Pluimveevleesconsumptie daalt flink in coronajaar 2020
De afname komt voor het overgrote deel voor rekening van de drie belangrijkste onderscheiden vleescategorieën pluimveevlees (0,8 kg), varkensvlees (0,5 kg) en rundvlees (0,4 kg). De 2020-cijfers laten voor het eerst sinds 2010-2016 weer een afname in het vleesverbruik zien. De afname van bijna 2 kg in één jaar is bijna even groot als de afname in de jaren tussen 2010 en 2016. De afgelopen jaren nam de pluimveevleesconsumptie in Nederland juist ieder jaar toe.
Vleesverkopen via supermarkt en slager
Het coronajaar 2020 was om vele redenen geen gewoon jaar. Er waren veel minder mogelijkheden om buitenshuis vlees te eten. Horeca moest geheel en gedeeltelijk sluiten tijdens 2020, bedrijfsrestaurants sloten vanwege het thuiswerken en cateraars kregen te maken met afgelaste feesten, partijen, congressen, beurzen en andere evenementen.
Dit heeft de consumptie van vlees binnenshuis aangewakkerd: supermarkten en slagers verkochten in 2020 24,6 miljoen kilo meer vlees dan in 2019. Deze stijging komt hoofdzakelijk op het conto van vlees (ruim 23,3 miljoen kilo) en minder op die van vleeswaren (bijna 1,3 miljoen kilo). Deze toename maakt de daling in de vleesverbruikscijfers in 2020 niet ongedaan.
Plantaardige vleesvervangers
Een andere opvallende beweging in de markt betreft de groei in de verkoop van plantaardige vleesvervangers. De stijgende lijn zet door. Toch is en blijft de omvang van deze markt met zo’n 4 procent voorlopig bescheiden en lijkt de impact van de populariteit van plantaardige vleesvervangers op de consumentenbehoefte aan vlees op dit moment op zijn best gering.
De daling in de vleesverbruikscijfers in 2020 zijn te koppelen aan de (gedeeltelijke) sluiting van de horeca vanwege de lock-down door corona. Hierdoor is een belangrijk verkoopkanaal van vlees voor consumenten afgesloten. De stijgende vraag naar plantaardige vleesvervangers is minder aantoonbaar in verband te brengen met de daling van het vleesverbruik. Dit suggereert dat de 2020-cijfers meer te maken hebben met de beschikbare praktische mogelijkheden om vlees te eten dan met nieuwe voedselvoorkeuren in de richting van meer plantaardig eten.
Meer informatie is te vinden in het rapport 'Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2020'.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Wageningen University & Research, Research