Tarweprijs historisch hoog, 28,50 euro voor 100 kilo
In oktober 2019 kostte 100 kilo gemalen tarwe 20 euro, waarna de prijs voorzichtig opklom naar 23,50 euro per 100 kilo. Aan het begin van het jaar kostte 100 kilo tarwe tussen de 25 en 26 per 100 kilo. Waarna de prijs in oktober opeens grote stappen zette en uitkomt op 29 euro per 100 kilo.
Verenigde staten
De door de USDA voorspelde eindvoorraad daalde ten opzichte van september met ruim 6 miljoen ton. En de te verwachten oogst daalde met 4,4 miljoen ton. Daarmee ligt de wereldwijde productie van tarwe nog maar net boven het niveau van vorig jaar. Klein lichtpuntje is dat ook de verwachte consumptie is gedaald, maar wel minder dan der verwachte opbrengst.
Europese markt
Ook de beurs van Parijs noteert aanhoudend hoge prijzen. Een week geleden noteerde tarwe 271 euro per ton, het hoogste niveau van de laatste jaren in deze tijd van het jaar. De Europese tarweprijs is stabiel hoog. Rusland verhoogde onlangs de exportheffing op tarwe, waardoor de Europese tarwe goed kan concurreren met de dure tarwe uit Rusland. Na een flinke prijsdaling op 13 oktober herstelde de markt snel, waardoor het er steeds meer op lijkt dat de krappe balansen ook de komende maanden voor hoge prijzen zorgen.
Groeiende maïsvoorraden
Goede maïsopbrengsten en ruime eindvoorraden zetten de maïsprijzen in Chaicago onder druk. Daar staat tegenover dat voor de productie van bio ethanol veel maïs wordt aangekocht. In Europa komt de maïsoogst als gevolg van een late afrijping langzaam op gang, de import van maïs is zeer beperkt en de eindvoorraden zijn laag. De vraag naar Noordwest-Europese maïs is daarentegen groot, waardoor de prijs makkelijk op niveau blijft.
Soja ruimschoots voor handen
De verwachte productie van soja in de Verenigde Staten is naar boven bijgesteld. Wereldwijd nemen de voorraden toe. Toch staan de sojaprijzen in Nederland onder druk. De sterk opgelopen energie- en gasprijzen, hoge vracht- en crushkosten en een lagere koers voor de euro zorgen voor relatief hoge prijzen in vergelijking met de handelsprijzen in Chicago.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm