erasmus MC in Rotterdam stelt dat hierdoor de kans wordt vergroot dat het virus zich nog verder verspreidt.
13 februari: Vogelgriep op hobbyhouderij in Rozenburg bij Rotterdam
In het Zuid-Hollandse Rozenburg, in de gemeente Rotterdam is op een kleinschalige houderij met kippen vogelgriep vastgesteld maandagmiddag 13 februari. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 70 kippen op de locatie geruimd.
13 februari: H5N1-uitbraken bij hobbyhouders en wilde vogels in België
Er zijn afgelopen week twee nieuwe besmettingen met het H5N1-virus vastgesteld bij hobbyhouders in Berlare (Oost-Vlaanderen) en Philippeville (Namen). Daarnaast zijn er de eerste vijf weken van dit jaar maar liefst 80 gevallen vastgesteld bij wilde vogels, ten opzichte van 200 gevallen in heel 2022.
De vogelgriep teistert ook Brussel. Naar aanleiding van de vondst van meerdere dode vogels op het terrein van de vijvers van Neerpede, worden inwoners van de Brusselse wijk Anderlecht opgeroepen waakzaam te zijn en de aanwezigheid van dode vogels te melden op het nummer (0032) (0)800 99 77. Dat maakte het gemeentebestuur van Anderlecht maandag 13 februari bekend.
27 januari: Vermeerderingsbedrijf in Vlaamse Zonnebeke geruimd na vogelgriepbesmetting
Er is afgelopen vrijdag 27 januari een vermeerderingsbedrijf geruimd in het Vlaamse Zonnebeke, in het zuiden van België, vanwege het vaststellen van een laag pathogeen H5N1-virus. Het getroffen bedrijf ligt vlakbij de besmette bedrijven in Wervik. Deze ruiming vond plaats omdat er viruscirculatie op het betrokken bedrijf aan de gang was en er risico was op omvormen naar een hoogpathogeen virus en verdere verspreiding binnen de sector. Op het bedrijf was in de afgelopen dagen een legdaling en een beperkte sterfte vastgesteld. De 17.000 moederdieren zijn al geruimd.
Hoewel dit ook een virus is met een H5N1-opbouw, gaat het om een compleet ander virus dan de hoog pathogene virussen die de uitbraken van de afgelopen weken en maanden hebben veroorzaakt in België.
Aangezien het om een laag pathogeen virus gaat, het een recente besmetting betreft en het bedrijf al onder de maatregelen van de beschermingszone Wervik valt, worden er geen bijkomende maatregelen genomen. Er worden geen nieuwe zones afgebakend. De bestaande zonering rond Wervik 1 en 2 blijft gewoon behouden, met de al vastgelegde timing. De bestaande ontheffingen in de zones Wervik blijven lopen, deze zijn hier te raadplegen, meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
26 januari: Vogelgriep op eendenbedrijf in Nijkerk aan rand van Gelderse Vallei
Op een vermeerderingsbedrijf voor eenden in Nijkerk (GD) is donderdagavond 26 januari vogelgriep vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 10.000 aanwezige dieren geruimd.
25 januari: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Friese Abbega
Op een leghennenbedrijf in het Friese Abbega is woensdagavond 25 januari vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 57.000 leghennen op de locatie geruimd.
25 januari: Vogelgriep op kalkoenbedrijf in Vlaamse Wervik
Er is woensdag 25 januari een tweede besmetting met een hoog pathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld in Wervik, in West-Vlaanderen kort bij de Franse grens. Het gaat om een kalkoenenbedrijf met ongeveer 97.000 dieren van verschillende leeftijden. Het bedrijf ligt in de bewakingszone Wervik, op circa 4,5 kilometer van het besmette leghennenbedrijf van vorige week. Het betrokken bedrijf wordt momenteel geruimd.
20 januari: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Vlaamse Wervik
Er is afgelopen vrijdag 20 januari hoog pathogene H5 vogelgriep vastgesteld op een leghennenbedrijf in Wervik, in de Vlaamse provincie West-Vlaanderen, pal op de grens van West-Vlaanderen met Henegouwen aan de Franse grens. De circa 39.000 leghennen op het bedrijf waren 36 weken oud. De leghennenhouder had monsters ingestuurd vanwege verhoogde sterfte. De besmettingsbron is nog niet duidelijk. Het betrokken bedrijf is al geruimd. Een nabijgelegen vleeskuikenbedrijf (braadkippenbedrijf) met circa 19.000 vleeskuikens (braadkippen) is preventief geruimd.
18 januari: Recordaantal vogelgriepuitbraken in België
België kende vorig jaar een recordaantal van 29 vogelgriepuitbraken, waarvan 18 op pluimveebedrijven, 10 bij hobbyhouders en 1 in een dierenpark. Daarnaast werden ook 220 wilde vogels met een besmetting met het vogelgriepvirus gevonden, voornamelijk wilde eenden, ganzen en meeuwen. Dat maakte het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) woensdag 18 januari bekend.
17 januari: Leghennenbedrijf in Loo getroffen door vogelgriep
In Loo (GD) is dinsdag 17 januari op een leghennenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 60.000 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
12 januari: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Belgische Tongeren vlakbij Nederlandse grens
6 januari: Vogelgriep blijft Europa teisteren
Het aantal vogelgriepuitbraken loopt in meerdere Europese landen op. Frankrijk telt begin augustus al 260 uitbraken, waarvan het overgrote deel in het zuidwesten van het land. Duitsland telde in december 69 uitbraken volgens het Friedrich Loeffler Instituut en in januari ook alweer drie.
5 januari: Vogelgriep: Pluimveebedrijf in Tsjechië moet 750.000 kippen ruimen
Een groot pluimveebedrijf in de Tsjechische regio Pilsen (Plzeň) moet in totaal 750.000 dieren ruimen vanwege vogelgriep, meldt het Tsjechische persbureau. De vogelgriepuitbraak op het leghennenbedrijf werd onlangs vastgesteld.
30 december: Tweede vogelgriepbesmetting in Vlaamse Houthulst
Het vleeskuikenbedrijf dat vorige week dinsdag preventief geruimd werd in het Vlaamse Houthulst blijkt eveneens besmet. Het bedrijf werd vorige week geruimd omdat het vlakbij het met vogelgriep besmette kalkoenenbedrijf lag. De besmetting werd eind vorige week ontdekt.
Terwijl er in Nederland de afgelopen weken gelukkig geen vogelgriepuitbraken waren, kampen meerdere Europese landen de afgelopen weken wel met uitbraken van vogelgriep op pluimveebedrijven. Zo dook het virus de afgelopen weken regelmatig op, op pluimveebedrijven in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Spanje.
25 december: Kalkoenenbedrijf in Vlaamse Houthulst getroffen door het H5N1-virus
Afgelopen zondag 25 december is er een nieuwe besmetting met het hoogpathogene H5N1-virus vastgesteld op een kalkoenenbedrijf in in Houthulst, in de provincie West-Vlaanderen. De 28.000 vleeskalkoenen op het bedrijf zijn maandag 26 december geruimd. Het epidemiologisch onderzoek loopt nog, maar indirecte contacten met wilde vogels zijn vermoedelijk de bron van besmetting. Een braadkippenbedrijf dat in de onmiddellijke buurt van de uitbraak ligt, wordt preventief geruimd.
Rond het besmette kalkoenbedrijf worden beperkingszones van 3 (instructue 3 km-zone) en 10 km (instructie 10 km-zone) afgebakend, waarin de gebruikelijke beperkingen en maatregelen van kracht zijn. Het betreft een pluimveedicht gebied waarin ook een broederij ligt. De ontheffingen voor de afvoer van slachtpluimvee en broedeieren gaan in op maandag 2 januari 2023. Dat meldt het Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).
23 december: Vogels met vogelgriep gevonden bij Stroinkspark in Enschede
Na een melding heeft het waterschap Vechtstromen een aantal dode ganzen en een meeuw geruimd bij de vijver in het Stroinkspark in Enschede. Een drietal van deze vogels is opgestuurd naar het Dutch Wildlife Health Centre voor onderzoek. Binnen dat onderzoek is in de vogels het vogelgriepvirus is aangetoond, meldt Waterschap Vechtstromen op 23 december.
21 december: Vogelgriep steekt de kop op bij sierwatervogels in Mijdrecht
Op een hobbyhouderij in Mijdrecht (UT) is bij sierwatervogels vogelgriep vastgesteld op woensdag 21 december. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 200 vogels op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Binnen de 1 en 3 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone ligt 1 ander bedrijf. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.
28 november: Nieuwe besmettingen bij hobbyhouders in Vlaanderen
Er zijn vorige week nieuwe besmettingen met het hoogpathogene H5N1 virus vastgesteld bij een hobbyhouder in het Vlaamse Lennik (in de provincie Vlaams-Brabant) en een roofvogelhouder in Lontzen (in de provincie Luik). In beide gevallen worden de maatregelen beperkt tot enkel het besmette hobbypluimveebedrijf. Er zijn dus geen beperkingszones afgebakend, noch bijkomende maatregelen getroffen in de omgeving van de betrokken hobbypluimveehouderijen. De bron van besmetting is te zoeken bij directe of indirecte contacten met besmette wilde vogels.
Het Vlaamse FAVV benadrukt dat de besmettingen bij wilde vogels onrustwekkend hoog blijven. In de afgelopen twee weken werden 17 nieuwe besmettingen met het H5N1 virus vastgesteld, verspreid over België. De omgevingsdruk is dus nog steeds erg hoog. Het risico van insleep in de stal is dus zeker nog niet afgenomen.
21 november: Vogelgriep in Koudum: één ruiming en vervoersverbod voor zeven pluimveebedrijven
In Koudum (FR) is op een bedrijf met grootouderdieren voor vleeskuikens vogelgriep vastgesteld maandag 21 november. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 29.000 kippen op de locatie geruimd. Binnen de 1- en 3-kilometerzone van het bedrijf dat nu is besmet, bevinden zich geen andere pluimveebedrijven. In de 10-kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen zeven andere pluimveebedrijven.
20 november: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Zuid-Hollandse Stolwijk
Op een leghennenbedrijf in het Zuid-Hollandse Stolwijk is vogelgriep vastgesteld op zondag 20 november. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 23.000 leghennen geruimd.
19 november: Vogelgriep duikt op in pluimveerijk gebied na uitbraak in Limburgse Oostrum
Op een leghennenbedrijf in Oostrum, in de Limburgse gemeente Venray is vogelgriep vastgesteld op zaterdag 19 november. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 223.000 leghennen op de locatie geruimd. Binnen een zone van 1 kilometer liggen geen andere bedrijven met pluimvee. Binnen 3 kilometer bevinden zich zes andere bedrijven met pluimvee. Deze bedrijven worden door de NVWA gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen 43 andere pluimveebedrijven. De vogelgriepuitbraak is dus in een pluimveerijk gebied. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod. Een klein deel van het gebied ligt in Duitsland. De bewakingszone in het 10 kilometergebied is met de Duitse autoriteiten afgestemd.
