'Groot risico op nieuwe besmettingen omdat niet alle dieren zijn geruimd'
Pluimveehouders leden 5 tot 10 miljoen euro schade door vogelgriep in Heeten
Meest recente ergernis: er zijn eind augustus 1.400 watervogels geruimd door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit), maar 20 dieren blijken in leven gehouden te zijn omdat het om zeldzame rassen gaat. „Daar kwamen we min of meer toevallig achter. Dat is toch geen open en volledige communicatie naar ons als Sallandse pluimveesector? Stel dat er toch vogelgriep was vastgesteld bij deze vogels, wat waren dan de gevolgen voor ons geweest? Je zou op dat bedrijf de grond een meter moeten weghalen en veilig moeten afvoeren, om elk toekomstig risico op nieuwe besmetting te voorkomen.”
De hele gang van zaken zit ze niet lekker. Ook nu het eind augustus afgekondigde vervoersverbod voor het hele gebied tussen Raalte en Deventer inmiddels is opgeheven. Wim Beltman (vleeskuikenhouder in Lettele), Wilco Wijlhuizen (opfokleghennen in Holten), Harrie Peters (slachtkuikenmoederdieren in Lettele) en Jolanda Kieftenbeld (leghennen in Haarle) kijken terug op een moeilijke en zware periode. „Onze boosheid richt zich niet op die Heetenaar persoonlijk, maar wel op de gang van zaken.”
Problemen door vervoersverbod
‘Oh nee toch, wat een ellende’, was de eerste veelzeggende reactie van Peters, destijds op het bericht over de vogelgriep in Heeten. Het vervoersverbod dat onmiddellijk afgekondigd werd in een straal van tien kilometer zorgde meteen voor problemen. „We mochten op ons gemengd bedrijf niet eens meer de varkens opladen”, vertelt Wijlhuizen. „Terwijl je ze in de huidige slechte markt al amper kwijt kunt. Na onderzoek bleek ontheffing gelukkig mogelijk wanneer een hygiëneprotocol werd nageleefd. Zo konden de varkens toch geladen worden.”
Stap voor stap werd naar oplossingen gezocht. Zo moest elke lading voer apart van de voerleveranciers door aangewezen corridors naar de pluimveebedrijven in het afgesloten gebied gebracht worden. De regels werden streng gehandhaafd: een scheurtje in een blauwe ontsmettingshoes over de schoenen en een kop koffie voor de chauffeur tijdens het lossen van voer leverde meteen een stevige boete op.
Meten met twee maten
Alle begrip daarvoor, zo zeggen de vier Sallanders. Maar het is ook meten met twee maten. Een gefrustreerde Beltman: „Waar wij als pluimveesector aan zoveel regels en eisen moeten voldoen, daar kan dus een hobbyist zonder enige vergunning 1.400 watervogels houden. En waarschijnlijk ook zonder pluimveerechten, wat dan een economisch delict is.”
Kieftenbeld, tevens voorzitter van LTO Salland, vult aan: „Als pluimveesector hebben we zoveel gedaan en bereikt. Preventie, hygiëne in en rond de stal, bloedonderzoeken, controles, bezoekersprotocol, verplicht douchen, noem maar op. Er zijn afgelopen jaren wel besmettingen met vogelgriep geweest uit de natuur. Maar die bleven door die maatregelen altijd beperkt tot hetzelfde bedrijf. En nu dus een uit de hand gelopen hobby waar niks gecontroleerd werd.”
Oorzaak besmetting
Ze vervolgt: „En waar is die besmetting vandaan gekomen? Geen trekvogels, die zijn er in augustus nog niet. Dan denk je aan een besmet ei, of dier dat van elders naar Heeten is gehaald. Kan dat weer gebeuren? Wij als pluimveehouders moeten elk dier dat we verplaatsen vooraf aanvragen en melden in het registratiesysteem. Bij een besmetting is dan direct traceerbaar waar eventueel een risico zit qua besmetting. In Heeten gebeurde dat allemaal niet, terwijl hij wel handelde in deze dieren.”
Lees het complete interview met de vier pluimveehouders aanstaande zaterdag 9 oktober in het regionale agrarische vakblad Vee & Gewas. Klik hier om een gratis proefnummer voor Vee & Gewas aan te vragen en hier om abonnee te worden op Vee & Gewas.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen