Vlaamse poeliers hekelen tekort aan lichte kuikens: Landsbond ontkent tekort

Er zijn alsmaar meer grote braadkippen op de Belgische markt, terwijl de wat kip-aan-het-spit-verkopers liever meer kleine braadkippen willen verkopen. Meerdere kippenverkopers, met name poeliers uit België bevestigen deze trend. „Sinds de stallen in één keer leeg worden geladen, zien we meer zwaardere braadkippen”, zegt Michiel Sevens van Sevens Kipspecialiteiten.be uit Genk. „Vroeger was het één of twee keer per jaar, maar nu is het frequenter. Dat betekent dat we langer moeten garen, wat de energiekosten doen stijgen. Een kip van 1 kilo heeft een uur nodig om te garen, een kip van 1,5 kilo heeft 2 uur. Vanaf een 1,3 kilo worden de kippen eigenlijk te dik om op de spiesen te steken. Als de kippen te dik zijn, gaan de kippen ook tegen elkaar draaien. Dan moeten we extra spiesen steken. Klanten willen een kip van gemiddeld 1,1 kilo. De gezinnen zijn ook kleiner.”
Kip-aan-het-spit
Hans Truyens van De Rijdende Kip uit Putte bevestigt eveneens de trend dat er minder kleine kippen zijn dan vroeger op de Belgische markt. „Dat heeft, naar het schijnt, enerzijds te maken met het leegmaken van de stallen. Dat vanaf eind november een tijdlang in één keer moest gebeuren van het FAVV. Daar slachthuizen minder verdienen aan een kip van één kilo dan aan een kip van een 1,5 kilo verkiezen zij duidelijk de grotere kippen. Deze kippen zijn ook naar versnijdingen toe interessanter voor hen. Het slacht- en versnijdingsproces heeft een vaste kost per kip, en aangezien de slachthuizen per kg verkopen is het financieel interessanter voor hen om grote kippen te slachten en te versnijden. Eveneens voor de braadkippenhouders (kwekers) is er de financiële kant van de zaak: ook zij hebben hun vaste kosten die per kip hetzelfde blijven. Aangezien zij hun kippen ook aan kiloprijzen verkopen spreekt het voor zich dat de vaste kosten minder doorwegen op de zwaardere kippen. Wij betalen al geruime tijd meer per kilo voor kippen met een kaliber tot 1200 gram. Als voornoemde regel van het FAVV werkelijkheid is dan begrijp ik best dat zowel boeren als slachthuizen volledige koppels (loten) grote kippen verkiezen boven koppels kleine kippen.”
Maar ook de ‘spitters’ (kip-aan-het-spit) hebben naar zijn mening zelf aandeel in het probleem. „Velen van hen houden vast aan prijzen per eenheid”, zegt Hans Truyens. „Ze willen hun product zo aantrekkelijk mogelijk prijzen en doen dit graag door kleinere kippen (800/900gr tot 1200gr) te gebruiken. Wijzelf werken al van oudsher met gewogen prijzen en zijn dus minder afhankelijk van het juiste kaliber. Onze klanten vinden het zelfs leuk te kunnen kiezen uit verschillende groottes van kip. Ondanks dat de FOD economie duidelijk voorschrijft dat alle goederen per kilogram geprijsd moeten zijn, gebeurt dit vaak nog niet. De braadspitten die wij gebruiken kunnen zonder probleem kippen aan van 1700 gram. Voor ons is 1,7 kilo echt het maximum omdat de gaartijd anders niet meer aanvaardbaar is en we in capaciteitsproblemen zouden komen. We moeten onze spitten dan anders afregelen. Anders krijgen we verbranding langs de buitenkant en geen garing binnenin. Dit zou de gaartijd enorm verlengen.” De Rijdende Kip krijgt nu duidelijk meer zware kippen binnen dan vroeger. „Voor onze cateringafdeling, waar prijszetting wel duidelijk dient te zijn per couvert, is er wel een probleem”, zegt Hans Truyens. „Hiervoor bestellen wij steeds kippen van 1 kilo om zo, vooraf, een duidelijke prijs te kunnen maken. Hier merken we dat het hoe langer hoe moeilijker wordt om aan deze gewichten te geraken.”
Pluimveegroothandel
Ook een kleine pluimveegroothandel uit het Antwerpse bevestigt eveneens dat er een tekort is aan lichte kippen van 900 gram tot 1,2 kilo – het gewicht dat het meest gebruikt wordt door mensen die op de markt staan. De pluimveegroothandel verkoopt jaarlijks gemiddeld 2 miljoen kilo kippen en is dus een relatief kleine speler. „Voor een braadkippenhouder is een zware kip die veel weegt financieel veel interessanter dan een lichte kip”, zegt de zaakvoerder van de pluimveegroothandel anoniem. „Er zijn al sinds twee jaar opvallend meer zware kippen in omloop. Volgens mij ligt dat aan het Federaal voedselagentschap (FAVV). Vanuit het FAVV mochten er vanaf eind november in België tijdelijk geen kippen uitgeladen worden. De stal moest in één keer leeggemaakt worden. Vroeger konden ze nog na vijf weken een deel van die kippen uitladen. Heel veel van die zware kippen gaan ook naar het buitenland, zoals naar Engeland.”
Landsbond Pluimvee ontkent tekort
De Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee reageert kort op de opmerkingen van de kippenverkopers. „Het klopt niet dat er een verbod geldt op uitladen door het FAVV en zodoende stallen volledig moeten worden opgeladen”, zegt Danny Coulier, voorzitter van de Landsbond Pluimvee. „Ik blijf erbij dat dit een economische achtergrond heeft en op zich geen probleem zou mogen zijn als er voldoende afspraken zijn tussen leverancier en afnemer van zowel levende als geslachte kippen.”
Ook beleidsmedewerker Martijn Chombaere van de Landsbond Pluimvee reageert. „Nieuws moet soms gemaakt worden, waarvoor alle begrip. Dit nieuws stoelt nergens op. Hoe kan er nu een tekort zijn aan lichte kippen als elke kip ooit het gewicht van 1,1 kg geslacht bereikt? Zoals Danny Coulier aanhaalt, is dit een puur economisch gegeven. Er wordt vandaag de dag gewoon massaal uitgeladen op vijf weken.”
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Wikipedia