OM wil 3,7 ton van veroorzakers fipronilaffaire
Beide bedrijven veroorzaakten de fipronilcrisis waarbij in de zomer van 2017 miljoenen met bestrijdingsmiddel verontreinigde eieren vernietigd werden.
De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert brachten de volksgezondheid in gevaar, zo oordeelde de rechtbank in Zwolle al in april dit jaar. Ze bestreden bloedluis in stallen van kippenboeren met een reinigingsmiddel waarin fipronil zat. Dat is een insecticide die niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen. De schade voor de sector is nu geschat op 30 miljoen euro. De Gelderse ondernemers kregen elk een jaar celstraf opgelegd maar gingen in beroep.
Winst afpakken
Donderdag diende de zogeheten ontnemingsvordering van het OM in de rechtbank in Zwolle. Met die vordering wil het OM de criminele winst van de ondernemers afpakken. Want boeren betaalden veel geld voor het ‘wondermiddel’ dat hen van de vervelende bloedluis afhielp. Het duo verdiende tonnen met de bestrijding. ChickFriend haalde in 2016 en 2017 opgeteld een omzet van een miljoen euro. De winst van beide bedrijven opgeteld is 3,7 ton.
Gedupeerde pluimveehouders
Betalen de ondernemers niet, dan dreigt een gijzeling van maximaal drie jaar. Valt er wat te halen bij de twee veroordeelden? Het eigen vermogen van de twee ondernemingen is vrijwel geheel verdampt.
Advocaat Wouter Hendrickx zei stellig: „Pakt de staat hier 3 ton, dan pakt ze dat impliciet af van de gedupeerde kippenboeren." Zijn cliënt wil juist dat het geld gaat naar de gedupeerden. De advocaat van de pluimveehouders heeft het OM verzocht af te zien van de vordering.