'Voeding is te goedkoop, het heeft geen nut dat nog langer te ontkennen'
'Voedsel te goedkoop, een citroen die bijna is uitgeperst'
„De dagen dat je een gezin van vier kon voeden met een kip van 3,50 euro zijn afgelopen", volgens Ranjit. „Voeding is te goedkoop, het heeft geen nut dat nog langer te ontkennen. We hebben dringend nood aan transparante en eerlijke prijzen. Deze crisis moeten we gebruiken als een ‘reset’ en we moeten duidelijk maken wat dat gaat betekenen.” Volgens hem ondermijnt de inflatiedruk de hele infrastructuur van de voedingsketen en vindt dat hij eerlijk moet zijn tegenover zichzelf en de samenwerking met zijn leveranciers en hun klanten. Dat daar een prijskaartje tegenover staat is onvermijdelijk.
Margeverdeling in keten ontwricht
De visie van Ranjit zal door menig boer worden gedeeld en beperkt zich niet louter tot de pluimveesector, eveneens in de melk- en varkenssector – en in de meeste landbouwsectoren - is de situatie schrijnend.
Eerder deed voorzitter Danny Coulier van de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee een spraakmakendere uitspraak: „Voor één kop koffie moeten we 40 volgroeide vleeskuikens afleveren." Als er dan promoties komen, zoals Lidl onlangs deed door kip aan te bieden aan 1,15 euro per kilo dan kan men zich volgens de Landsbond Pluimvee afvragen hoelang dit nog houdbaar is en dit terwijl de eisen steeds toenemen?
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: ILVO
Bronnen: Landsbond Pluimvee, foodagribusiness