'Voor einde jaar test met vaccin tegen vogelgriep'
Deze voorspelling komt van een deskundige uit de pluimveesector. Volgens hem liggen scenario’s klaar om aan de slag te kunnen met het testen van het vectorvaccins. De kans is aanwezig dat dit plan voor het einde van het jaar definitief klaar is. Op het moment zijn in Europa alleen nog zogeheten geïnactiveerde vaccins geregistreerd. Vectorvaccins tegen vogelgriep (AI) worden al wel buiten Europa gebruikt. Voor import en gebruik moet toestemming komen van de autoriteiten. In Frankrijk is al speciale toestemming gegeven voor gebruik van een (nog) niet-geregistreerd vaccin.
De vrees voor wegvallende export moet vooraf wel afgedicht zijn. Bij opschaling zullen daarom internationaal afspraken gemaakt moeten worden over vaccinatie van pluimvee en de acceptatie van gevaccineerd pluimvee en producten.
Frankrijk start vaccinatie
Frankrijk start op korte termijn met het vaccineren tegen vogelgriep op kleine schaal. De proef wordt uitgevoerd bij een groep zogeheten Palmi-eenden waarbij de afgelopen jaren veel uitbraken van hoog pathogene vogelgriep waren. Als de vaccinatie goed aanslaat, wil het Franse ministerie van Landbouw deze strategie gaan toepassen in andere regio’s.
Vaccineren als extra drempel
De deskundige is van mening dat het geen haalbare kaart meer is dat bij een uitbraak van vogelgriep tien- tot honderdduizenden dieren moeten worden gedood. „De imagoschade is groot en ook zijn de financiële gevolgen fors omdat de Nederlandse eieren tijdens een ophokplicht lastig in Duitsland afgezet kunnen worden. Ook al zijn in Nederland de protocollen goed met het ruimen van besmette bedrijven, contactonderzoek en vervoersverboden, het massale doden van de kippen is niet duurzaam en onwenselijk. Vaccineren is niet dé oplossing, maar het is een extra drempel tegen AI-uitbraken. Een goede biosecurity blijft essentieel, maar met vectorvaccins zet je een stapje extra. Het AI-virus lijkt endemisch en daarom is er een continue dreiging dat het virus overspringt van wilde vogels naar commercieel gehouden pluimvee.”
Voordelen vectorvaccins
Vectorvaccins bieden in dit geval volgens de expert meerdere voordelen ten opzichte van afgedode vaccins tegen vogelgriep. Met een vectorvaccin wordt een klein deel van het vogelgriepvirus ingebouwd in een onschadelijk ander virus. „Dode vaccins hebben een nauw werkingsspectrum en moeten voor een goede bescherming twee keer worden toegediend. Dit levert veel stress op en bovendien zijn de kosten hoog. Vectorvaccins beschermen tegen meer varianten van vogelgriep. Een ander voordeel is dat zo’n vaccin op een broederij gegeven kan worden, waar de dieren toch al gevaccineerd worden. Het combineren van vaccins is goed mogelijk. Je vaccineert op dag 0 en al snel heb je goede en levenslange bescherming.”
Dat een enting met het dode vaccin slecht te onderscheiden was van een hoog pathogene vogelgriepbesmetting was altijd een groot probleem. „Vectorvaccins zijn wel goed te onderscheiden van een zogeheten veldvirus en dat is diagnostisch gezien een grote pré. Door vectorvaccins zijn gevaccineerde dieren te onderscheiden van geïnfecteerde dieren: essentieel voor een AI-vaccin.”