10 november: Vogelgriep op opfokbedrijf in Turnhout
Een bedrijf met 60.000 opfokhennen in het Belgische Turnhout is besmet geraakt met vogelgriep. De hennen zijn direct geruimd om verdere virusverspreiding te voorkomen. Het getroffen bedrijf ligt in een pluimveedicht gebied met meer dan 50 pluimveehouderijen en een broederij, meldt de Vlaamse Landsbond Pluimvee. De ontheffingen voor de afvoer van slachtpluimvee en broedeieren gaan in op dinsdag 15 november. Een inzoombare kaart met alle desbetreffende gebieden is hier te raadplegen.
Het is de elfde uitbraak van vogelgriep in België sinds begin oktober, waarvan vijf pluimveebedrijven en zes bij hobbyhouders. Sinds 1 november vorig jaar waren er 25 uitbraken van vogelgriep in België, waarvan twaalf op pluimveebedrijven en dertien bij hobbyhouders.
10 november: Vogelgriep bij siervogels in Zegveld
In Zegveld nabij Woerden (UT) is donderdagmiddag 10 november vogelgriep vastgesteld op een kleinschalige hobbyhouderij met sierwatervogels. Op de locatie worden circa honderd sierwatervogels gehouden. Daarnaast zijn er ook wilde vogels aanwezig. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de aanwezige dieren geruimd.
Binnen de beperkingszones (1, 3, en 10 kilometer) rond de locatie bevinden zich geen pluimveebedrijven met dieren. In de 3-kilometerzone ligt een pluimveebedrijf dat sinds 2016 leeg staat. En in de 10 km zone ligt één ander pluimveebedrijf. Maar ook dit bedrijf staat momenteel leeg, omdat het 11 oktober werd geruimd vanwege een besmetting in het nabijgelegen Bodegraven.
9 november: Hoogpathogene vogelgriep in Brabantse Uden
Bij een vleeskuikenouderdierenbedrijf in het Brabantse Uden, gemeente Maashorst, is een vleeskuikenvermeerderingsbedrijf getroffen door vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 46.000 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
8 november: Pelikanen Vlaams dierenpark getroffen door H5N1 vogelgriep
De druk vanuit wilde vogels blijft onverminderd hoog en het risico van een introductie bij gehouden vogels is dus zeker nog niet afgenomen. Zo is er dit weekend een besmetting met het H5N1-virus vastgesteld bij pelikanen in het dierenpark Pairi Daiza in Brugelette, in de provincie Henegouwen in het zuiden van België. De besmetting is daar afkomstige van wilde ganzen, die foerageren op de vijvers in het dierenpark.
Aangezien het om bedreigde vogels gaat die beschermd zijn, voorziet de Europese wetgeving dat de dieren niet moeten geruimd worden. Om de andere vogelsoorten in en rond het park te beschermen, worden alle vogels geïsoleerd in gebouwen en volières. Alle plaatsen met vogels zijn dan ook niet langer toegankelijk voor bezoekers, de overige delen van het park blijven open. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) en het dierenpark zullen de situatie in de komende weken nauwgezet opvolgen.
1 november: Opnieuw vogelgriep op pluimveebedrijf in Ospel
Op een pluimveebedrijf met opfokhennen in Ospel (LB) is dinsdagochtend 1 november vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 94.000 dieren op de locatie geruimd. Het is de tweede besmetting in Ospel. Ruim twee weken geleden, op 16 oktober, werd een kalkoenenbedrijf in dezelfde plaats getroffen door het virus.
30 oktober: Vogelgriep in Oudwoude
In Oudwoude (FR) is zondag 30 oktober vogelgriep vastgesteld op een bedrijf met grootouderdieren voor vleeskuikens. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 30.000 dieren op de locatie geruimd.
Binnen een zone van 1 kilometer ligt één ander pluimveebedrijf van dezelfde eigenaar maar met gescheiden bedrijfsvoering. Het bedrijf zal worden gescreend op vogelgriep en gedurende 14 dagen door de Gezondheidsdienst voor dieren intensief gemonitord worden op vogelgriep verschijnselen.
28 oktober: Tweede besmetting bij pluimveebedrijf in Hoogstraten
Op een vermeerderingsbedrijf in de 3 kilometerzone van het besmette vermeerderingsbedrijf in het Vlaamse Hoogstraten is vogelgriep vastgesteld op vrijdag 28 oktober. Het bedrijf ligt op zo'n 2 kilometer afstand van het besmette bedrijf. Op een hobbyhouderij in Eke, in de provincie Oost-Vlaanderen, is donderdag 27 oktober vogelgriep geconstateerd. Hier zijn door het kleine aantal dieren geen bijkomende maatregelen ingesteld.
Rond de nieuwe uitbraak in Hoogstraten worden de klassieke beschermingszone van 3 km en de bewakingszone van 10 km afgebakend. Gezien de geringe afstand overlappen deze grotendeels met de eerdere zones en vallen bovendien deels op Nederlands grondgebied. Een overzicht van alle zones via kaartweergave zijn hier te raadplegen.
Door de nieuwe besmetting komen vier bedrijven uit de 10 km-zone nu in de 3 km-zone te liggen. In de uitbreiding van de bewakingszone liggen zes nieuwe pluimveebedrijven. De bestaande ontheffingen in de zones blijven lopen, maar de timing voor het opheffen van bijna de volledige bewakingszone Hoogstraten schuift verder op in de tijd.
27 oktober: Vogelgriep op vleeskuikenouderdierenbedrijf in gemeente Deurne
Op een vleeskuikenouderdierenbedrijf in Neerkant in de Noord-Brabantse gemeente Deurne is vogelgriep vastgesteld donderdag 27 oktober. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 25.000 vleeskuikenouderdieren op het bedrijf geruimd.
24 oktober: Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf in Hoogstraten vlak bij Nederlandse grens
Op een vermeerderingsbedrijf in het Vlaamse Hoogstraten is zondag 23 oktober hoog pathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf in Hoogstraten in de provincie Antwerpen ligt vlak bij de Nederlandse grens. Een deel van de 3 en 10 kilometerzone met een vervoersverbod ligt hierdoor in Nederland.
22 oktober: Vogelgriep op een kalkoenenbedrijf in Hedel
Op een kalkoenenbedrijf in Hedel (GD) is opnieuw vogelgriep vastgesteld. Alle circa 44.400 kalkoenen worden geruimd, zo maakte het ministerie van LNV zaterdagochtend 22 oktober bekend. Binnen de 1-kilometerzone liggen geen andere pluimveebedrijven.
21 oktober: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Lunteren
Een leghennenbedrijf in Lunteren (GD) is getroffen door vogelgriep, maakt de Rijksoverheid vrijdag 21 oktober bekend. De circa 55.000 leghennen op de locatie worden geruimd. Zes andere bedrijven liggen in de 1 kilometer-zone en worden ook geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen.
21 oktober: Nieuwe vogelgriepbesmetting met H5N1 in de provincie Luik
Er is vrijdag 21 oktober een nieuwe besmetting met het hoog pathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld bij een particuliere houder in Aywaille, in de provincie Luik. Het gaat om een contact van de vogelhandelaar in Theux, waar afgelopen weekend een besmetting was vastgesteld. De tien vogels van de houderij waren reeds gestorven. Er werden dan ook geen verdere maatregelen genomen voor deze site.
Druk vanuit wilde vogelpopulatie bijzonder hoog
Er is nog geen afname in het aantal gevallen bij wilde vogels op te merken in België. Er zijn bijvoorbeeld in de afgelopen week besmettingen vastgesteld in Oudenaarde, Rochefort, Clavier, Brugge, Roeselare, Veldegem, Kapellen, Lanaken en Heers. Ook blijft het aantal nieuwe kadavers, dat voor analyse wordt aangeboden, erg hoog. Dat meldt het Vlaamse Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
20 oktober: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Heythuysen
In het pluimveerijke Heythuysen (LB) is vogelgriep vastgesteld op een leghennenbedrijf op donderdag 20 oktober. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 300.000 aanwezige leghennen geruimd. Dit is de grootste vogelgriepuitbraak op een bedrijf tot nu toe.
20 oktober: Vogelgriep in Evergem aan de grens met Zeeuws-Vlaanderen
Er is donderdag 20 oktober hoog pathogene H5N1vogelgriep vastgesteld bij dieren van een vogelhandelaar in Evergem in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, net over de grens bij Zeeuws-Vlaanderen. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd. Rond de haard worden een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld. De 10 kilometerzone loopt deels over Nederlands grondgebied. De kaart van de 10 kilometerzone is te vinden op de website van het ministerie van LNV.
17 oktober: H5N1 vogelgriep duikt op in Vlaamse provincie Luik
Er is maandag 17 oktober een nieuwe besmetting met een H5N1-vogelgriepvirus vastgesteld in België, ditmaal in de plaats Theux in de provincie Luik. Het gaat om een vogelhandel met zo’n 150 dieren, waar verhoogde sterfte was vastgesteld. De aanwezige vogels zijn ondertussen geëuthanaseerd. De bron van besmetting wordt nog onderzocht, maar is waarschijnlijk te zoeken in contacten met hobbyhouders, waar op zijn beurt de besmetting door wilde vogels is geïntroduceerd.
16 oktober: Vogelgriep op kalkoenenbedrijf in Nederweert
Op een kalkoenenbedrijf in het Limburgse Ospel-Nederweert is dit weekend vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de 23.850 dieren geruimd.
15 oktober: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Friese Blija
Op een vleeskuikenbedrijf in het Friese Blija, in de gemeente Noardeast-Fryslân is op een vleeskuikenbedrijf vogelgriep vastgesteld zaterdag 15 oktober. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 80.000 vleeskuikens op het bedrijf geruimd.
13 oktober: Vleeskuikenouderdierenbedrijf in Nieuwleusen getroffen door vogelgriep
Een vleeskuikenouderdierenbedrijf in Nieuwleusen (OV) is donderdag 13 oktober getroffen door vogelgriep. De zestigduizend vleeskuikenouderdieren worden geruimd door de NVWA om zo verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
11 oktober: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Bodegraven
Op een vleeskuikenbedrijf in het Zuid-Hollandse Bodegraven is dinsdag 11 oktober vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 40.000 vleeskuikens geruimd.
10 oktober: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Tongeren
Op een bedrijf met 22.000 leghennen in Tongeren (België) is maandagavond 10 oktober hoog pathogene vogelgriep vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, worden de aanwezige dieren geruimd. De locatie van het besmette bedrijf ligt op zo'n 30 kilometer van de Nederlandse grens af.
9 oktober: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Waddinxveen
Op een vleeskuikenbedrijf in het Zuid-Hollandse Waddinxveen is zondag 9 oktober vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 80.000 vleeskuikens op het bedrijf geruimd.
