LTO/NOP-voorman Faber: ‘Drinkwatermotie is voor de bühne’
Faber heeft zich hogelijk verbaasd over de gang van zaken in de Tweede Kamer de afgelopen dagen, toen er tijdens verschillende LNV-debatten moties werden ingediend, waaronder de motie over permanent drinkwater voor vleeskuikenouderdieren. „De minister ontraadt een motie om TBO’s (terrein beherende organisaties, red) beter de controleren wat ze met de ettelijke miljoenen overheidsgeld doen, maar deze motie wordt er zonder pardon doorheen gefietst. Terwijl de meeste Tweede Kamerleden geen idee hebben waar ze het over hebben.”
De motie werd ingediend door Partij voor de Dieren (PvdD) en het CDA. De motie is gebaseerd op een NVWA-advies van twee jaar terug, omdat anders niet te controleren zou zijn of een pluimveehouder zijn dieren voldoende te drinken geeft. Faber: „Als ik een van die politici vraag wat een pluimveehouder doet om te controleren of een kip voldoende eet en drink, blijven ze mij het antwoord schuldig. Daar ben ik van overtuigd.”
Krop
Faber, zelf vermeerderaar in het Friese Nijeberkoop, verklapt de truc. ,,Even voelen aan de krop van het dier. Dat is voor de kip hetzelfde als wat het broodtrommeltje voor de ambtenaar is. Daarin wordt een voorraad voer en drinkwater in opgeslagen en dat moet soepel aanvoelen. De Tweede Kamerleden eten en drinken toch ook niet de hele dag door? Het geeft aan dat zo’n motie puur voor de bühne is.”
Faber geeft aan: „Het komt bij mij echt uit de tenen, ik kan er met mijn hoofd niet bij dat de Kamer het vakmanschap niet bij de boer laat. Maak regels voor goede stallen, voldoende voer en water, maar laat het vakmanschap bij de boer.”
Nat strooisel
Als belangenbehartiger is Faber regelmatig in gesprek met het ministerie van LNV. Nu de motie is aangenomen, hoeft dat niet direct te betekenen dat er ook wetgeving komt. Wel moet minister Schouten dan verantwoording afleggen aan de Kamer. Mocht het wel tot regelgeving komen, dan weet Faber een oplossing om bijvoorbeeld nat strooisel en darmproblemen bij vleeskuikenouderdieren te voorkomen. „De kraan minder hard open draaien, zodat de kippen maar een klein beetje binnenkrijgen per keer dat ze drinken. We voeren naar behoefte en daar is helemaal niks mis mee. Als dit de problemen zijn waar de Tweede Kamer ‘oplossingen’ voor bedenkt, gaat het heel goed in Nederland.”