'Thuis in de toekomst met Yuverta'
Middelbare groene scholen gaan samen verder
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/24/004/smid-dirk-sr-1.-detail.jpg)
Volgens Annemarie Moons, de eerste bestuursvoorzitter van de nieuwe organisatie, is de naam Yuverta meer dan een nieuw jasje: „Het staat voor wie en wat we willen zijn: thuis in de toekomst.”
De megafusie in het groene onderwijs is tussen drie scholen in Zuid- en Midden-Nederland: het Wellantcollege (Zuid-Holland, Utrecht), Helicon (Brabant, Gelderland) en Citaverde (Limburg).
Persoonlijk
De nieuwe school telt, verspreid over tal van locaties, meer dan 20.000 leerlingen en meer dan 2.000 docenten. Toch wil Yuverta kleinschalig blijven. Theo Poels, docent pluimveehouderij locatie Horst: „Voor ons als mbo opleiding pluimvee verandert er weinig. We blijven dichtbij en persoonlijk en innovatief en ondernemend. We werkten al samen met het team veehouderij van Helicon Boxtel en dan wordt nu verder geïntensiveerd. Als enige pluimveedocent van Yuverta blijf ik ook de contacten met Aeres mbo pluimvee onderhouden.”
Pluimvee student
Dirk Smid rijdt nu voor het tweede jaar één dag per week naar Horst. „Ik was eerst vrachtwagenchauffeur maar wou wat anders. Mijn tweelingbroer André had de BBL Pluimveehouderij in Horst gevolgd. Ik ben ook thuis mee in het bedrijf gekomen en nu volg ik het tweede jaar in Horst.” De 23-jarige heeft in maatschap met zijn ouders en broer een legpluimveebedrijf met 120.000 leghennen in het Overijsselse Heemserveen. „Mijn broer was vol lof over deze opleiding dus ik koos ook voor Horst. Je kunt gedurende het jaar instromen omdat ze in een modulestructuur werken.” De modulestructuur is makkelijk voor zij-instromers of studenten die bij een andere opleiding tussentijds stoppen.
Opleiding op maat
„Ik heb al een mbo niveau 2 logistiek opleiding. Nu wil ik alleen pluimvee onderwijs. De groep is heel divers; alle soorten pluimveehouders uit heel Nederland. Voor de middag behandelt Theo theorie en na de middag praktijk. De ochtend beginnen we meestal met Pluimveeweb en de actualiteiten. De opleiding is praktijk gericht, wat ik vandaag leer kan ik meteen toepassen of is herkenbaar. Dat is fijn”, zegt Dirk Smid. Samen met Theo Poels bekijkt hij of hij na dit jaar met niveau 3 nog verder gaat met niveau 4. Dit schooljaar bestaat de groep uit 16 pluimveestudenten.
Theo Poels: „Samen werken met de praktijk vinden we erg belangrijk. We komen dan ook bij veel bedrijven over de vloer zoals; pluimveebedrijven, mengvoerbedrijven, dierenartspraktijken, pluimveehouders, stalinrichting bedrijven, bedrijven in klimaatbeheersing, installatie, stallenbouw diverse toeleveranciers. We gaan op locatie kijken of nodigen sprekers uit.” Voor het opleiden van een BBL student kan het leerbedrijf aanspraak maken op praktijkleergelden dit was de afgelopen jaren ongeveer €2500,- per schooljaar. Maatschap Smid kan hier helaas geen gebruik van maken omdat Dirk al een van de maten is.
De reistijd van 4,5 uur per lesdag neemt Dirk Smid voor lief. „Het is maar een dag per week. Ik leer er veel en ik leer veel mensen kennen. Dat is altijd nuttig.”