7 oktober: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Wildervank en bij hobbypluimvee in Tiel en Wouterswoude
7 oktober: Vogelgriep bij Vlaamse handelaar in sierwatervogels
In Diksmuide (West-Vlaanderen, België) is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een handelsbedrijf met zo’n 1.400 stuks siervogels van allerlei pluimage. Er werd in de voorgaande dagen verhoogde sterfte vastgesteld. De resterende dieren worden geëuthanaseerd. De bron van besmetting is te zoeken in contacten met wilde vogels, geeft de FAVV aan. Er zijn beschermingszones ingesteld van drie en 10 kilometer.
7 oktober: Ook in België landelijke ophokplicht
De Belgische minister van Landbouw David Clarinval heeft besloten om de afschermplicht, waarbij de dieren worden binnengehouden, of onder netten geplaatst worden, voor alle geregistreerde pluimveehouderijen opnieuw in te voeren vanaf 5 oktober 2022. Hieronder vallen alle professionele bedrijven, maar ook hobbyhouders die geregistreerd zijn. Voor particulieren wordt sterk aangeraden pluimvee af te schermen. Er zijn momenteel acht 'haarden'van vogelgriep. De FAVV (Belgische NVWA) zegt zich op te maken voor een zwaar vogelgriepseizoen.
5 oktober: Landelijke ophokplicht in vanwege vogelgriepdreiging
Voor heel Nederland wordt weer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten ingesteld. Dat maakte landbouwminister Piet Adema woensdag 5 oktober bekend. Niet alleen professionele pluimveehouders moeten hun pluimvee binnenhouden, maar ook hobbyhouders.
5 oktober: Opnieuw vogelgriep op Gronings pluimveebedrijf
In Wildervank, in de Groningse gemeente Veendam is op een biologisch legpluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld op woensdag 5 oktober. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 14.740 biologische leghennen op de locatie geruimd.
4 oktober: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Groningse Kiel-Windeweer
Op een vleeskuikenbedrijf in het Groningse Kiel-Windeweer (GR) is dinsdag 4 oktober vogelgriep vastgesteld. De 102.150 vleeskuikens op het bedrijf worden geruimd.
3 oktober: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Wingene
Er is afgelopen weekend een nieuwe besmetting met hoog pathogene vogelgriep H5N1 vastgesteld in België. Ditmaal op een legbedrijf in Wingene in de provincie West-Vlaanderen. Het bedrijf is gelegen in de bewakingszone Beernem, nabij de buitengrens van die zone. De 110.000 legkippen zijn in de loop van maandag 3 oktober geruimd.
2 oktober: Vogelgriep op eendenbedrijf in Klarenbeek
Op een eendenbedrijf in Klarenbeek, in de Gelderse gemeente Voorst is zondag 2 oktober vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 8.500 eenden op het bedrijf geruimd.
30 september: Derde vogelgriepuitbraak in Sint-Laureins
Er is op een derde pluimveebedrijf in de gemeente Sint-Laureins (provincie Oost-Vlaanderen) vogelgriep uitgebroken. Dat laat het Voedselagentschap (FAVV) vrijdag 30 september weten. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt het pluimvee op het bedrijf geruimd. Rond de uitbraak worden een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld. Deze zones overlappen bijna volledig met de zones die al werden afgebakend na de vaststelling van twee eerdere besmettingen in Sint-Laureins.
29 september: Vogelgriep op legpluimvee- en vleeskuikenbedrijf in Groningen
28 september: Vogelgriep op pluimveebedrijf op de grens met Zeeuws-Vlaanderen
26 september: Vogelgriep op pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge
In Nieuw-Weerdinge bij Emmen is maandag 26 september bij een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 201.600 dieren geruimd.
21 september: Vogelgriep in Geesteren (OV)
In Geesteren (OV) is op een kleinschalige pluimveehouderij vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de in totaal circa 120 sierwatervogels en kippen geruimd.
21 september: Drie hoogpathoge vogelgriepbesmettingen in België
Op 21 september 2022 werd hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld bij 2 vogelhandelaren in Bocholt (provincie Limburg) en Beernem (provincie West-Vlaanderen) en in een pluimveebedrijf in Sint-Laureins (provincie Oost-Vlaanderen).
18 september: Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf in Oldekerk
Op een vermeerderingsbedrijf van ouderdieren in Oldekerk (GR) is vogelgriep vastgesteld op zondag 18 september. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de in totaal circa 38.000 dieren geruimd.
18 september: Vogelgriep op eendenbedrijf in Schuinesloot
Op een eendenbedrijf in Schuinesloot nabij Hardenberg (OV) is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 60.000 aanwezige dieren geruimd.
17 september: Vogelgriep op hobbypluimveebedrijf in Vriezenveen
In Vriezenveen (OV) is bij een hobbyhouder vogelgriep vastgesteld zaterdag 17 september, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de in totaal circa 150 sierwatervogels en kippen geruimd.
16 september: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Friese Tjerkgaast
Bij vleeskuikenbedrijf in Tjerkgaast(gemeente De Friese Meren, provincie Friesland) is vogelgriep vastgesteld. De 87.000 dieren op de locatie worden geruimd door de NVWA.
15 september: Vogelgriep vastgesteld op hobbylocaties in Daarle en Vriezenveen
Het ministerie van LNV meldt dat zowel in Daarle (gemeente Hellendoorn) als in Vriezenveen (gemeente Twenterand) bij een hobbyhouder vogelgriepis vastgesteld.
14 september: Vogelgriep op hobbybedrijf in Zuid-Scharwoude (NH)
In Zuid-Scharwoude (gemeente Dijk en Waard, provincie Noord-Holland) is bij vogels op een kleinschalige houderij vogelgriep vastgesteld.
9 september: Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf Overijssel
In De Krim (OV) is op eenvermeerderingsbedrijf voor vleeskuikens vogelgriep vastgesteld. De ongeveer 26.000 kippen op de locatie worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.
6 september: Vogelgriep op zorgboerderij, onderwijsinstelling en extra beperkingsgebied
In Wieringerwerf (provincie Noord-Holland) is op een zorgboerderij vogelgriep vastgesteld. De 130 kippen worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Beperkingsgebied vanwege vogelgriepuitbraak in Duitse Laar.
Vogelgriep op MBO Aeres onderwijsinstelling in Barneveld.
5 september: Afvoer uit beperkingsgebied weer mogelijk
2 september: Twee vogelgriepmeldingen en gebied Drenthe
Nederlands beperkingsgebied door Duitse uitbraak vogelgriep op een vermeerderingsbedrijf in Hebelermeer.
Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Ried
Op een vleeskuikenbedrijf met 104.000 vleeskuikens in het Friese Ried is vogelgriep vastgesteld.
Vogelgriep op leghennenbedrijf in Barneveld
In Barneveld, provincie Gelderland, is op een legpluimveebedrijf met 41.000 leghennen vogelgriep vastgesteld.
1 september: Twee vogelgriepmeldingen
Vogelgriep vastgesteld op vleeskuikenbedrijf in Blija (FR)
In Blija (FR) is op een vleeskuikenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 66.000 kuikens op de locatie geruimd. In de omgeving bevinden zich twaalf andere pluimveebedrijven.
Vogelgriep op hobbyhouderij met sierwatervogels in Bunschoten-Spakenburg (UT)
Bij een hobbyhouder met sierwatervogels in Bunschoten-Spakenburg (UT) is vogelgriep geconstateerd. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 150 vogels op de locatie geruimd. In de 10 kilometerzone liggen 20 andere pluimveebedrijven.
28 augustus: Vogelgriep op hobbyboerderij in Ter Aar
In Ter Aar (ZH) is bij een hobbyhouder met kippen en eenden vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Op het bedrijf waren circa 80 kippen en eenden aanwezig. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de nog aanwezige dieren op de locatie geruimd.
26 augustus: Vogelgriep op kinderboerderij in Spijkenisse
Op een kinderboerderij in Spijkenisse (ZH) is vogelgriep vastgesteld donderdag 25 augustus, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 150 vogels op de locatie geruimd.
23 augustus: Vogelgriep bij sierwatervogelhouder in Abbekerk (NH)
Bij een hobbyhouder met sierwatervogels in Abbekerk, in de Noord-Hollandse gemeente Medemblik is vogelgriep vastgesteld dinsdagavond 23 augustus. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 100 vogels op de locatie geruimd.
18 augustus: Opnieuw vogelgriep vastgesteld in Lunteren
In Lunteren (GD) is op een eendenbedrijf vogelgriep vastgesteld donderdag 18 augustus. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 3.000 eenden op het bedrijf geruimd.
17 augustus: Vogelgriep ontdekt op een grootouderdierenbedrijf in Maurik
In Maurik (GD) is op een grootouderdierenbedrijf voor vleeskuikens vogelgriep vastgesteld woensdag 17 augustus. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant.
17 augustus: 'Vermoeden dat het virus is overgewaaid'
Leghennenhouder Leon Jansen vermoedt dat het vogelgriepvirus is overgewaaid van de getroffen wilde vogels die onlangs dood aanspoelden aan de rand van de Westerschelde. Hun bedrijf EKOZ pluimvee in het Zeeuwse Schore werd maandagochtend 15 augustus getroffen door de vogelgriep.
16 augustus: NVWA ruimt vanwege eerdere vogelgriepbesmetting twee bedrijven in de Gelderse Vallei
Twee pluimveebedrijven in Lunteren (GD) en Voorthuizen (GD) worden preventief geruimd vanwege een vogelgriepbesmetting in Lunteren afgelopen zondag. Dat meldt een woordvoerder van de Rijksoverheid dinsdag 16 augustus.
16 augustus: Vogelgriep-uitbraak: een terneergeslagen stemming in de Gelderse Vallei
Pluimveehouders in de regio Gelderse Vallei hebben vooral veel vragen over de meest recente vogelgriepbesmetting in Lunteren (GD). „De stemming is terneergeslagen. Want wat nu? Wat nu we zelfs midden in de zomer uitbraken krijgen”, zegt Pieter Bouw van LTO Noord Gelderse Vallei en zelf leghennenhouder in Voorthuizen (GD), nabij Barneveld.
15 augustus: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Schore
In Schore (ZL) is op een legpluimveedrijf vogelgriep vastgesteld op maandag 15 augustus. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant.
14 augustus: Vogelgriep op legpluimbedrijf in Lunteren, acht pluimveehouderijen geruimd
Op een legpluimveebedrif in Lunteren (GD) is zondag 14 augustus vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 5.000 leghennen op de locatie geruimd.
12 augustus: Vogelgriep duikt nog regelmatig op in Europa
Het vogelgriepvirus blijft her en der opduiken in Europa. Niet enkel in Nederland en België maar ook in andere Europese landen waren er recent uitbraken op zowel pluimveebedrijven, hobbypluimveebedrijven als bij wilde vogels.
10 augustus: Eerste Brabantse ooievaars dood door besmetting met vogelgriep
In Breda zijn in juli vier dode ooievaars gevonden die besmet waren met het vogelgriepvirus. Het is voor het eerst dat dit in Brabant gebeurt, zo werd maandag 8 augustus 2022 bekend gemaakt.
