Schouten: 'Alternatieven voor kritische depositiewaardes voldoen niet'
Met het onderzoek naar mogelijke alternatieven voor het gebruik van de kritische depositiewaarde (KDW) gaf Schouten uitvoering aan een de motie van Jaco Geurts (CDA) en Mark Habers (VVD). De minister heeft drie alternatieven laten bestuderen, ‘Gebiedsspecifiek ecologisch onderzoek’, ‘Nuancering van de KDW’ en ‘Kritische concentratieniveaus’. De KDW is de grens waarboven het risico bestaat dat de kwaliteit van een habitattype of leefgebied significant wordt aangetast door het neerslaan van in de lucht aanwezige stikstof.
Nieuwe benadering
De bestudeerde alternatieven kiezen voor een geheel andere benadering om aan te tonen dat het negatieve effect van stikstofdepositie op stikstofgevoelige natuur in een Natura-2000 gebied kan worden uitgesloten. Belangrijk uitgangspunt daarbij is volgens Schouten dat er geen wetenschappelijke twijfel mag bestaan over het wel of niet schaden van de instandhoudingsdoelen van een bepaald gebied.
Voor het nuanceren van de KDW, waarbij lokaal afwijkende omstandigheden worden meegewogen bij het vaststellen van de KDW, is te weinig wetenschappelijke kennis voorhanden. Concludeert Schouten in haar brief aan de Tweede Kamer. Voor het toepassen van het ‘Gebiedsspecifiek ecologisch onderzoek’ of het gebruik van ‘Kritische concentratieniveaus’ is niet voldoende of onvolledige informatie beschikbaar. Wel geeft Schouten aan dat er ook nu al mogelijkheden bestaan om voor specifieke gebieden en situatie te onderbouwen dat er geen verslechtering van de kwaliteit van de habitat plaatsvindt bij het overschrijden van de KDW. En daarmee komt de landbouwminister tot de conclusie dat het toepassen van KDW’s de enige methode is die wetenschappelijk onderbouwd is, makkelijk uit te voeren is en lage kosten met zich meebrengt.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer