Opvolgster Femke van den Berg hekelt dat iets extra’s doen niet altijd een meerprijs oplevert
'Iets extra’s doen moet meerprijs opleveren'
Opvolgster Femke van den Berg (22) runt samen met haar vader Maarten (55) en moeder Marieke (53) een gemengd leghennen- en melkveebedrijf in het Noord-Brabantse Landhorst. Ze houden 65 koeien plus bijbehorend jongvee en 37.800 leghennen. In hun kleine stal houden ze 6.000 hennen volgens de eisen van het 2 sterren Beter Leven keurmerk, die over vrije uitloop beschikken. In hun etagestal huisvesten ze op de begane grond 17.800 2 sterren Beter Leven hennen en op de etage 14.000 1 ster Beter Leven hennen, die over overdekte uitloop beschikken. Moeder Marieke werkt in het ziekenhuis, doet de boekhouding en de huishouding. Femke werkt om de dag ‘s avonds bij een melkveehouder en verzorgt samen met haar vader de leghennen en de koeien.
„We hebben ongeveer vier jaar geleden de keuze gemaakt om over te stappen naar het Beter Leven keurmerk. We hebben de overstap gemaakt om meer waarde aan ons product te geven.”
‘De standaard verandert te snel’
Van den Berg vindt de veranderingen in de marktvraag naar eieren te snel gaan in de Nederlandse leghennenhouderij. „In 2015, 2016 en 2017 onderscheidde je jezelf als leghennenhouder echt nog met 1 ster Beter Leven. We ontvingen toen een mooie meerprijs. Albert Heijn stapte eind oktober 2018 echter volledig over op minimaal één ster Beter Leven eieren. Sindsdien liggen er geen scharreleieren zonder ster meer in de schappen van de supermarktketen. Andere supermarkten volgden dit voorbeeld snel. 1 ster Beter Leven is nu al ruim twee jaar de standaard in supermarkten waardoor de meerprijs voor de eieren verdwenen is. Wanneer je aan Nederlandse supermarkten wilt blijven leveren, moet je als leghennenhouder wel mee. Legbatterijen zijn pas sinds 2012 verboden en in 2018 haalden supermarkten het gangbare scharrelei al uit de schappen. Die veranderingen in marktvraag gaan te snel om alle meerkosten op tijd terug te verdienen. Iets wat bijzonder moet zijn, wordt al heel snel de standaard.”
De jonge leghennenhoudster wist op het VMBO nog niet wat ze wilde worden. Nadat ze als zestienjarige haar VMBO-diploma op zak had, deed ze een beroepentest. Daar kwam de landbouw naar voren. Ze koos daarop voor de opleiding veehouderij aan het MBO in Boxtel. Sindsdien werkt ze thuis op de boerderij mee. Na haar MBO-opleiding rondde ze ook de tweejarige opleiding Agrarisch Ondernemerschap Dier- & Veehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten af. Sinds September 2020 is ze volledig aan het werk. „Ik wist als scholier nog niet wat ik wilde worden. Maar sinds ik thuis op de boerderij meewerk, is de veehouderij echt mijn passie, zowel de leghennen als de melkkoeien. Dat weet ik wel zeker.”
‘Je moet niet alles zien als werk’
Evenals haar vader steekt ze veel tijd in het familiebedrijf. „Van 6.00 uur ’s morgens tot 18.00 uur ’s avonds zijn we iedere dag bezig. Met uitzondering van zondag, dan zijn de werktijden wat korter. Je moet alle werkzaamheden op de boerderij ook niet zien als werk, want dan gaat het tegenzitten.” Femke vindt het belangrijk dat haar toekomstige vriend begrip heeft dat ze zoveel tijd in het familiebedrijf steekt.
Femke werkt met veel plezier op het familiebedrijf. Van een storing op zondag wordt ze daarentegen niet blij. „Een storing moet eerst worden opgelost. Je weet echter dat het moet gebeuren en stelt jezelf daar op in.” Daarnaast vindt ze mest op de mestband scheppen ook geen leuk werk. Dat doen ze iedere week op de etage in hun etagestal om de strooisellaag dun te houden en zo grondeieren te voorkomen. „We zijn er een uurtje tot anderhalf uur mee bezig. Ik vind het geen leuk werk, maar is wel noodzakelijk omdat het een belangrijk doel heeft.”
Huisverkoop
Op aandringen van Femke investeerde de familie in maart dit jaar in een eierautomaat voor de huisverkoop. „We zitten niet op een hele goede locatie wat betreft huisverkoop. Toch loopt het niet onaardig. Veel mensen komen toch graag even kalfjes kijken, eieren kopen en gewoon even buurten. Vooral bij toeristen merk ik veel onwetendheid over de landbouw. Hier in de omgeving zijn twee grote varkensstallen gebouwd. Sommige vakantiegangers vroegen zich af hoe dat kon omdat er een opkoopregeling voor varkensbedrijven bestaat. Wij hebben ze toen uitgelegd dat er varkensrechten zijn en de varkensstapel in Nederland hierdoor niet kan groeien. Door zulk soort zaken uit te leggen, komt er meer begrip voor de landbouw. Als landbouw en zeker ook als pluimveesector moeten we burgers blijven informeren”, vindt Van den Berg.
Lees alles over ideeën en plannen van opvolgster Femke van den Berg in vakblad Pluimveeweb van oktober. Van den Berg vertelt in vakblad Pluimveeweb van oktober over haar toekomstvisie in de rubriek De Opvolger waarin opvolgers aan het woord komen. Het vakblad verschijnt donderdag 21 of vrijdag 22 oktober. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.