Besmetting vogelgriep op Frans kalkoenbedrijf
Restricties in West-Vlaamse gemeentes langer van kracht
De uitbreiding van de bewakingszone in West-Vlaanderen tegen uitbreiding van de vogelgriep is het gevolg van een Franse melding via het Europese waarschuwingssysteem ADIS. Daar werd een nieuwe uitbraak gemeld in het Département du Nord. Ditmaal betreft het om een kalkoenenbedrijf in de beschermingszone rond de uitbraak in Winnezeele, net over de grens Frans-Vlaanderen.
Drie nieuwe bedrijven
Deze nieuwe afbakening heeft directe gevolgen voor drie nieuwe pluimveehouderijen, die nu onder de maatregelen van de bewakingszone komen te liggen. Bovendien worden de bedrijven in de al bestaande zone rond de eerdere uitbraken in Winnezeele en Rexpoede langer aan de maatregelen onderworpen. Dit omdat de geplande datum van opheffen van dat stukje van de oude zones in de tijd verschuift.
Geen nieuwe gemeenten
Er zijn daarbij geen nieuwe gemeenten betrokken in de verschuiving. In de toegevoegde zone gelden de gebruikelijke maatregelen en derogaties van een bewakingszone. Voor de bedrijven in de al bestaande zone, die door de afbakening langer onder de maatregelen blijven, wordt in de komende dagen bekeken welke bijkomende derogaties mogelijk zijn. De regelgeving voorziet bepaalde mogelijkheden bij het verlengen van een zone.
Verlenging niet uitgesloten
Gezien de hoge virusdruk in het noorden van Frankrijk, sluit het FAVV niet uit dat dit scenario van beperkt uitbreiden of moeten verlengen van de zones zich in de komende dagen en weken mogelijk nog zal herhalen. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen in België (FAVV) meldt verder twee nieuwe besmettingen met het hoogpathogene H5N1-virus vastgesteld bij wilde vogels in West-Vlaanderen. Het betreft een torenvalk in Alveringem, in de onmiddellijke omgeving van het besmette bedrijf, en een meeuw in Oostende.
Italië dramatisch
In Italië is de situatie ronduit dramatisch te noemen, meldt het FAVV. Donderdag is er ook in Zuid-Frankrijk, in het gebied waar de foie gras wordt geproduceerd, een eerste besmetting vastgesteld op een eendenhouderij. Verder zijn er veel bijkomende uitbraken in Groot-Brittannië en in Hongarije. De volledige situatie in de EU kan hier geraadpleegd worden.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Bron: Landsbond Pluimvee