Opinie: Kakelen als een kip zonder kop
Na een kijkje op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is mijn vermoeden bevestigd. 10 procent van de broeikasgassen is afkomstig van onze land en tuinbouw. 90 procent van de uitstoot komt dus van iets anders dan de productie van voedsel in ons land. Als ik met 1/10 het klimaat ga redden dan lijkt me er toch iets mis te gaan in de berekeningen.
Dat de landbouw stikstof uitstoot, ga ik niet ontkennen. De stikstofneerslag op natuurgebied is volgens de één 40 procent met import-stikstof meegeteld en 70 procent zonder importstikstof. Dit heeft echter niets te maken met het klimaat. Het is een milieuprobleem. Een probleem omdat het bepaalde plantjes laat groeien en andere plantjes laat verdwijnen. Stikstof is ook niet gevaarlijk. Zonder stikstof zou er niet eens leven zijn op aarde. 78 procent van onze lucht bestaat uit stikstof. Maak u geen illusies. Zelfs zonder landbouw zouden we nog de doelstellingen niet halen. Ten minste niet tot de mens uitgestorven is van de honger.
Wereldvoedselvoorraden steeds kleiner
Ik vrees de gedachte 'er is genoeg' want de wereldvoorraden van voedsel worden steeds kleinder. In ieder geval houd ik de krantenknipsels bij en onderga ik de leugens van de media. Ik hoop dat het gezond boerenverstand zal zegevieren
Genoeg voedsel is het fundament van een samenleving. Waar honger ontstaat, daar ontstaan opstanden en oorlogen. Het wordt tijd dat we weer inzien dat boeren bondgenoten zijn in plaats van de klimaatterroristen. Die 10 procent CO²-reductie die je behaald door de gehele land en tuinbouw te verwijderen in België (en onze eigen voedselvoorziening) gaat zeker ons klimaat niet redden. In tegendeel zelfs.
Wisten jullie trouwens dat we in België maar net genoeg leghennen hebben om ons land te voorzien van eieren? Met Kerst en Pasen hebben we eerder een tekort dan genoeg. Jammer dat we die cijfers nooit lezen in de krant.
Tekst: Mariëlle Schalk
Beeld: Susan Rexwinkel, Mariëlle Schalk