8 augustus: Kans op besmetting neemt toe als binnen vijf kilometer van water ligt
De kans op een vogelgriepbesmetting op een pluimveebedrijf neemt toe als het binnen vijf kilometer van een grote waterpartij is gelegen, volgens de Deskundigengroep Dierziekten. Dat schrijft minister Staghouwer van Landbouw maandag 8 augustus in een Kamerbrief. De Deskundigengroep Dierziekten bracht vorige week dinsdag 2 augustus een verslag uit.
8 augustus: Hoog pathogene vogelgriep duikt op in Vlaamse Roeselare
Op een hobbypluimveebedrijf in Roeselare, in de Vlaamse provincie West-Vlaanderen, is zondag 7 augustus hoog pathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een besmetting na contact met wilde vogels.
5 augustus: Zeeuwse stranden bezaaid met dode vogels
De afgelopen dagen zijn er meer dan 300 dode vogels aangespoeld op de Veerse en Vlissingse stranden. Volgens de gemeente gaat het om vogels die waarschijnlijk overleden zijn door de vogelgriep.
2 augustus: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Dalfsen
Op een biologisch leghennenbedrijf in Dalfsen (OV) is vogelgriep vastgesteld dinsdag 2 augustus, waarschijnlijk een hoog pathogene variant.
31 juli: Vogelgriep op vleeskuikenouderdierenbedrijf in Dalfsen
Op een vleeskuikenouderdierenbedrijf in Dalfsen (OV) is zondag 31 juli vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant.
27 juli: Vogelgriep bij eenden in Dalfsen
In het Dalfsen (OV) is op op een vleeseendenbedrijf vogelgriep vastgesteld woensdag 27 juli. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. De 88.000 vleeseenden worden geruimd.
26 juli: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Friese Minnertsga
Op een vleeskuikenbedrijf in het Friese Minnertsga is vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 105.000 vleeskuikens op het bedrijf geruimd.
19 juli: Vogelgriep bij ooievaars
In het Drentse De Schiphorst heerst vogelgriep bij een ooievaarsstation. Verschillende vogels vallen dood neer. Het station, met de naam De Lokkerij, is inmiddels gesloten. „Het is verschrikkelijk, dit hebben wij nog nooit meegemaakt”, zegt mede-eigenaar Els Koopman tegenover de Meppeler Courant.
5 juli: Vogelgriep vastgesteld bij hobbyvogelhouder in Watergang
In het Noord-Hollandse Watergang is dinsdag 5 juli op een kleinschalige houderij vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 550 sierkippen en watervogels op de locatie geruimd.
28 juni: Ministerie trekt ophokplicht pluimvee gedeeltelijk in: deel grensregio's vrij
De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dinsdag 28 juni besloten de ophokplicht voor pluimvee gedeeltelijk in te trekken in een aantal regio’s waar dat verantwoord wordt geacht. Het verbod is dinsdag 28 juni opgeheven voor delen van Drenthe, Gelderland, Overijssel, Limburg en Brabant. Het gaat om de regio's 4, 5, 8, 11, 17, 18, 19 en 20 en betreft vooral grensregio's. De overheid heeft een kaart gepubliceerd met groene en rode regio's. In de groene delen is de ophokplicht opgeheven.
17 juni: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Biddinghuizen
Op een biologisch leghennenbedrijf in Biddinghuizen is vrijdag 17 juni vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 56.000 leghennen op het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
16 juni: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Tzum
Op een vleeskuikenbedrijf in Tzum (FR) is donderdag 16 juni vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 166.000 vleeskuikens op het bedrijf geruimd.
15 juni: Vogelgriep slaat toe langs Belgische en Franse kust
Op verschillende plaatsen langs de Belgische kust zijn kadavers gevonden van dode vogels. Bij het Vogelopvangcentrum (VOC) van Oostende is het alle hens aan dek. Ook aan de kust van Frankrijk is vogelgriep bij in het wild levende vogels vastgesteld.
7 juni: Vogelgriepuitbraken in Europa nemen af
In Europa neemt het aantal uitbraken af. In Frankrijk is het nu rustiger geworden met een totaalstand van 1372 uitbraken tot nu toe. In Hongarije zijn in april-mei 108 uitbraken bij gehouden vogels geweest, waarvan 102 door verspreiding tussen bedrijven. Ook zijn er nog altijd meldingen van dode vogels die besmet zijn met HPAI, maar ook daar lijkt het aantal af te nemen. Dat schrijft minister Henk Staghouwer in een brief aan de Tweede Kamer.
De maatregelen in Nederland zoals de ophokplicht blijven onverminderd van kracht. Staghouwer: 'De deskundigen hebben de kans dat een pluimveebedrijf wordt besmet als de ophokplicht wordt opgeheven in enkele regio’s die grenzen aan België en Duitsland als matig-hoog ingeschat. Deze beoordeling en de grote consequenties die een uitbraak heeft, hebben mij doen besluiten de ophok- en afschermplicht nu niet in te trekken, niet landelijk maar evenmin regionaal. Ik acht het intrekken ervan nu niet verantwoord.'
2 mei: Opnieuw vogelgriepuitbraak in Lunteren
Op een opfokbedrijf voor leghennen in Lunteren (GD) is maandagavond 2 mei H5 vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 90.000 dieren op het besmette bedrijf geruimd.
28 april: Vogelgriep op legkippenbedrijf in Lunteren
Op een legkippenbedrijf in Lunteren (GD) is donderdagavond 28 april H5 vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 50.000 dieren op het besmette bedrijf geruimd.
26 april: Afvoermogelijkheden Lunteren VI en VII
Vanaf heden is de afvoer van eieren en vleeskuikens uit de beperkingsgebieden Lunteren VI en VII weer mogelijk. Zie hieronder alle afvoermogelijkheden voor deze gebieden. Let op: de beperkingsgebieden Lunteren VI en VII overlappen deels de beperkingsgebieden Terschuur en Barneveld II. Dit betekent dat onderstaande afvoermogelijkheden alleen gelden voor bedrijven die zich Niet in de beperkingsgebieden Terschuur en Barneveld II bevinden, meldt Avined dinsdag 26 april.
- Afvoer consumptie-eieren: het vervoer van consumptie-eieren van pluimveebedrijven uit het beperkingsgebied is met ingang van heden toegestaan. De aanwijzingen zijn hier te vinden. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers. Voor legbedrijven in het 3 km-gebied geldt een individuele aanwijzing.
- Afvoer vleeskuikens: de NVWA heeft slachterijen aangewezen voor het beperkingsgebied. Onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA kunnen vleeskuikens afgevoerd worden. Op de site van Avined staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
- Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
- Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan vanaf vandaag. De aanwijzingen zijn hier te vinden.
26 april: Knelpunten mestafvoer – ontheffing mogelijk
In een beperkingsgebied is het verboden om pluimveemest af te voeren voor zolang het gebied in stand blijft (minimaal 30 dagen). Door aanhoudende vogelgriepuitbraken komen pluimveehouders door opbouwende hoeveelheid mest op het erf in de knel. Daarom is het vanaf heden mogelijk een ontheffing aan te vragen voor een beperkte afvoer van mest vanuit een BT-gebied. Let op: Deze ontheffingsmogelijkheid geldt alleen voor bedrijven die aaneensluitend in verschillende beperkingsgebieden hebben gelegen en waar echt knelpunten ontstaan als de mest niet wordt afgevoerd.
Let op: Transport kan pas 72 uur na de meest recente uitbraak plaatsvinden. Bij een nieuwe uitbraak komt de ontheffing direct te vervallen. U kunt een ontheffing aanvragen door het formulier “Blanco ontheffingsaanvraag mestafvoer” ingevuld te mailen naar info@avined.nl. Het is van belang dat alle vragen volledig zijn ingevuld, anders wordt de ontheffing niet afgegeven.
26 april: Verenigd Koninkrijk heft ophokplicht op
De ophokplicht voor pluimvee wordt maandag 2 mei opgeheven in het Verenigd Koninkrijk. In het Verenigd Koninkrijk (VK) gold sinds 29 november een ophokplicht. Sindsdien vonden ruim 200 nieuwe uitbraken van hoog pathogene vogelgriep plaats.
25 april: Vogelgriep vastgesteld binnen 1 kilometerzone rond uitbraak in Terschuur
Op een legbedrijf met 17.000 kippen in Barneveld (GD) is zondagavond 24 april vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat hier waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Het betreft een bedrijf dat is gelegen in de 1 kilometerzone rondom de uitbraak in Terschuur waar een dag eerder vogelgriep was vastgesteld.
24 april: Vogelgriepuitbraak op vermeerderingsbedrijf Terschuur
In Terschuur, gemeente Barneveld, is op een vermeerderingsbedrijf vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 28.600 dieren op het besmette bedrijf geruimd.
22 april: Opnieuw vogelgriepuitbraak in Lunteren
In Lunteren is vrijdagavond 22 april voor de vierde keer deze maand een pluimveebedrijf getroffen door de vogelgriep, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 88.000 leghennen op het besmette bedrijf geruimd.
21 april: Opnieuw vogelgriep in Lunteren; eendenbedrijf geruimd
Donderdag 21 april is opnieuw H5 vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf in Lunteren. Dit maal op een eendenbedrijf. Volgens de NVWA gaat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Alle 3.000 eenden op het bedrijf worden geruimd.
20 april: Vogelgriep op twee leghennenbedrijven in Lunteren
Op twee pluimveebedrijven met leghennen in Lunteren (GD) is woensdag 20 april vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 280.000 kippen op de besmette bedrijven geruimd.
19 april: Tweede vogelgriepbesmetting in centrum pluimveesector na uitbraak in Voorthuizen
Op een leghennenbedrijf in Voorthuizen nabij Barneveld is dinsdagavond 19 april H5 vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 26.000 kippen op het besmette bedrijf geruimd.
19 april: Dode vogels geruimd vlakbij besmette pluimveebedrijf in Barneveld
19 april: Al meer dan 1200 uitbraken van vogelgriep in Frankrijk
Frankrijk telde vrijdag 7 april al 1.218 uitbraken van hoog pathogene vogelgriep bij pluimveebedrijven. Er zijn al meer dan 12 miljoen dieren preventief geruimd. Het aantal uitbraken was zo groot de afgelopen tijd, dat er grote logistieke problemen ontstonden bij het ruimen van dieren en het verwerken van kadavers. Er waren dagen met 40 uitbraken per dag. Het Franse instituut voor risicobeoordeling van voedsel en dieren Anses stelt dat het virus zich in korte tijd heeft aangepast en pathogener is geworden.
15 april: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Barneveld
Op een leghennenbedrijf in Barneveld is vrijdag 15 april H5 vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Alle circa 34.000 leghennen op het bedrijf worden geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. Het virus duikt hiermee op in het pluimveerijke Barneveld, het hart van de Nederlandse pluimveesector.
12 april: Vogelgriep op eendenbedrijf in Lunteren
Op een eendenbedrijf in Lunteren (GD) is dinsdag 12 april vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 8.500 eenden op het besmette bedrijf geruimd.
