Provincie Brabant streeft naar 15 procent biologisch in 2030
De Europese Commissie heeft als doel gesteld dat in 2030 een kwart van het landbouwareaal bestemd moet zijn voor biologische landbouw. Noord-Brabant heeft dat nog lang niet bereikt want zij zitten pas op een percentage van 2,4 procent. Zorgelijk zeggen biologische Brabantse boeren tijdens een webinar van de Biokennisweek. Met behulp van een Bio-kerngroep zijn de biologische Brabantse boeren met de provincie in gesprek gegaan om biologische landbouw op de kaart te krijgen.
Volgens biologisch varkenshouder Joost van Alphen uit Heusden en Pipie Smits van Oyen eigenaar van het biologische gemengde bedrijf de Koekkoek in Drimmelen, is het vooral belangrijk om bij provincie te blijven herhalen waar de biologische sector voor staat en zich in onderscheid. Smits van Oyen: „Een jaar geleden stond de biologische sector nog niet op de agenda van de provincie en nu wel! Ook heeft de provincie een aantal van onze standpunten overgenomen in het ontwerpbeleidskader voor 2030 dat afgelopen herfst gepresenteerd werd.”
Meer biologisch in 2030
In het ontwerpbeleidskader is onder andere opgenomen dat de provincie wil toewerken naar een biologisch landbouwareaal van 15 procent in 2030, zoals aangeven door de biologische sector. Nog niet de 25 procent opgegeven vanuit Europa. Volgens de Brabantse Bio-boeren is dat nog iets te veel om in 2030 al te kunnen bereiken. Streven naar 15 procent in 2030 en dan snel door naar 25 procent in de jaren daarna.
Om die doelstellen te bereiken wil de provincie inzetten op het stimuleren van biologische landbouw in het onderwijs, het ontwikkelen van een grondstrategie waarin duurzaamheid wordt meegenomen en het zichtbaar maken van biologische landbouw door middel van campagnes. Ook wil de provincie aandacht geven aan de afzet van biologische producten, omdat de biologische sector niet kan groeien zonder dat de afzet groeit. Dat is iets waar de biologische sector bij de provincie aandacht voor hebben gevraagd.
Geen concept maar een sector
Van Alphen vertelt dat doordat de biologische sector zo met de provincie in gesprek is gegaan, ze nu niet meer worden gezien als een concept zoals weidemelk of wroetvarkens. „De biologische sector is een goed georganiseerde sector die heel anders te werk gaat dan de gangbare landbouw. Tijdens het bedrijfsbezoek van Elies Lemkes-Straver aan mijn bedrijf hoorde je tussen de regels door de verwondering en het enthousiasme over hoe we te werk gaan. We zetten ons als sector niet af tegen gangbare landbouw, we benoemen juist de voordelen van biologisch voor de provincie. Ook willen we benadrukken op welke wijze de biologische sector invulling kan geven aan doelen van de provincie.”