Problemen ontstaan door verschillende regelgeving
Ventileren in 1 ster Beter Leven stallen vraagt maatwerk
Dat zei Wilbert Boon op de themabijeenkomst ‘De impact van een “Ster” in het ventileren van pluimveestallen, die Agrivaknet op 5 oktober in het Pluimveemuseum in Barneveld organiseerde voor haar leden bedrijfsadviseurs.
Veel pluimveebedrijven, zowel leg als vlees, gaan het komende jaar de stap zetten naar uitloop binnen of buiten wat veel impact heeft op de klimaatregeling.
Bestaande stallen of vergunningseisen
De afgelopen 15 jaar is gelukkig al veel ervaring opgedaan bij vrije uitloop en bio kippen. Ventilatiesystemen zijn grotendeels op onderdruk gebaseerd. Tegenwoordig zien we vaak de combinatie van warmtewisselaars met een traditioneel ventilatiesysteem. „De trend is meer en grotere warmtewisselaars vanwege fijnstof en ammoniak. De norm voor uitloopluiken is 2,5 keer de oppervlakte van inlaatventielen. Bedreigingen zijn het wegvallen van onderdruk bij open luiken, te hoge temperatuur van de inlaatlucht en stof in de voorruimte of eierlokaal”, lichtte Boon toe.
Boon komt veel dilemma’s tegen bij de omschakeling naar 1 ster Beter Leven vleeskuikens of legkippen. „Je hebt te maken met bestaande stallen en vergunningen. Ligt het dak vol met zonnepanelen, dan is inblaas op het dak niet mogelijk. Bij een droogtunnel is een warmtewisselaar geen mogelijkheid. Doel is een milieuneutrale aanpassing en een goed klimaat bij open luiken”, aldus Wilbert Boon, eigenaar van Boon Agrosystems in Barneveld.
Overleg Dierenbescherming
Aan de hand van praktijkvoorbeelden lichtte Wilbert Boon de dilemma’s toe. „Voor 3 ster Beter Leven stallen is daglicht een vereiste. De daglicht doorlatende platen in de overdekte uitloop zorgen voor een forse temperatuurstijging tot wel 40 – 50 graden Celsius waardoor de lucht in de inlaat te warm wordt. De pluimveehouder moest daarvoor nevelkoeling installeren om de temperatuur te verlagen. Is er overleg met de Dierenbescherming over de praktijkoplossingen?” vraagt Boon zich af. Op papier lijken de oplossingen gemakkelijk maar in de praktijk is het vaak moeilijker. „Daken liggen bijvoorbeeld al vol met zonnepanelen of er is een droogtunnel. „Hoe gaan we de ventilatie aanpakken? Het is en blijft maatwerk om zoveel mogelijk goede luchtbewegingen te krijgen.
Koeling
De meeste vleeskuikenstallen hebben koeling. Voor de ombouw naar 1 ster Beter Leven vleeskuikens adviseert Boon om groepen van de uitloopschuiven te maken. „Bij extreem koud of warm weer hoeven dan niet alle schuiven open en blijven de inlaatventielen op druk sturen. Zo houdt je onderdruk in de stal. De regels geven aan dat er een bepaalde hoeveelheid uitloopopening moet zijn, onder alle omstandigheden. Het dierenwelzijn en kwaliteit van ventilatie botst in die omstandigheden met de normen die door instanties gesteld worden.” De koeling kan gemonteerd worden in het stalgedeelte of in de wintergarten. Een en ander afhankelijk met welk doel het hoge druk nevelsysteem geïnstalleerd wordt.
Praktische oplossing wintergarten
Een wintergarten is meer dan een afdak aan de stal. De aandachtspunten voor de overdekte uitloop zijn isolatie en windbreekgaas. Boon adviseert geen lichtplaten als het geen eis is. Het nadeel van fijn gaas is dat het dicht gaat zitten en grof gaas geeft veel wind invloed. Bij grof gaas wordt er vaak een lichtdoorlatend afsluitgordijn gemonteerd.
„Elke stal en milieuvergunning is anders. Betrek in een vroeg stadium van de omschakelingsplannen de ventilatie. Dat loont”, adviseerde Boon.