30 maart: Vogelgriep op moederdierenbedrijf in Meulebeke
Op een moederdierenbedrijf in Meulebeke, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, is woensdag 30 maart hoog pathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf is inmiddels geruimd.
18 maart: Vogelgriep vastgesteld op kleinschalige houderij in Lunteren
In Lunteren (provincie Gelderland) is op een kleinschalige houderij vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. De circa 100 vogels op de locatie zijn igeëuthanaseerd. Het gaat om eenden, ganzen en een paar kippen.
Er wordt een gebied met vervoersbeperkingen ingesteld rond deze locatie. Dit gebied overlapt voor een groot deel met het al eerder ingestelde gebied rondom de eerdere besmetting in Lunteren op 10 maart. Bekijk hier de Regeling bescherming- en bewakingszone, de 3 kilometer kaart en 10 kilometer kaart II Lunteren.
16 maart: Frankrijk ruimt pluimvee vanwege vogelgriep
Frankrijk gaat pluimvee ruimen in de Westelijke regio Pays de la Loire, een belangrijke pluimveezone langs de Franse westkust om vogelgriep in te dammen. Het Franse ministerie van landbouw maakte dat vrijdag bekend, volgens persbureau Reuters. Het zal gaan om 3 miljoen dieren, er zijn al ongeveer 4 miljoen kippen geruimd.
In het gebied in Frankrijk zitten veel broederijen, daarom zouden sommige van dit soort bedrijven een vrijstelling krijgen. Dit omdat er in het Zuidwesten na ruimingen door vogelgriep juist weer wordt opgestart.
15 maart: Afvoer consumptie-eieren Lunteren weer mogelijk
Op de 46 bedrijven in de 3 kilometerzone rond het door vogelgriep getroffen biologisch leghennenbedrijf in het Gelderse Lunteren zijn geen besmettingen vastgesteld. De afvoer van consumptie-eieren in het gebied rondom dit bedrijf is vanaf 15 maart weer mogelijk, meldt Avined.
In de 3 kilometerzone en 10 kilometerzone geldt nog een vervoersverbod. Wel heeft de NVWA slachterijen aangewezen voor de afvoer van vleeskuikens. Daar geldt wel een aantal voorwaarden bij en er is een ontheffing nodig.
14 maart: Vogelgriep treft ook Amerikaanse staat Wisconsin
Op een leghennenbedrijf in de Amerikaanse staat Wisconsin is maandag 14 maart hoog pathogene vogelgriep (HPAI) vastgesteld. Dit is het eerste geval van HPAI dat in Wisconsin is bevestigd. Met dit nieuwe geval is het virus nu in acht staten in de Verenigde Staten (VS) vastgesteld. De andere getroffen staten zijn Missouri, Indiana, Kentucky, Iowa, South Dakota, Maryland en Delaware. Naast de acht staten is HPAI ook bevestigd op een pluimveebedrijf in Nova Scotia in Canada, meldt de Amerikaanse pluimveenieuwssite WATTPoultry.com. Ook in Europa waren er recent nog regelmatig nieuwe vogelgriepuitbraken zoals in Duitsland en Frankrijk.
10 maart: Vogelgriep vastgesteld op biologisch leghennenbedrijf in Lunteren
Op een biologisch leghennenbedrijf in Lunteren (GD) is donderdag 10 maart vogelgriep geconstateerd, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 40.000 kippen op het besmette bedrijf geruimd. Binnen 1 kilometer liggen drie bedrijven waar pluimvee wordt gehouden. Om te voorkomen dat het virus in dit pluimveedichte gebied verder spreidt, worden deze drie pluimveebedrijven preventief geruimd.
10 maart: Ook de VS kampt met vogelgriep in meerdere staten
Na de vaststelling van hoog pathogene vogelgriep op een kalkoenbedrijf in Iowa op maandag 7 maart, kampen nu al zeven staten in de Verenigde Staten (VS) met vogelgriep. De zes andere staten waar recent ook vogelgriep is vastgesteld zijn, zijn Maryland, Delaware, Missouri, Kentucky, Indiana en South Dakota. Naast twee grote legbedrijven zijn twee vleeskuikenbedrijven, acht kalkoenbedrijven en één gemengd pluimveebedrijf getroffen.
In Iowa betreft het een bedrijf met 50.000 vleeskalkoenen van 15 weken die onmiddellijk na de vaststelling geruimd werden. Ook de meeste andere uitbraken zijn vastgesteld op relatief grote bedrijven. In Missouri bijvoorbeeld op een vleeskuikenbedrijf met 246.000 vleeskuikens en in Delaware een legbedrijf met 1,1 miljoen kippen. De uitbraken liggen duidelijk op vliegroutes van migrerende wilde vogels en de vondst van besmette wilde vogels verraadt de hoge infectiedruk, melden de Amerikaanse pluimveenieuwssite WATTPoultry.com en de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE).
8 maart: Grote vogelgriepuitbraak aan Franse westkust
Het Franse ministerie van Landbouw maakte onlangs bekend dat er begin maart 74 vogelgriepbesmettingen waren geteld in de regio Pays de la Loire aan de Franse westkust, terwijl dat er op 24 februari nog slechts 9 waren. Inmiddels zijn in de regio meer dan een half miljoen dieren geruimd. Frankrijk als geheel telde op 4 maart 443 besmettingen op professionele pluimveebedrijven.
De meeste gevallen doen zich voor in het departement Vendee welke direct aan de kust ligt. Vanwege de snelle verspreiding van het vogelgriepvirus heeft het Franse ministerie van Landbouw voor Pays de la Loire verscherpte maatregelen ingesteld. Binnen een straal van vijf kilometer van een besmetting worden alle pluimveebedrijven preventief geruimd. Ook worden er meer mobiele slachtbedrijven ingeschakeld en is elk transport van pluimvee of van broedeieren verboden.
5 maart: Vogelgriep op legpluimveebedrijf in Hekendorp
Op een pluimveebedrijf met leghennen en opfokleghennen in Hekendorp (UT) is zaterdagavond 5 maart vogelgriep geconstateerd, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Alle 121.000 kippen op het bedrijf worden geruimd. In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 kilometerzone ligt één andere pluimveebedrijf dat door de NVWA wordt bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog zes andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.
3 maart: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Son
In Hedel (GD) is op een kalkoenenbedrijf vogelgriep vastgesteld donderdag 3 maart. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Alle 64.500 dieren op het bedrijf worden geruimd. In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 kilometerzone liggen 6 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog 10 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.
1 maart: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Son
Op een vleeskuikenbedrijf in Son (NB) is dinsdagavond 1 maart vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Alle 170.000 vleeskuikens op het bedrijf worden geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, bemonsterd en de komende dagen intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. Binnen de 3 kilometerzone liggen 8 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd. In de 10 kilometerzone liggen nog 27 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.
1 maart: Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf in Wageningen
Op een vermeerderingsbedrijf in Wageningen is dinsdag 1 maart vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 47.000 kippen op het bedrijf geruimd. In de 1 en 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone liggen 49 pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.
28 februari: Vleeskuikenbedrijf in Holwierde geruimd
Op een vleeskuikenbedrijf in Holwierde (GR) worden 74.500 kuikens geruimd vanwege vogelgriep in het ongeveer vier kilometer verderop gelegen Losdorp. Het pluimveebedrijf wordt als een 'risicovol contact' gezien. Bij het traceringsonderzoek van contacten is naar voren gekomen dat de houder van het vleeskuikenbedrijf in Losdorp ook de vleeskuikens van het bedrijf in Holwierde verzorgt.
28 februari: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf Losdorp (GR)
In het Groningse plaatsje Losdorp is maandagochtend 28 februari op een vleeskuikenbedrijf vogelgriep vastgesteld. De Rijksoverheid meldt dat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant gaat. De circa 37.000 kuikens worden geruimd. In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 3 pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer-zone liggen 12 pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.
27 februari: Vogelgriep op kalkoenbedrijf in Hellum (GR)
Op een kalkoenbedrijf in het Groningse Hellum is zondag 27 februari vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 16.000 kalkoenen op het bedrijf geruimd. In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 3 pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 19 pluimveebedrijven, waaronder de twee onlangs besmette en geruimde bedrijven in Woltersum.
25 februari: Vogelgriep op hobbypluimveebedrijf in Friese Scharnegoutum
Op een kleinschalige houderij met diverse watervogels in het Friese Scharnegoutum is vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 90 watervogels op het bedrijf geruimd. In de 1 kilometer zone en in de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone liggen drie pluimveebedrijven waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.
24 februari: Vogelgriep op biologisch opfokleghennenbedrijf in Woltersum
Op een biologisch opfokleghennenbedrijf in Woltersum (GR) is vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 50.000 opfokhennen op het bedrijf geruimd.
24 februari: Biologische sector pleit voor vaccinatie tegen vogelgriep
De biologische sector onderzoekt in samenwerking met het ministerie van LNV de mogelijkheid om een gecontroleerde veldproef op te zetten met een kansrijk vaccin, meldt het biojournaal. Een veldproef lijkt prematuur, omdat de labproef nog opgestart moet worden, maar op die manier kan er belangrijke tijd worden gewonnen. Om meer te weten over de werking van vaccins onder praktijkomstandigheden is een veldproef sowieso vereist. Belangrijke vraag daarbij is niet alleen of gevaccineerde kippen niet ziek worden als ze besmet raken, maar ook of ze het virus dan niet verspreiden.
„Vaccinatie moet worden toegestaan”, meent Dick de Koning, voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging. „Niets doen is geen optie meer. Kippen worden al heel lang ingeënt, dat moet dus mogelijk zijn. Afgezien van het dierenwelzijn, leidt op dit moment élke boer onder de mogelijke catastrofe van een volledige ruiming van zijn bedrijf.” Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde besteedt donderavond 24 februari aandacht aan de vogelgriep, waarin onder andere het geluid van de biologische sector aan bod komt. De uitzending start om 20.25 uur en is te zien op NPO 3.
23 februari: Staghouwer neemt extra maatregelen
Landbouwminister Henk Staghouwer stelt onder meer een verplichte hygiënecheck voor besmette en geruimde bedrijven in. Hoe die check er precies uit komt te zien, wordt later duidelijk.
'Het doel van deze hygiënecheck is dat eventuele belangrijke tekortkomingen in de bioveiligheid eerst verholpen worden voordat houders nieuwe dieren in de stal mogen plaatsen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal hierop toezien. Deze hygiënecheck komt naast de reeds bestaande verplichte reinigings- en ontsmettingsrondes die een besmet bedrijf moet hebben uitgevoerd voordat er nieuwe dieren in de stal kunnen worden geplaatst', schrijft hij in een Kamerbrief. Staghouwer ziet vaccineren als een belangrijke oplossing voor de lange termijn.
23 februari: Dierenbescherming roept op tot vaccineren
De Dierenbescherming, vooral bekend van het Beter Leven-keurmerk, roept in een open brief op om pluimvee te gaan vaccineren tegen Vogelgriep. De organisatie vindt dit een politieke keuze, want de brief is gericht aan de Tweede Kamer.
