GroenLinks en PvdA willen snel streep zetten door intensieve veehouderij
De overeenkomst is een tegenhanger van het coalitieakkoord dat de VVD, D66, CDA en de ChristenUnie nog aan het opstellen zijn. Informateur Johan Remkes liet maandagmiddag 6 december in een brief de Tweede Kamer weten dat de formerende partijen ernaar streven om voor het kerstreces, dat op 17 december begint, een coalitieakkoord te presenteren.
GroenLinks en de PvdA wachten niet tot die datum en hebben maandagmiddag een eigen 'progressief' oppositieakkoord gesloten. In het document hebben ze vijftien doelen voor het Nederland van 2030 geformuleerd. Deze worden jaarlijks getoetst aan de indicatoren uit de brede welvaartsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook wordt elk jaar onafhankelijk vastgesteld of de partijen met de doelen op koers liggen voor 2030 of dat er bijstellingen nodig zijn.
Over de landbouw valt weinig te lezen, met uitzondering van één paragraaf. Daarin staat dat stalbranden en dierenleed volgens de partijen nog steeds 'aan de orde van de dag' zijn: 'Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de bio-industrie. Dit is niet alleen belangrijk voor het dierenwelzijn, maar ook voor de volksgezondheid. Supermarkten en banken die boeren jarenlang hebben gestimuleerd om uit te breiden gaan bijdragen aan de transitie naar een eerlijker systeem dat goed is voor mens, dier en natuur', zo schrijven ze in het akkoord.
Stikstofuitstoot halveren
Daarnaast vragen de partijen aandacht voor de 'biodiversiteitscrisis': 'Het aantal bedreigde diersoorten neemt in hoog tempo toe, miljoenen planten en dieren dreigen uit te sterven. Een van de oorzaken hiervan is de slechte toestand waar de natuur zich in bevindt. Daarom moet de stikstofuitstoot zo snel mogelijk worden gehalveerd en investeren we fors in nieuwe natuur door bijvoorbeeld zeventien miljoen bomen te planten', valt te lezen in het document.
Het behalen van de doelstelling valt volgens GroenLinks en de PvdA af te meten aan de toename van de biodiversiteit, de hoeveelheid stikstof en het percentage fijnstof in de lucht.
CO2-heffing voor bedrijven
Naast de landbouw vragen de partijen ook aandacht voor het klimaat. Zo willen ze dat klimaatafspraken van Parijs zo snel mogelijk uitgevoerd worden op een rechtvaardige manier. Zo moet voor 2030 de afspraak, maximaal 1,5 graad opwarming, gehaald worden: 'Grote vervuilende bedrijven gaan op een eerlijke manier betalen voor hun CO2-uitstoot. We stoppen met fossiele belastingkortingen voor de luchtvaart en de industrie. Huishoudens profiteren van eerlijk klimaatbeleid met beter geïsoleerde woningen, een lagere energierekening en snellere treinen. Met sociaal en groen beleid wordt Nederland een fijnere plek om te wonen, te werken en van het leven te genieten.'
Het behalen van de doelstelling willen ze afmeten aan de CO2-uitstoot per sector, het aantal fossiele subsidies en het aantal geïsoleerde huurwoningen.
Politieke alliantie
Met het akkoord willen de partijen een 'nieuwe politieke weg' inslaan. Dit betekent ook dat ze een andere manier van oppositie gaan voeren de komende jaren. GroenLinks en de PvdA gaan een politieke alliantie vormen, waarvan het oppositieakkoord de 'toetssteen' is waaraan het regeringsbeleid wordt beoordeeld. 'Hiermee bundelen we onze macht en laten wij ons niet uit elkaar spelen: Het kabinet kan over deze doelstellingen zaken doen met ons beide, of niet.'
Maar, het is nog geen fusie van de partijen, zo vertelt fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks tegenover EenVandaag: „Dit is een akkoord tussen de Tweede Kamerfracties van beide partijen. In het land mogen de afdelingen zelf vorm geven aan de samenwerking. Dit is wel uniek en een belangrijke stap op weg naar intensiever samenwerking."
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: GroenLinks, Tweede Kamer, PvdA