Productnieuws: Nieuw middel tegen vogelmijten en tempexkevers
„Dergall werkt volgens de zogeheten Ecto Net technologie 3D-IPNS, waarbij IPNS staat voor Immobilizing Polymeric Net Structure”, zegt Joost Tollenaere, sales manager professional products van BSI expert. „In tegenstelling tot klassieke biociden heeft Dergall geen rechtstreeks dodende werking, maar zet het insecten en mijten, waaronder vogelmijten (bloedluizen) en tempexkevers onmiddellijk vast na contact. Dat gebeurt door uitharding van het polymeer, waardoor er als het ware een ademend net wordt over gespannen. Als gevolg van het vastzetten en de onmogelijkheid om zich te voeden, sterven de vogelmijten en tempexkevers binnen de korte tijd.”
„Aangezien Dergall enkel door contact werkt, heeft het geen nawerking en werkt het ook niet nadelig tegen vogelmijteitjes. Een nabehandeling na vijf tot zeven dagen is dus noodzakelijk om de cyclus van vogelmijten (bloedluizen) te doorbreken”, legt Tollenaere uit.
Getest in kippenstallen
„Dergall is uitvoerig getest in kippenstallen tegen vogelmijten (bloedluizen) en tempexkevers. Naast deze werking heeft het ook een aantal interessante neveneffecten. Zo remt Dergall via hetzelfde principe de groei van bacteriën. Het middel reduceert op deze manier de stress die door de ectoparasieten veroorzaakt wordt en verhoogt zo het welzijn van de kippen wat de eierproductie ten goede komt. Ook lijkt het bij te dragen aan de stevigheid van de eischaal”, beweert Tollenaere.
„Er is al 10 jaar onderzoek gedaan naar Dergall. Het middel werd veelvuldig beoordeeld op de veiligheid voor zoogdieren, vooral dan op zijn impact op het kippenembryo, alsook de inwendige organen van pluimvee. Hierdoor bevestigt de fabrikant dat het volkomen veilig kan worden toegepast: Dergall wordt niet opgenomen door pluimvee en breekt af binnen enkele dagen. Daarom kan men het middel toepassen in een pluimveestal in elk stadium van de productie. Aangezien Dergall op een mechanische manier werkt, is resistentie volledig uitgesloten, wat niet onbelangrijk is”, stipt Tollenaere aan.
Geen biocide
Tollenaere merkt op dat Dergall geen biocide is en daarom is toegelaten zonder enige restrictie. „Het mag vrij verkocht worden”, zegt Tollenaere. „Met 1 liter Dergall, 0,6 tot 1 procent verdund in water, kan 1.000 vierkante meter staloppervlakte behandeld worden. Het middel moet bij voorkeur in donkere omstandigheden worden gespoten omdat zowel de vogelmijten als tempexkevers nachtdieren zijn.”
„Dergall wordt al enkele jaren toegepast bij kippen in onder andere Engeland, Spanje en Italië en is vanaf nu ook verkrijgbaar op de Belgische en Nederlandse markt. Wij hebben wel een adviesprijs aan een pluimveehouder, maar laten het commerciële over aan de individuele handelaar", zegt Tollenaere. Meer informatie is te vinden op https://dergall.com/.
'Niet als biocide beschouwd door NVWA'
De redactie van Pluimveeweb.nl vroeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) of pluimveehouders het middel mogen gebruiken. „Vooreerst wil ik opmerken dat wij nergens antibacteriële werking claimen alsook niet dat we bloedluis en tempexkever bestrijden”, reageert Tollenaere. „De claim is bacteriostatisch: dat betekent dat het bacteriën afremt in hun groei, maar het doodt ze niet. Het heeft geen bactericide werking, dus is het op dit punt geen biocide. De claim is dat Dergall vogelmijten (bloedluizen) en tempexkevers vastzet, met als gevolg dat het insect uiteindelijk zal sterven als gevolg van onder andere uitdroging en uithongering.”
„Het Ctgb is niet bekend met het middel Dergall”, vertelt Hans van Boven, teamleider communicatie en servicedesk van het Ctgb. „Wanneer de producent/leverancier van dit middel van mening is dat het geen biocide is – dus geen werkzame stoffen met biocidewerking bevat – valt het buiten het beoordelingskader van het Ctgb en doet het Ctgb er ook geen uitspraken over. Of de claim (geen biocidewerking) juist is, is – wanneer aan de orde - ter beoordeling aan de handhavende instanties”, zegt Van Boven.
„Met de bij de NVWA bekende informatie over de samenstelling en geclaimde werking van het product beschouwen wij Dergall niet als een biocide. Het hoeft daarom ook niet te voldoen aan de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Wel moet de producent voldoen aan de Reach en CLP eisen, zodat het middel bij juist gebruik veilig is voor mens, dier en milieu”, reageert persvoorlichter Hester Schoppert van de NVWA. „Het is niet zo dat het product is goedgekeurd door de NVWA. De NVWA keurt namelijk geen producten goed”, benadrukt Schoppert.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: BSI expert
Bron: BSI expert