'Er is steeds meer maatschappelijke overeenstemming dat het ophokken en doden van pluimvee, gekoppeld aan de serieuze bedreiging van de volksgezondheid een halt moet worden toegeroepen. Dat kan met een vaccinatieprogramma', schrijft de Dierenbescherming.
De oproep komt vlak voor het Tweede Kamerdebat van 24 februari over zoönosen. Ook door Compassion in World Farming en World Animal Protection hebben de brief ondertekend. De brief is als advertentie ook gepubliceerd in De Volkskrant.
21 februari: Vogelgriepsituatie in Europa blijft zeer onrustig
De vogelgriepsituatie blijft zeer onrustig in Europa, meldt Avined maandag 21 februari in een update. Half februari is het vogelgriepvirus nog aangetroffen op verschillende pluimveebedrijven in Nedersaksen (Duitsland). Daarnaast zijn er de afgelopen periode wederom verschillende meldingen gemaakt van nieuwe uitbraken op pluimveehouderijen en vondsten van wilde vogels in onder andere Engeland, Italië, Noord-Macedonië en in verschillende andere landen in Oost-Europa.
21 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebied Putten
De vogelgriepscreening op de bedrijven in de 3 km-gebieden rondom de uitbraak in Putten (GD) gaf een negatieve uitslag. Dit betekent dat er geen virus is aangetoond op deze bedrijven. Daarom is er sinds zaterdag weer afvoer onder voorwaarden mogelijk, meldt Avined maandag 21 februari in een nieuwsbrief.
- Afvoer consumptie-eieren: er kunnen consumptie-eieren worden afgevoerd door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation). Klik hier voor Putten. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
- Afvoer vleeskuikens: de NVWA heeft slachterijen voor het gebied Putten aangewezen. Dit betekent dat onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA de vleeskuikens afgevoerd kunnen worden. Op de site van AVINED staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
- Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Putten met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
- Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebieden Putten met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier voor de aanwijzingen in het gebied Putten.
20 februari: Vogelgriep op kalkoenenbedrijf in Groningse Uithuizen
Op een kalkoenenbedrijf in het Groningse Uithuizen is vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 10.000 kalkoenen op het pluimveebedrijf geruimd.
In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf, deze zal bemonsterd worden op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 16 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.
18 februari: Vogelgriep slaat ook toe in de Verenigde Staten, Mexico en Cuba
NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat geeft tegenover de redactie van Pluimveeweb.nl aan dat de hoog pathogene vogelgriep niet alleen in Europa voor problemen zorgt. Ook in de Verenigde Staten, Mexico en Cuba waren er de afgelopen tijd regelmatig hoog pathogene vogelgriepuitbraken. Daarnaast waren er deze week ook uitbraken van hoog pathogene vogelgriep op pluimveebedrijven in Denemarken en Roemenië.
17 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebieden Woltersum
Avined heeft de afvoermogelijkheden vanuit het beperkingsgebied Woltersum donderdag 17 februari opgesteld. De vogelgriepscreening op de bedrijven in de 3 km-gebieden gaf een negatieve uitslag. Dit betekent dat er geen virus is aangetoond op deze bedrijven. Daarom is er weer afvoer onder voorwaarden mogelijk.
- Afvoer consumptie-eieren: er kunnen consumptie-eieren worden afgevoerd door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation). Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Woltersum. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
- Afvoer vleeskuikens: de NVWA werkt aan de aanwijzingen van slachterijen voor de gebieden. Onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA kunnen vleeskuikens afgevoerd worden. Op de site van Avined staat hoe een pluimveehouder een ontheffing kan aanvragen.
- Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
- Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Woltersum.
17 februari: Aanwijzingen beperkingsgebied Putten
Als de uitslagen van de screening van de pluimveebedrijven in het 3 km gebied rond Putten bekend zijn en geen nieuwe vogelgriepbesmettingen zijn gevonden, dan zullen de aanwijzingen van de pakstations, eierverwerkers en overslaglocatie bekend worden. Afvoer van eieren uit dit 10 km gebied zal dan spoedig weer mogelijk worden. Tegelijkertijd werkt de NVWA ook aan de aanwijzingen van slachterijen. Het verplaatsen van opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen en het afvoeren van broedeieren is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied met ontheffing van de NVWA. Klik hier voor meer informatie.
17 februari: Einde 16-weken-termijn
Afgelopen dinsdag 15 februari 2022 was de ophokplicht 16 weken van kracht. Dit betekent dat vrije uitloopeieren van koppels die op 26 oktober 2021 op het legbedrijf aanwezig waren, vanaf 16 februari 2022 moeten worden gestempeld met de ‘2’ van scharreleieren. Dit geldt niet voor jonge leghennen die na 26 oktober 2021 op het leghennenbedrijf zijn opgezet. Deze bedrijven moeten hun eieren met een ‘2‘ stempelen vanaf de datum van opzet op het legbedrijf plus 16 weken (112 dagen).
Avined en de pluimveeorganisaties hebben regelmatig overleg met het ministerie van LNV over de ophokplicht. Gezien de veterinaire situatie mag verwacht worden dat de ophokplicht de komende tijd van kracht zal blijven, aldus Avined.
16 februari: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Putten
Op een leghennenbedrijf in Putten (GD) is woensdag 16 februari vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 77.000 kippen op het leghennenbedrijf geruimd.
16 februari: Duitse grensregio Kreis Borken heft ophokplicht op
De Duitse aan het Achterhoekse Aalten en Winterswijkse grensregio Kreis Borken heeft de ophokplicht voor pluimvee per direct opgeheven. Door deze maatregel mogen vrije uitloop en biologische leghennen van Duitse pluimveehouders in de Kreis Borken weer naar buiten vanaf dinsdag 15 februari. De reden voor de opheffing is dat er sinds december geen nieuwe uitbraken meer waren in de grensregio's Wesel, Kleef en Borken.
In de Kreis Borken werd een ophokplicht ingesteld nadat er in december vogelgriep werd vastgesteld op een pluimveebedrijf in Hamminkeln-Dingden, circa 20 kilometer vanaf Aalten. In het overgrote, noordelijke deel van de Kreis Borken was de ophokplicht medio januari al opgeheven. Vanaf dinsdag 15 februari mogen de kipen in de gemeenten Isselburg, Bocholt, Rhede, Borken en Raesfeld weer naar buiten, meldt de Kreis Borken.
14 februari: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Woltersum
Op een leghennenbedrijf in Woltersum (GR) is maandag 14 februari vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 53.000 leghennen op het pluimveebedrijf geruimd.
In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf, deze zal bemonsterd worden op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 13 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.
11 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebieden Eefde en Hierden
De vogelgriepscreening op de bedrijven in de 3 kilomtergebieden gaf een negatieve uitslag. Dit betekent dat er geen virus is aangetoond op deze bedrijven. Daarom is er weer afvoer onder voorwaarden mogelijk, meldt Avined vrijdag 11 februari in een update.
- Afvoer consumptie-eieren: er kunnen consumptie-eieren worden afgevoerd door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation). Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
- Afvoer vleeskuikens: de NVWA werkt aan de aanwijzingen van slachterijen voor de gebieden. Onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA kunnen vleeskuikens afgevoerd worden. Op de site van Avined staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
- Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Zeewolde en Hierden met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in de gebieden Zeewolde en Hierden met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan vanaf 7 februari 2022 via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Eefde en klik hier voor de aanwijzingen in het gebied Hierden (I,II,III).
10 februari: Jagers willen met vogelgriep besmette wilde dieren opruimen
De Jagersvereniging biedt haar hulp aan bij de aanpak van vogelgriep. Om hier invulling aan te geven vraagt de Jagersvereniging het ministerie van Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit om de regie te nemen, en duidelijke protocollen op te stellen.
Willem Schimmelpenninck, directeur Jagersvereniging: „Jagers vormen bij uitstek het netwerk om bij te dragen aan de vogelgriepproblematiek. De vrijwillige tijdsinzet van 27.000 jagers in Nederland staat maar liefst gelijk aan 13.000 FTE. Daarnaast zijn zij de gratis oren en ogen in het buitengebied en merken daardoor besmettingen vaak als eerste op. Wij voelen ons betrokken bij wat er in de natuur leeft en speelt. Vanuit die betrokkenheid dragen wij graag ons steentje bij in de vorm van het ruimen van door vogelgriep gestorven vogels.”
9 februari: 'Vogelgriepvirus is niet virulenter dan voorgaande jaren'
Nancy Beerens van Wageningen Bioveterinary Research is er duidelijk over: „Er zijn geen aanwijzingen dat het vogelgriepvirus nu virulenter, dus ziekmakender, is voor pluimvee dan voorgaande jaren. Er zijn nu heel veel besmette wilde vogels. Dat is het probleem. En daar kun je weinig aan doen. Omdat er veel meer virus is, zijn er meer besmettingen. Ook bij vleeskuikens, wat we voorheen veel minder zagen.”
8 februari: Vogelgriep op legbedrijven in Eefde en Hierden
In Eefde nabij Zutphen (GD) is dinsdagavond 8 feburari vogelgriep vastgesteld op een legbedrijf. Het gaat waarschijnlijk om de hoogpathogene variant. Alle aanwezige 6.000 kippen worden geruimd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveehouderijen. In de 10 kilometer zone liggen 14 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.
In Hierden (GD) is dinsdag 8 februari vogelgriep vastgesteld op een kleinschalig pluimveebedrijf. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen zijn de circa 250 leghennen op de locatie geruimd. De volledige lijst met uitbraken van vogelgriep in Nederland is hier te vinden.
8 februari: Dierenbescherming wil regels voor vervoer zieke wilde vogels
De Dierenbescherming wil dat de regering regels opstelt voor het vervoeren van zieke of dode wilde vogels. Met duidelijke regels moet worden voorkomen dat de vogelgriep overspringt op mensen, zoogdieren of andere vogels. „Nu doen lokale dierenambulances allemaal wat anders", zegt een woordvoerder van de Dierenbescherming tegen het Dagblad van het Noorden. „Ook is het de vraag of het opruimen van door vogelgriep gevelde dieren een taak voor vrijwilligers is."
Als er mogelijk sprake is van vogelgriep op een pluimveehouderij zijn er strenge regels, maar voor besmette dieren in het wild zijn die er niet. „Mogelijk vervoer je dan besmettelijke vogels door gebieden waar dat niet mag", volgens de woordvoerder van de Dierenbescherming.
Door de capaciteitsproblemen blijven veel kadavers van dode vogels liggen, met als gevolg dat de vogelgriep zich mogelijk verspreid onder vogels of zoogdieren. „Wie is nu eindverantwoordelijk, wie zorgt voor voldoende personeel en aanvoer van middelen", vraagt de woordvoerder van de Dierenbescherming zich af.
