LTO/NOP: 'Goed dat minister lijn volgt die EU aangeeft'
'Nieuwe vangmethode moet echt diervriendelijker zijn, arbo technisch haalbaar en betaalbaar'
De LTO/NOP-voorzitter reageert hiermee op het besluit van demissionair minister Schouten van LNV. Zij besloot dat de NVWA nog niet gaat handhaven bij vangen van vleeskuikens, leghennen en andere kippen aan de poten. Wel wil LNV zo snel mogelijk over naar een methode waarbij dieren niet aan de poten worden gevangen.
Veel onrust
„Eind april ontstond er veel onrust toen een Nederlandse rechter uitspraak deed over een Europese wet”, blikt De Jong terug. „Het vangen van kippen is namelijk niet goed opgenomen in de Europese Transportverordening. Hierin staat dat dieren niet aan de poten gevangen mogen worden. Dit geldt niet voor pluimvee. Maar dat is niet opgenomen in de Europese wet.”
„Wakker Dier vroeg de minister Schouten van LNV eind april om handhavend op te treden tegen drie pluimveeservicebedrijven die de Europese Transportverordening zouden overtreden. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven stelde dat de minister dit handhavingsverzoek moest behandelen. De minister moest uiterlijk op 10 juni 2021 beslissen of tegen genoemde servicebedrijven handhavend op moet worden getreden. 3 juni meldde de NVWA handhavend op te treden tegen deze drie pluimveeservicebedrijven. De NVWA deelde boetes uit aan de drie pluimveeservicebedrijven en de pluimveehouders. Daarop ontstond veel onrust in de pluimveesector” zegt De Jong.
‘Plan van aanpak gemaakt’
Ondanks de kritiek van LTO/NOP op de uitspraak van de Nederlandse rechter in april, ging de belangenbehartiger niet bij de pakken neer zitten, maar ondernam actie. „Samen hebben we in Avined verband een concept plan van aanpak gemaakt. In dat Sectorplan wordt ingegaan op de praktijk, de ontwikkelingen en de mogelijkheden. Daarnaast wordt aangegeven wat nodig is om het handelingsperspectief helder te maken.”
„Dierenwelzijn is namelijk veel breder dan alleen die paar seconden tijdens het vangen. Stel dat je voor bepaalde concepten over wilt op de rechtop vangmethode, die ook wel de Zweedse vangmethode wordt genoemd, waarin kippen per twee stuks rechtop gevangen worden. Dan duurt het vangen langer. Dat betekent dat de kippen langer nuchter zitten en de eerste kippen langer op de vrachtwagen zitten. Je moet daarom wat betreft dierenwelzijn niet enkel kijken naar die paar seconden tijdens het vangen maar ook naar het traject daarvoor en daarna.”
„Vanuit Avined hebben we hier in de zomer ook al gesprekken over gevoerd met de Dierenbescherming, Eyes on Animals en Wakker Dier.”
Stuurgroep in oprichting
„Als sector hebben we de handschoen opgepakt en een stuurgroep opgericht waarin vertegenwoordigers uit diverse disciplines zitten. Vanuit de vang- en laadbedrijven zitten er vertegenwoordigers in de stuurgroep, maar ook van organisaties zoals de Dierenbescherming en Eyes on Animals”, zegt De Jong die zelf namens LTO/NOP ook in de stuurgroep zit.
„Los van wat de minister zegt dat het wettelijk voorlopig is toegestaan om kippen aan de poten te pakken, kijken we wat er kan en niet kan. In België is er dit jaar een 3-jarig onderzoek gestart naar vangen van pluimvee en andere vangmethodes. We kijken waar mogelijk mee met het onderzoek in België en gaan er zelf ook mee aan de slag waarbij we proberen zoveel mogelijk kennis op te doen.”
‘Haalbaar en betaalbaar’
„De kritiek op het vangen aan de poten richt zich erop dat de kippen een paar seconden ondersteboven hangen. Een andere vangmethode moet wel daadwerkelijk diervriendelijker zijn, vinden wij. Als kippen langer nuchter zitten of op de vrachtwagen verblijven omdat het vangen langer duurt, dan is dat niet goed voor het dierenwelzijn. Dat moet eerst grondig onderzocht worden.”
„Daarnaast moet een andere vangmethode arbo technisch wel kunnen en mogen. Stel dat we besluiten om kippen rechtop per twee stuks te vangen voor een bepaald concept. Dat willen we niet de arbodienst op ons dak krijgen omdat dit tot gevaarlijke situaties leidt in volièrestallen. Nu zijn er wel eens 9.000 leghennen in een stal met een beun zo gevangen. Dat is wat anders dan kippen vangen in een volièrestal. Als blijkt dat dit in een volièrestal niet kan, dan moet de sector tijd krijgen om stalaanpassingen te doen. Daarbij heeft een leghennenhouder te maken met een afschrijftermijn van vijftien jaar van een volièresysteem. Je kunt niet van een leghennenhouder verwachten dat hij dit van de één op andere dag verandert. Daar heeft een leghennenhouder de financiële middelen namelijk niet voor.”
„Tenslotte moet de andere vangmethode betaald worden via een meerprijs voor de kip en/ of de eieren. De vraag naar een andere vangmethode moet uit de markt komen. Indien consumenten daadwerkelijk een meerprijs (willen) betalen voor de eieren en het kippenvlees van bepaalde concepten dan is het een vraag uit de markt en zal de sector dat leveren. Nu gebeurt dat sporadisch bij niche concepten in de legsector als bijvoorbeeld Kipster en Rondeel. Maar dat is echt een heel klein deel van de markt.”
‘Niet van één op andere dag’
„Wakker Dier wil dat de pluimveesector de vangmethode van de één op andere dag verandert. Dat is niet realistisch. Het onderzoek naar andere vangmethode in België gaat al drie jaar duren. We willen dat het ministerie van LNV en ook de Europese Commissie de resultaten van dit onderzoek afwacht zodat ze gewogen besluiten kunnen nemen over vangen van pluimvee.
„Als Wakker Dier nu weer een rechtszaak begint om het vangen van kippen aan de poten direct te verbieden werkt dat enkel contraproductief. Dat helpt de stap naar de ontwikkeling van nieuwe methoden niet maar ondergraaft dit het draagvlak in de pluimveesector naar de zoektocht naar andere methoden. Bovendien heeft dit in de rest van de EU geen effect.”