Vermeerderaars gezocht voor praktijkonderzoek achterste teen
De onderzoeker van Wageningen Livestock Research roept vermeerderaars in Nederland nadrukkelijk op zich aan te melden bij hem, via 06-30238196 of rick.vanemous@wur.nl.
De minister heeft onlangs tot 1 januari 2023 vrijstelling verleend voor de behandeling van de achterste teen van hanen van vleeskuikenouderdieren. Dit betekent dat deze vanaf die datum niet meer verwijderd mag worden. Bij zittende koppels is dat nog wel toegestaan. De pluimveesector vindt de ingangsdatum van 1 januari 2023 veel te vroeg; de Stuurgroep Ingrepen Pluimvee had een vrijstelling voor 5 jaar geadviseerd, maar de minister heeft die vrijstellingsperiode slechts met 1 jaar en 4 maanden verlengd. Onderzoeker Van Emous roept vermeerderaars op zich zo spoedig mogelijk aan te melden bij hem.
„Vermeerderaars ontvangen vooraf een vergoeding. Hoe hoog deze vergoeding uitvalt, wordt binnenkort bekend, omdat dit nog langs enkele overlegstructuren moet. Maar volgens mij wordt dit wel een oké vergoeding. Tijdens de proef is het daarnaast toegestaan een stukje van de nagel van de hanen af te knippen indien er daadwerkelijk grote problemen optreden. Bij één proefkoppel is dit eerder gedaan, waardoor de uitval door flankbeschadigingen bijna direct verdween”, vertelt Van Emous. „Vanuit het buitenland weten we dat het belangrijk dat kleine aanpassingen aan het hanenmanagement, zoals lager percentage hanen, ander gewichtsverloop, lagere lichtsterkte en niet te vroeg in productie laten komen belangrijke factoren zijn om onbehandelde hanen te houden.”
‘Verbod enkel in Nederland’
Momenteel zitten er enkele koppels onbehandelde vleeskuikenouderdieren in Nederland (opfok en productie), geeft de onderzoeker aan. „Wat opvalt is dat de uitval bij de onbehandelde hanen duidelijk lager is dan bij de behandelde hanen. Synovitis en pootproblemen zien de opfokkers en vermeerderaar niet of nauwelijks bij onbehandelde hanen. Deze beide aandoeningen duiken de afgelopen jaren regelmatig op bij hanen van vleeskuikenouderdieren”, zegt van Emous.
In geen enkel ander land in Europa is er op dit moment een verbod op behandelen van de achterste teen bij hanen van vleeskuikenouderdieren. „Sommige integraties met vermeerderaars in Scandinavische landen zoals Zweden en Denemarken doen dit wel. Die zijn ermee begonnen omdat de kwaliteit van de hanen de afgelopen jaren flink tegenviel. De resultaten zijn overwegend positief.”
Lees in vakblad Pluimveeweb van december over de ervaringen van het niet behandelen van de achterste teen bij hanen in Scandinavische landen. Het vakblad verschijnt donderdag 2 of vrijdag 3 december. Ontvangt u Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.