7 februari: Uitbraak in Noord-Duitsland
Op een hobbybedrijf in de buurt van Rostock in de gemeente Satow in de Noord-Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren is maandag 7 februari het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N1 vastgesteld. Alle 14 kippen worden geruimd. Niet enkel in Nederland, maar ook in de landen om ons heen duikt het virus nog regelmatig op, op pluimveebedrijven en hobbypluimveebedrijven. Hier is alle informatie over de vogelgriep in Duitsland en in de Duitse deelstaten te vinden.
7 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebieden Zeewolde en Hierden
Avined heeft maandag 7 februari de afvoermogelijkheden in de beperkingsgebieden Zeewolde en Hierden (1 en 2) op een rij gezet:
- Afvoer consumptie-eieren: vanaf 7 februari 2022 kunnen consumptie-eieren door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation) worden afgevoerd. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
- Afvoer vleeskuikens: de NVWA werkt aan de aanwijzingen van slachterijen voor de gebieden Zeewolde en Hierden. Onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA kunnen vleeskuikens afgevoerd worden. Op de site van Avined staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
- Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Zeewolde en Hierden met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
- Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in de gebieden Zeewolde en Hierden met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan vanaf 7 februari 2022 via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Zeewolde en klik hier voor de aanwijzingen in het gebied Hierden.
7 februari: Overlappende beperkingsgebieden
De beperkingsgebieden Lelystad, Biddinghuizen, Zeewolde en Hierden 1 en 2 overlappen elkaar. De regels zijn dan als volgt:
- Voor het intrekken van gebieden: als een beperkingsgebied overlapt met een tweede beperkingsgebied dan geldt voor het overlappende deel van het gebied de intrekkingsdatum van het tweede gebied. Alleen voor het niet-overlappende deel geldt de intrekkingsdatum van het eerste gebied.
- Bijvoorbeeld voor het beperkingsgebied Lelystad betekent dit dat op 23 februari slechts een klein deel kan worden ingetrokken, omdat de ander delen van het gebied overlappen met nieuwe beperkingsgebieden.
- Bijvoorbeeld op 4 februari 2022 is een tweede besmetting vastgesteld in Hierden. Naar aanleiding van deze tweede besmetting is een “nieuw” beperkingsgebied ingesteld met de locatie van de tweede besmetting als middelpunt. Het gebied valt echter geheel samen met het eerste ingestelde gebied. Formeel is het een nieuw gebied, met een nieuwe ingangsdatum.
- Voor afvoermogelijkheden binnen beperkingsgebieden: voor bedrijven geldt dat het laatst vastgestelde gebied, waarin zij gelegen zijn bepalend is voor de afvoer van eieren of dieren. Een enkele keer wordt in knelgevallen een uitzondering hierop gemaakt, afhankelijk van het soort bedrijf en het ingeschatte veterinaire risico. Pluimveehouders die knelpunten ervaren op hun bedrijf kunnen contact opnemen met Avined via info@avined.nl of 088 998 43 40.
7 februari: Intrekkingsdata beperkingsgebieden (10 km) en regio 10 Ede
De beperkingsgebieden Lelystad, Biddinghuizen, Zeewolde en Hierden 1 en 2 overlappen elkaar. De regels zijn dan als volgt:
- Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen.
- Regio 10 rond Ede wordt na 14 dagen vrijgegeven, ook onder voorbehoud van nieuwe HPAI-uitbraken.
- Let op: voor gebied Lelystad telt de intrekkingsdatum van het beperkingsgebied alleen voor het (kleine) deel dat geen overlap heeft met andere beperkingsgebieden.
- De intrekkingsdata voor Biddinghuizen, Vuren, Zeewolde en Hierden (1 en 2) volgen binnenkort.
Voor de huidige beperkingsgebieden (10 km) en regio 10 rond Ede gelden in principe de volgende data:
Beperkingsgebied (10 km) Datum intrekking
Regio 10 Ede (niet 10 km gebied): 08-2-2022
Nieuwerbrug: 14-2-2022
Lelystad: 23-2-2022 (gedeeltelijk)
Willemstad: 24-2-2022
Grootschermer: 25-2-2022
Ede: 25-2-2022
4 februari: Huisverkoop eieren niet toegestaan in beperkingsgebied
Avined ontvangt regelmatig vragen over de huisverkoop van eieren in een beperkingsgebied. De verkoop van eieren is niet verboden in het beperkingsgebied, maar het vervoer van eieren vanuit een inrichting waar gevogelte wordt gehouden wél. Als er een ei uit de automaat of boerderijwinkel wordt gehaald en van het erf afgehaald wordt, dan is er sprake van ‘vervoer van eieren’. De verkoop van eieren in een beperkingsgebied die afkomstig zijn van buiten een gebied is om dezelfde reden niet toegestaan. Kortom, een eierautomaat of boerderijwinkel kan niet gebruikt worden voor de verkoop van eieren in het beperkingsgebied. Ook niet als de verkoop aan de rand van de openbare weg plaatsvindt, meldt Avined vrijdag 4 februari in een update.
4 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebied Vuren
Avined heeft stelde vrijdag 4 februari de afvoermogelijkheden voor het beperkingsgebied in Vuren op:
- Afvoer consumptie-eieren: met ingang van 4 februari 2022 kunnen consumptie-eieren door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation) worden afgevoerd. : Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Vuren. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
- Afvoer vleeskuikens: de NVWA heeft slachterijen voor het gebied Biddinghuizen aangewezen. Dit betekent dat onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA vleeskuikens afgevoerd kunnen worden. Op de site van AVINED staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
- Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Biddinghuizen met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
- Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Vuren met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan vanaf 2 februari 2022 via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Vuren.
3 februari: Vogelgriep op eendenbedrijf in Hierden
Op een eendenbedrijf in het Gelderse Hierden is donderdag 3 februari H5 vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 15.000 eenden geruimd.
2 februari: Vogelgriep op pluimveebedrijf in Zeewolde
Op een pluimveebedrijf in Zeewolde (FL) is H5 vogelgriep geconstateerd, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 15.000 kippen op het pluimveebedrijf geruimd. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf, deze wordt bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 17 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.
Het is de vierde uitbraak van hoog pathogene vogelgriep op een pluimveebedrijf in Zeewolde tijdens het huidige vogelgriepseizoen. Na de eerste uitbraak op 26 oktober vorig jaar stelde de minister van Landbouw een landelijke ophokplicht in. Vervolgens waren er op 4 en 5 november nog uitbraken van vogelgriep op pluimveebedrijven in Zeewolde.
2 februari: KNMvD pleit voor snelle start vaccinatie
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de beroepsorganisatie voor dierenartsen in Nederland pleit voor snelle start vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep. Door handelsbeperkingen voor (producten van) gevaccineerde dieren en door het ontbreken van een geregistreerd vaccin, wordt er op dit moment nog geen gebruikt gemaakt van vaccinatie tegen vogelgriep. Deze handelsbeperkingen staan een snelle introductie van een vaccin in de weg. Samen met de andere EU-landen moet hier zo snel mogelijk een oplossing voor gevonden worden, vindt de KNMvD.
Over het gebruik van de huidige beschikbare vaccins is in veldsituaties nog onvoldoende kennis, met name of het vaccin de virusspreiding en uitbraken kan voorkomen. Een vogelgriepvaccin moet werkzaam zijn tegen de huidige circulerende influenza-stammen en zal snel moeten worden aangepast als het virus evolueert. Om de effectiviteit van de huidige en toekomstige vogelgriepvaccins te testen in experimentele studies en onder veldsituaties is aanvullend onderzoek nodig.
Naast vaccinatie is het verstandig om aandacht te blijven houden voor meerdere aanvullende maatregelen ter voorkoming van vogelgriepuitbraken, aldus de KNMvD. Denk hierbij aan het verhogen van de bioveiligheid en bezoekersverboden in pluimveeverblijven, meldt de KNMvD.
2 februari: Frankrijk ruimt 2,9 miljoen stuks pluimvee
Het aantal besmettingen in Frankrijk loopt flink op. Er zijn al 2,9 miljoen stuks pluimvee geruimd vanwege de vogelgriep, waaronder 1,9 miljoen eenden. Het aantal uitbraken loopt met meer dan 100 per week op. Begin deze week waren er al 328 besmettingen waarvan 218 in het zuidwesten. Dat meldt het Franse ministerie van landbouw. In het zuidwesten van Frankrijk zijn 1,3 miljoen stuks pluimvee voortijdig geslacht om het virus een halt toe te roepen.
2 februari: 450 nieuwe besmettingen in Europa
Met bijna 450 nieuwe besmettingen in Europa in de afgelopen twee weken, zowel bij gehouden pluimvee/vogels als bij wilde vogels, is de situatie best pittig te noemen. De vele besmettingen bij verschillende soorten wilde vogels tonen dat er nog steeds zeer veel virus circuleert in de populaties wilde vogels. Het gebruikelijke overzicht van de toestand in de EU kunt u hier vinden, meldt de Vlaamse Landsbond Pluimvee in een update.
Terwijl in Nederland het ene geval van hoog pathogene vogelgriep na het andere wordt gemeld, lijkt het in België voorlopig ijzig stil. Het laatste geval dateert ondertussen van 7 januari en indien de eindscreening gunstig verloopt wordt deze laatste zone opgehoffen op 6 februari. Ondanks dat de meeste veronderstellen dat de vogelgriepepidemie al achter de rug is, blijft de dreiging echter heel reëel, aldus de Landsbond Pluimvee. De afgelopen twee weken zijn er acht nieuwe besmettingen bij wilde vogels geconstateerd, in Dilsen-Stokkem en Maasmechelen (Limburg), Brasschaat (Antwerpen), Gent (Oost-Vlaanderen) en Oud-Heverlee (Vlaams-Brabant). Het gaat deels om gekende en om nieuwe locaties. Zo is het virus nu ook vastgesteld in Vlaams-Brabant. Dit brengt het aantal besmette wilde vogels voor dit vogelgriepseizoen al op 45, zo meldt Sciensano.
2 februari: Plaatsing eendagskuikens in regio 10
Avined meldde 28 januari 2022 dat in regio 10 Ede (let op: dit is niet het 10 kilometergebied Ede) de plaatsing van eendagskuikens mogelijk zou worden. Dit is gebeurt met deze regeling op de site van LNV. Dat meldt Avined woensdag 2 februari.
2 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebied Biddinghuizen
Avined stelde 2 februari de afvoermogelijkheden voor het beperkingsgebied in Biddinghuizen op:
- Afvoer consumptie-eieren: met ingang van 2 februari 2022 kunnen consumptie-eieren door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation) worden afgevoerd. Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Biddinghuizen. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
- Afvoer vleeskuikens: de NVWA heeft slachterijen voor het gebied Biddinghuizen aangewezen. Dit betekent dat onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA vleeskuikens afgevoerd kunnen worden. Op de site van Avined staat hoe een vleeskuikenhouder een ontheffing kan aanvragen.
- Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Biddinghuizen met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure
- Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Biddinghuizen met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan vanaf 2 februari 2022 via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Biddinghuizen.
