Journalisten, foodbloggers en -vloggers te gast in Het Koetshuis
NEPLUVI praat foodpers bij over vierkantsverwaarding
De open keuken van Het Koetshuis in Hulshorst was woensdagmiddag 17 november het toneel voor het evenement ‘Kip uit Europa: Vierkantsverwaarding’. Te gast waren journalisten, foodbloggers en -vloggers. De middag stond in het teken van koken met minder bekende delen van de kip. Daarbij werden voorbeelden uit de keten gegeven om te laten zien dat van kip niets verspild wordt.
Kookworkshop
Chef Guido Waterman, René Pluijm, Job Pattinasarany gaven een inspirerende kookworkshop met de minder bekende delen van de kip. Gerechten als wingtip in Caribische marinade, risotto met kippenniertjes, paté van kippenlever en ‘pleursoep’ (een bouillon van kippenbotten en -looppoten en groenten) stonden onder andere op het menu. Aan het eind van de middag had iedereen de mogelijkheid om het eten te proeven.
Alle stukken gebruikt
De voorzitter van NEPLUVI, Gert-Jan Oplaat, vulde de middag aan met een presentatie over vierkantsverwaarding. Hierin vertelde hij hoe de pluimveesector ervoor zorgt dat alle stukken van het pluimvee bestemmingen vinden. Vleesresten van karkassen worden na de slacht van het bot gescheiden en omgezet tot halffabrikaten. (Bij)producten als veren en bloed worden verwerkt in diervoeder en met pluimveemest wordt elektriciteit opgewekt.
Hoge kwaliteit
Oplaat vertelde verder over Kip uit Europa, het initiatief dat de boodschap verspreid over de hoge kwaliteit van ‘onze’ kip met zijn Europese garanties. ‘De zorg waarmee het vlees geproduceerd wordt en de hoge voedselveiligheid en -kwaliteit laten de consument zorgeloos genieten van het vlees.’ De boodschap is positief opgepakt door de aanwezige foodbloggers en -vloggers, aldus een tevreden organisatie. ‘Zij zullen de komende weken in eigen keuken aan de slag gaan met kipgerechten en de recepten delen onder hun volgers.’
Het evenement in Hulshorst maakt onderdeel uit van de ‘Kip uit Europa’-campagne. Deze campagne is gefinancierd met steun van de Europese Commissie.