Opinie: '2022 moet gaan over Feiten in plaats van Frames'
Het afgelopen jaar stond in het teken van het mobiliseren van de sector tegen het activisme en de valse framing. De afgelopen maanden hebben COV, Vee&Logistiek Nederland, POV, LTO, SBK en de Koninklijke Nederlandse Slagers een Taskforce opgericht. Begin 2022 staat ook onze gezamenlijke sector brede boodschap, schrijft Klaas Dijkstra namens de Taskforce.
De Nederlandse landbouwsector staat onder druk. De politieke aandacht is groot. Er worden steeds meer eisen gesteld op het gebied van: Emissies, klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn. Het debat verhardt en op onze bedrijven laten de acties van activisten diepe sporen na. De beeldvorming over onze sector wordt doelbewust kromgetrokken.
Een paar voorbeelden:
- De één roept dat de boer het klimaat kapot maakt
- De ander zegt dat onze dieren stelselmatig mishandeld worden
- Weer een ander roept dat we alleen vlees voor eigen consumptie moeten produceren en dat we moeten stoppen met exporteren
- En boeren zouden maar liever plaats moeten maken voor natuur, zonneparken, windparken en woningen
Metingen op social media tonen aan dat de hoeveelheid negatieve berichten over de landbouwsector het afgelopen jaar 10 keer groter is dan de voorgaande jaren
Dat actiegroepen onze sector in een kwaad daglicht stellen is niet nieuw. Wel nieuw is de ongekende lawine aan negatieve artikelen, Tweets, social media berichten en TV-items die het afgelopen jaar is losgebroken. Metingen op social media tonen aan dat de hoeveelheid negatieve berichten over de landbouwsector het afgelopen jaar 10 keer groter is dan de voorgaande jaren. Al die berichten zijn afkomstig van een klein groepje tegenstanders in de politiek, de media, NGO’s, activistische organisaties en privépersonen, waaronder veel trollen (een trol is een persoon die berichten plaatst in een internetomgeving om voorspelbare emotionele reacties uit te lokken als woede, irritatie, verdriet of scheldpartijen), die zich helemaal suf hebben getwittert. Een relatief kleine groep activisten is er in geslaagd om de illusie te creëren dat een meerderheid van de Nederlanders tegen landbouw – met name tegen de veehouderij – zou zijn. Een ware illusie, want de feiten laten een heel ander beeld zien.
Als we niets tegen deze illusie doen, gaat politiek Den Haag geloven in het beeld dat op Twitter over ons gecreëerd wordt. Dat leidt tot politiek wantrouwen. En dat wantrouwen leidt tot belemmerende regels en inkrimping en afschaffing van delen van onze sector. De boeren die hun uiterste best doen om goed, veilig, lekker en betaalbaar voedsel te produceren worden in de uitverkoop gedaan. Oftewel gesaneerd! Dat laten we niet gebeuren.
70 procent Van de Nederlanders staat pal achter de sector. Slechts 10 procent is tegen de sector
Het afgelopen jaar stond dan ook in het teken van het mobiliseren van de sector tegen het activisme en de valse framing. De afgelopen maanden hebben COV, Vee&Logistiek Nederland, POV, LTO, SBK en de Koninklijke Nederlandse Slagers een Taskforce opgericht. Begin 2022 staat ook onze gezamenlijke sector brede boodschap. Een boodschap waarmee we de samenleving vol zelfvertrouwen tegemoet treden. Wij zijn er klaar voor. Wij hebben brede steun in de sector. Dat voelen we ook! En we hebben de steun van de Nederlandse bevolking. Uit de door de pluimveesector en de varkenssector uitgevoerde onderzoeken onder de Nederlandse bevolking komt naar voren dat de sector een steuntje in de rug verdient. 70 procent Van de Nederlanders staat pal achter de sector. Slechts 10 procent is tegen de sector. 95 procent Van de Nederlandse bevolking eet vlees. 82 procent eet minimaal vier dagen per week vlees. De framing van een aantal politieke partijen, media, NGO’s en activisten komt dan ook niet overeen met wat Nederland wil. Dit vraagt om actie.
2022 wordt het jaar waarin duidelijk wordt welke uitwerking de negatieve framing van activisten heeft gehad op dit nieuwe beleid
De Nederlandse land- en tuinbouw en visserij is wereldwijd toonaangevend. We zijn koplopers op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn. En dat moet zo blijven. Een land gaat z’n topsector toch niet saneren? Innoveren zou het credo moeten zijn. Daar staan wij voor. Daar gaan we keihard aan werken. En dat laten we zien aan iedereen, in de maatschappij en in de politiek.
2022 wordt een belangrijk jaar. Het nieuwe kabinet komt met nieuw beleid. Beleid over dierenwelzijn, biodiversiteit, klimaat, emissies, landbouw & natuur enzovoorts. Alhoewel de contouren van dit nieuwe beleid nog niet geheel zichtbaar zijn, wordt het een jaar waarin duidelijk wordt welke uitwerking de negatieve framing van activisten heeft gehad op dit nieuwe beleid. Het heeft er alle schijn van dat het een ruwe rit wordt.
We moeten er nú voor zorgen dat de politiek weer een realistisch beeld van onze landbouwsector krijgt. Een beeld dat gebaseerd is op feiten in plaats van frames. Daarvoor staan wij als samenwerkende organisaties aan de lat. Maar er ligt ook een belangrijke taak voor elke boer, veehandelaar, veearts, slachter en slager die werkzaam is op onze sector: wees trots, vertel waarom je in onze sector werkt en laat zien wat er allemaal goed gaat. Ook jullie zijn ambassadeur van de sector.
Samen staan we sterk. Oftewel: gezamenlijk bouwen aan perspectief! Samen zorgen we er voor dat de landbouwpolitiek in 2022 bouwt op feiten in plaats van frames.
Opinie ondertekend door:
Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector
Linda Verriet, Voorzitter Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV)
Helma Lodders, Voorzitter Vee & Logistiek Nederland
Tekst: Klaas Dijkstra
Beeld: Susan Rexwinkel