Diverse bedrijven bevonden zich al in het 10 km gebied van Lelystad, dat een overlap heeft met het gebied Biddinghuizen. Er wordt voor enkele bedrijven nog gekeken naar oplossing voor knelpunten, meldt Avined woensdag 2 februari.
2 februari: Ophockplicht voor pluimvee in Castrop-Rauxel en Herne
Na verschillende gevallen van vogelgriep in Noordrijn-Westfalen, moet vanaf zaterdag 29 januari 2022 pluimvee worden opgehokt in Castrop-Rauxel en Herne, zo maakte het district Recklinghausen vrijdag (28 januari 2022) bekend. De twee steden bevinden zich in een toezichtsgebied nadat in Dortmund een geval van vogelgriep werd ontdekt.
1 februari: Vogelgriep op leghennenbedrijf Vuren
In Vuren (GD) is op een pluimveebedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 168.000 kippen op het leghennenbedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
31 januari: Vogelgriep op vleeseendenbedrijf Biddinghuizen
Bij eenden op een vleeseendenbedrijf in Biddinghuizen is maandag 31 januari H5 vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 9.700 dieren op het betreffende bedrijf geruimd.
27 januari: Geen vogelgriep op omliggende bedrijven in Willemstad, Grootschermer en Lelystad
De vogelgriepscreening op bedrijven in het 3 kilometergebied van de beperkingsgebieden Willemstad, Grootschermer en Lelystad gaf een negatieve uitslag. Dit betekent dat geen virus is aangetoond op deze bedrijven. De screeningsresultaten van de vogelgriepuitbraak in Ede zijn nog niet bekend. Deze volgen binnenkomt, meldt Avined donderdag 27 januari in een update.
27 januari: BMC Moerdijk weer toegankelijk
BMC Moerdijk ligt in het 10 kilometergebied Willemstad. Enige tijd heeft geen mesttransport naar Moerdijk plaats kunnen vinden, maar inmiddels kan dit wel weer.
27 januari: 14 dagen vervoersverbod regio 10
Het getroffen pluimveebedrijf in het gebied Ede ligt in een pluimveedicht gebied. Om het risico op verdere verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden, is het vervoer van pluimvee en andere risicovogels in deze regio, regio 10 verboden. Het vervoersverbod in regio 10 blijft 14 dagen in stand. Het vervoer van pluimvee naar de slacht is wel mogelijk met een hygiëneprotocol en voorafgaande klinische inspectie. Het vervoer van (broed)eieren en andere producten in regio 10 is overigens zonder voorwaarden toegestaan. Ook doorvoer door de regio via snelwegen is toegestaan, meldt Avined donderdag 27 januari in een update.
27 januari: Frankrijk gaat voortijdig slachten
In het zuidwesten van Frankrijk worden 1,3 miljoen stuks pluimvee voortijdig geslacht. Dat maakte de Franse regering onlangs bekend. In het land zijn al ruim 245 uitbraken van het virus. Met name in het zuidwesten van het land, waar veel eenden wordt gehouden voor de productie van foie gras, zijn er veel problemen om de verspreiding van het virus te beperken. Het voortijdig slachten van 1,3 miljoen stuks pluimvee zou het totaal aantal geruimde dieren in Frankrijk sinds eind november vorig jaar op 2,5 miljoen brengen. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor fokbedrijven en broederijen om herbevolking na de vogelgriepperiode weer mogelijk te maken. De getroffen pluimveebedrijven zullen gecompenseerd worden. Daarnaast gaat Frankrijk in het gebied ook een experiment starten met het vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep.
25 januari: Vogelgriep slaat toe in pluimveerijk gebied na uitbraak in Ede
In Ede is bij eenden op een vermeerderingsbedrijf H5 vogelgriep vastgesteld. In de 10 kilometer zone rond dit bedrijf liggen 215 andere pluimveebedrijven. NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat toont zich vooral ongerust omdat de ophokplicht blijkbaar niet voldoende was in dit geval. LTO/NOP-voorzitter Kees de Jong vult aan dat uitbraak des te ongelukkiger is, omdat het de Gelderse Vallei betreft, het hart van de Nederlandse pluimveehouderij.
24 januari: Dode brandganzen Oostvaardersplassen hadden vogelgriep
De brandganzen die begin januari in de Oostvaardersplassen werden aangetroffen zijn doodgegaan door vogelgriep. Er is hoog pathogene H5N1-vogelgriep aangetoond door de Wageningen Universiteit. De instelling heeft in opdracht van de NVWA drie ganzen onderzocht.
Het is niet voor het eerst dat er grote groepen dode wilde vogels met vogelgriep zijn aangetroffen. Eind april 2021 werden er honderden dode wilde ganzen, met name brandganzen, aan de Friese en Groningse kust gevonden. Op 17 en 18 december 2021 zijn er enkele honderden dode Kanoeten aangetroffen op Schiermonnikoog en in Oost-Groningen.
24 januari: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijven Willemstad (NB) en Grootschermer (NH)
Op een vleeskuikenbedrijf in Grootschermer bij Alkmaar (NH) en een vleeskuikenbedrijf in Willemstad bij Moerdijk (NB) is H5 vogelgriep vastgesteld maandag 24 januari, waarschijnlijk een hoog pathogene variant.
22 januari: Vogelgriep op een leghennenbedrijf in Lelystad
20 januari: Bunzing met vogelgriep gevonden op Goeree-Overflakkee
Op het Zuid-Hollandse en aan Zeeland grenzende eiland Goeree-Overflakkee is 8 januari een bunzing aangetroffen met H5N1 vogelgriep. Dat meldt de Zoogdiervereniging. Het virus werd aangetoond in de hersenen van het dier, maar monsters uit keel en endeldarm werden negatief getest, meldt de regionale agrarische nieuwssite Agraaf.nl.
De Zoogdiervereniging meldt dat inmiddels duidelijk is dat ook wilde zoogdieren besmet kunnen worden met H5N1. In mei 2021 werden al besmette jonge vosjes aangetroffen in Groningen en afgelopen december werd opnieuw een zieke vos aangetroffen, nu in Zuid-Nederland. Vooralsnog gaat het om roofdieren die het virus vermoedelijk oplopen door het eten van besmette wilde vogels.
Voor het opruimen van wilde dieren die besmet zijn met vogelgriep heeft de NVWA hygiëneprotocollen opgesteld voor terreinbeheerders en dierenambulances.
18 januari: 'Meld dode vogels bij NVWA'
Om de verspreiding van vogelgriep te voorkomen, is het van belang om dode wilde vogels zo spoedig mogelijk te melden. Bij drie of meer eenden, zwanen of ganzen kan dat bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij minder dode vogels bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Dat meldt Nieuwe Oogst, het ledenblad van LTO.
18 januari: Kalkoenenbedrijf in Duitsland getroffen
Bij een kalkoenenbedrijf met 6.000 kalkoenen in het Nedersaksische district Ammerland (Westerstede) is getroffen door vogelgriep. Dat meldt het Niedersächsische Geflügelwirtschaft maandag 17 januari.
De kalkoenen worden geruimd en er is een vervoersverbod voor het gebied afgekondigd. Het Staatsbureau voor Consumentenbescherming en Voedselveiligheid (LAVES) van Nedersaksen heeft het AI-virus H5 gedetecteerd. Het resultaat van het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) over het serotype laat nog op zich wachten, maar vermoedelijk gaat het om een hoogpathogene variant. Westerstede ligt zo'n 60 kilometer van de grens met Groningen.
17 januari: Vogelgriepsituatie onrustig in Europa
De vogelgriepsituatie blijft zeer onrustig in Europa, meldt Avined maandag 17 januari in een update over de vogelgriep. Hierbij enkele hoofdpunten van de afgelopen maanden:
- Sinds medio oktober 2021 zijn in Duitsland honderden met hoog pathogeen HPAI-virus geïnfecteerde wilde vogels uit ten minste twaalf deelstaten gemeld. Ook zijn er meer dan 50 uitbraken bij pluimvee en gehouden vogels uit talrijke deelstaten vastgesteld. Het risico op verspreiding van het hoogpathogene H5-virus bij wilde vogels en overdracht naar pluimvee en gehouden vogels in Duitsland is nog steeds als hoog geclassificeerd.
- In Frankrijk is er op 48 pluimveebedrijven hoogpathogene vogelgriep vastgesteld sinds medio oktober 2021. In Italië betreffen het ruim 300 bedrijven.
- In het Verenigd Koninkrijk betreffen het 54 uitbraken op pluimveebedrijven en 65 geïnfecteerde wilde vogels. In Ierland zijn het 17 uitbraken, en 31 vondsten van besmette wilde vogels.
- Ook is er de afgelopen maanden hoogpathogene vogelgriep vastgesteld in Oost-Europese landen, zoals Hongarije (108), Polen (76), Kroatië (10), Slovenië (11) en Tsjechië (13).
Einde 16-weken-termijn: 15 februari
Op 15 februari 2022 is de ophokplicht 16 weken van kracht. Dit betekent dat vrije uitloopeieren van koppels die op 26 oktober 2021 op het legbedrijf aanwezig waren, vanaf 16 februari 2022 worden gestempeld met de ‘2’ van scharreleieren. Dit geldt niet voor jonge leghennen die na 26 oktober 2021 op het leghennenbedrijf zijn opgezet. Deze bedrijven moeten hun eieren met een ‘2‘ stempelen vanaf de datum van opzet op het legbedrijf plus 16 weken (112 dagen).
Avined en de pluimveeorganisaties hebben regelmatig overleg met het ministerie van LNV over de ophokplicht. Gezien de veterinaire situatie mag verwacht worden dat de ophokplicht de komende tijd van kracht zal blijven.
Data intrekking beperkingsgebieden
Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld en de eerste reiniging en ontsmetting (R&O) op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Voor de huidige beperkingsgebieden (10 km) gelden in principe de volgende data:
- Den Ham 18-1-2022
- Ysselsteyn 21-1-2022
- Blija 5-2-2022
- Bentelo 5-0-2022
- Bocholt (België) In overleg met België
- Nieuwerbrug 14-2-2022
Een beperkingsgebied (10 km) bestaat uit een beschermingsgebied (3 km) en een bewakingsgebied (de rest van het 10 km gebied). Na minimaal 21 dagen wordt een beschermingsgebied volgens de EU-wetgeving opgeheven. In het hele gebied gelden dan de maatregelen voor het bewakingsgebied totdat het beperkingsgebied wordt opgeheven. Het belangrijkste verschil in de maatregelen tussen de gebieden is dat vlees van pluimvee uit een beschermingsgebied (3 km) een alternatief merk moet dragen en de landsgrenzen niet mag verlaten zonder verhitting. De intrekking van de maatregelen in de verschillende gebieden wordt door het ministerie gepubliceerd.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Tekst: Monique van Loon
Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Guus Daamen
Bronnen: Avined, Rijksoverheid, Wereldorganisatie voor Diergezondheid, WATTPoultry.com, Sovon Vogelonderzoek Nederland