Europees parlement wil bindende doelstelling methaanreductie
Het doel is om tegen 2030 methaanemissies aanzienlijk te hebben verlaagd, in lijn met de Overeenkomst van Parijs. De Europarlementariërs willen ook een bindend mondiaal akkoord over methaan behalen op COP26 in Glasgow. De EP-leden benadrukken dat het verlagen van menselijke methaanemissies een van de meest kosteneffectieve strategieën kan zijn in het vertragen van klimaatverandering. Aangezien methaan ook bijdraagt aan de vorming van ozon, een krachtige oorzaak van lokale luchtvervuiling die ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, zal de vermindering ook bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en de bescherming van de gezondheid van burgers. EP-leden roepen op tot verplichte monitoring, rapportage en verificatie (MRV) voor alle sectoren die methaan uitstoten, evenals verplichte lekdetectie- en reparatieprogramma's (LDAR) voor de energie- en petrochemische sector om lekken te repareren en zo de uitstoot te minimaliseren.
Landbouw
De landbouw heeft het grootste aandeel in de antropogene bronnen van methaanemissie in de EU, voornamelijk aangedreven door vee, herkauwers maar ook varkens, en biedt het op één na grootste potentieel voor de vermindering van methaanemissies. De Europarlementariërs willen nieuwe maatregelen in de lidstaten om die uitstoot te minimaliseren, en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de voedselproductie niet alleen naar buiten de EU wordt verplaatst. Dit moet gedaan worden door import uit niet-EU-landen tegen dezelfde hoge EU-standaarden te houden.
Energiesector
De Europarlementariërs willen alle fossiele brandstoffen in de EU zo snel mogelijk uitfaseren. Aangezien meer dan 80 procent van het olie- en gasverbruik in de EU wordt geïmporteerd, stellen de EP-leden dat fossiele brandstoffen alleen geïmporteerd mogen worden als ze voldoen aan de EU-regelgeving. Lekdetectie-inspanningen moeten worden opgevoerd met strikte rapportage en een verplichting om potentiële lekken binnen een duidelijk tijdsbestek te repareren.
Snelle overwinning nodig
Rapporteur Maria Spyraki (EVP, Griekenland) zei na afloop van de stemming: „Terwijl de catastrofale gevolgen van de ongekende overstromingen en bosbranden van de afgelopen zomer nog moeten worden vastgesteld, moeten we onze inspanningen opvoeren om de uitdagingen van extreme weersomstandigheden aan te pakken. We hebben een snelle overwinning nodig om klimaatverandering aan te pakken! We moeten onmiddellijk handelen en concrete resultaten boeken bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, om de mens en de planeet vandaag en in de toekomst te beschermen. Door bindende doelstellingen voor de reductie van methaan vast te stellen, kan de EU een sleutelrol spelen om de rest van de wereld hetzelfde te laten doen.”
Biogeen methaan
De onderzoeken van onder meer Frank Mitloehner en Myles Allen over biogeen methaan en de biogene koolstofcyclus zijn nog niet helemaal doorgedrongen tot het Europese parlement. Zij stellen dat juist dat de bijdrage van de landbouw (veehouderij) aan de klimaatopwarming lager is dan tot nu toe berekend. Sterker nog, de veehouderij kan een significante bijdrage leveren aan een verkoelend effect door juist de methaanuitstoot te verminderen met tal van maatregelen. Als behoud van de voedselproductie een prioriteit is dan dient de EU ondersteunende maatregelen te nemen waarbij veehouders hun methaanproductie verminderen.
Californië
Dat dit zeer effectief is, blijkt uit de ontwikkelingen in Californië. Hier hebben melkveehouders in de afgelopen drie jaar al 25 procent methaan gereduceerd en ontvangen melkveehouders subsidies voor implementatie van reducerende technieken en via een systeem van lage koolstof brandstof (Low Carbon Fuel Credits) ook nog een extra inkomen voor hun afgevangen methaan in biogasinstallaties. In 2030 hoopt met 40 procent te hebben gereduceerd. In Amerika volgen meerdere staten nu het voorbeeld van Californië en ook voor de EU kan dit beleid zeer interessant en effectief zijn zonder dat het de voedselproductie ondermijnt.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: Europees Parlement