Nieuwe sectorvoorzitter leg Landsbond Pluimvee wil coöperatieve inkooporganisatie
De coronacrisis was volgens Ellen Vaneynde voor de pluimveehouders geen makkelijke periode. „Een crisis zorgt ervoor dat je met een strakker oog naar je bedrijf gaat kijken: wat zijn de kosten en waarop ga je besparen? Hoe gaan we samen inkopen, maar ook samen verkopen. Ik zal de pluimveehouders verdedigen tot het einde. Er komen altijd meer regels voor de pluimveehouders, maar financieel staat daar niets tegenover.”
Vaneynde volgt Willy De Vloo op als sectorvoorzitter leghennen. Ze waardeert zijn verdienste en wil het roer niet helemaal omgooien. Ze wil wel met het verdienmodel aan de slag gaan. Ze denkt daarbij aan een nieuwe coöperatieve onder de pluimveehouders om samen voer in te kopen. „We kunnen onze kosten beperken. We zien dat ook in de andere sectoren in de landbouw ontstaan. We moeten bekijken of we elke aankoop in een bedrijf samen kunnen doen, zodat we betere voorwaarden kunnen krijgen. We zullen per product uitzoeken wat mogelijk is en hoe we dit in de praktijk kunnen omzetten. Eerder deden we met de Landsbond al groepsaankopen voor elektriciteit.”
Positieve toekomst
Vaneynde ziet de toekomst echter wel positief. „We gaan altijd verse eitjes moeten eten en nodig hebben. Ik geloof dat we flexibel en veerkrachtig genoeg zijn.” Ze ziet ook kansen voor jonge pluimveehouders. „Momenteel is de gemiddelde leeftijd van de pluimveehouder best wel aan de hoge kant. Tegen 2030 gaan er veel pluimveehouders stoppen. Dus ik denk dat er voor jonge pluimveehouders ruimte is voor uitbreiding. We gaan alle soorten eieren nodig hebben. Mij lijkt het niet verstandig als iedereen plots voor bio kiest. Kijk naar jezelf en maak zelf de keuze waarvoor je gaat. Als ik in de winkelrekken kijk, dan is het goedkoopste ei dat het meest verkocht wordt.”
Dialoog
Vaneynde vindt het ook belangrijk om met de overheid en de supermarkten te blijven praten om te weten welke richting zij uitwillen. „We zijn een kleine schakel in het hele gebeuren. Als ze willen dat er nog eieren in België worden geproduceerd, dan moeten we daar op een constructieve manier aan werken. De prijs voor de eieren moet omhoog. Als je meer kan verdienen, kan je ook meer personeel inschakelen waardoor de job ook draaglijker wordt. En kunnen we ook investeren in nieuwe technieken. Als de prijzen slecht zijn, dan is hier geen ruimte voor.”
Druk en stress
Nu zijn de prijzen niet stabiel. „Het zorgt voor onrust en stress”, zegt de nieuwe voorzitster. „We moeten de markt beter krijgen. Er is financiële druk en onzekerheid. Als we die markt in inkomsten beter krijgen, dan is dat beter. Onze kippen worden gebruikt voor de eieren. We zitten in België en in Nederland in een moeilijke situatie met vergunningen. De supermarkten moeten meer betalen voor het ei. De secundaire producten stijgen door in prijs, helaas is dit niet voor de primaire producten. Ondanks dat onze onkosten wel de hoogte in gaan. We hebben een vers product en hierdoor is het soms moeilijk om ons sterk op te stellen in onderhandelingen. We blijven ook heel hard werken aan een gunstige stikstofregeling om zo een toekomst te kunnen garanderen voor onze pluimveehouders.”
Landsbond Pluimvee
Vaneynde engageert zich al enkele jaren voor de Landsbond Pluimvee waar ze zetelt in de provinciale afdeling Antwerpen en daar ook de functie van secretaris vervult. Het was Landsbond Pluimvee zelf die haar de vraag heeft gesteld om voorzitter te worden. „Ik vind het ook positief dat de jongere generatie een bestuursfunctie kan opnemen. Dat is de toekomst. De pluimveehouders komen bij mij terecht. Ik zal hun rechten verdedigen.”
Familiebedrijf
Overigens is de nieuwe sectorvoorzitster geen onbekende in de pluimveewereld. In 2009 – op haar 23ste - stapte ze mee in het ouderlijk leghennenbedrijf, dat haar ouders in de jaren 1989 in het Vlaams-Brabantse Baal startten. Vandaag baat ze dit samen met haar moeder uit, goed voor 60.000 leghennen. Ze produceert er vooral scharreleieren. Vaneynde is mama van twee dochtertjes. Ze werd in 2013 ook nog verkozen tot schoonste boerin van Vlaanderen. In haar vrije tijd speelt ze volleybal, danst ze salsa en reist ze ook. Zij zit al vijf jaar bij Landsbond Pluimvee als bestuurslid, eerst als bestuurslid daarna als secretaris.
Tekst: Matthias Vanheerentals