EU gaat resistente bacteriën onderzoeken bij diertransport
Het onderzoek dat is aangevraagd door de Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid (ENVI) van het Europees Parlement, zal zich richten op het risico van de verspreiding van resistente zoönotische bacteriën onder pluimvee, varkens en runderen tijdens het vervoer naar andere boerderijen of naar slachthuizen.
Wetenschappelijk onderbouwd advies
Marta Hugas, hoofdwetenschapper van de EFSA: „Resistentie tegen antimicrobiële stoffen is een urgente bedreiging voor de volksgezondheid, en wetenschappelijk onderbouwd advies is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van beleid en wetgeving om deze uitdaging aan te gaan. Dit nieuwe project - dat gericht is op de mogelijke gevolgen voor de menselijke gezondheid – laat eens te meer de noodzaak zien tussen de gezondheid van mens en dier en de behoefte aan een ‘One Health’-benadering door beoordelaars en beleidsmakers."
Preventieve maatregelen
De EFSA zal niet alleen de factoren onderzoeken die de verspreiding van antimicrobieel resistente bacteriën tijdens het vervoer kunnen veroorzaken, maar ook preventieve maatregelen en bestrijdingsopties evalueren en nagaan welke gegevens nodig zijn ter ondersteuning van de verdere analyse van het probleem. Het definitieve wetenschappelijke advies zal naar verwachting in september 2022 gereed zijn.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Nepluvi
Bron: EFSA