'Houding verzekeringen over wintergartens valt reuze mee'
'Verplicht brandklasse A maakt wintergarten duurder'
Hij gaf woensdagavond 15 september een presentatie tijdens de themacarrousel op de Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid in Meppel. Veel vleeskuikenhouders overwegen momenteel hun stallen om te bouwen naar 1 ster Beter Leven. Cattier maakt voor veel van deze vleeskuikenhouders offertes voor de wintergartens.
„De kosten van het bouwen van wintergarten hangen af van de bouwmaterialen die je gebruikt. Wanneer wintergartens tussen stallen één tot enkele meters van elkaar of naastgelegen stal af komen te staan, eisen veel verzekeringen dat er bouwmaterialen van brandklasse A worden gebruikt”, zegt Cattier. „Gebruik van bouwmaterialen van brandklasse A maakt een wintergarten wel duurder dan wanneer er bouwmaterialen van brandklasse B gebruikt mogen worden”, legt de verkoopadviseur uit.
Speciale zogeheten Heat Guard lichtdoorlatende polycarbonaat platen zijn een goedkope oplossing als dak, geeft Cattier aan. Hij liet een stukje van deze lichtdoorlaten dakplaten met een golfmotief zien. Veel aanwezige vleeskuikenhouders waren enthousiast over deze lichtplaten. Door de aluminiumfolie die verwerkt is in de plaat weerkaatst het zonlicht, waardoor er veel minder warmtestraling ontstaat „Het nadeel is dat deze lichtdoorlatende platen brandklasse B hebben. Sandwichpanelen met PIR zijn ook brandklasse B. Golfplaten met glaswol isolatie en een aluminium plafond zien de verzekeraars als brandklasse A. Deze optie is wel wat duurder als dak”, verklaart Cattier. Er zijn ook Sandwichpanelen met steenwol die voldoen aan brandklasse A, maar dat is veruit de duurste oplossing.
‘Verzekeringen gaan verschillend om met brandeisen’
Een deelnemende vleeskuikenhouder vertelde dat verzekeringen verschillend omgaan met de brandeisen. Cattier bevestigde dit. „Lichtdoorlatende kunststof polycarbonaat dakplaten branden snel weg. Volgens de deelnemende pluimveehouder zien sommige verzekeringen dit ook als voordeel. Bij een brand komen er namelijk heel snel gaten in de platen waardoor de hitte weg kan. „Indien een pluimveehouder twee stallen naast elkaar heeft staan en aan de linker- en rechterzijde van de stallen een overdekte uitloop bouwt, verneem ik tot nu toe weinig problemen bij verzekeringen”, vertelt Cattier. „Beek Agri heeft de afgelopen jaren heel veel leghennenstallen met overdekte uitlopen gebouwd. Daar worden de Heat Guard licht doorlatende polycarbonaat platen ook heel veel toegepast.”
„Een nadeel van de polycarbonaat lichtdoorlatende platen is dat ze nauwelijks isoleren, maar wel erkend zijn door de Dierenbescherming. Op warme zomerdagen wordt het altijd warmer in de overdekte uitloop bij toepassing van deze platen dan bij een aluminium plafond met glaswol isolatie of sandwichpanelen. Maar de warmte is ook veel sneller weg in de overdekte uitloop wanneer het buiten afkoelt. Dus je zuigt minder lang de warme lucht de stal in.” Cattier vroeg de deelnemende vleeskuikenhouders wat ze van dit aspect vonden. Die keken er verschillend tegenaan. Een aantal vleeskuikenhouders vond dit een heel groot nadeel. Anderen zagen geen groot probleem. Eén vleeskuikenhouder stelde dat de kuikens bij extreme hitte niet in de uitloop moeten lopen, maar in de stal moeten blijven. De stal is namelijk veel beter te koelen dankzij de nevelkoeling en grote ventilatiecapaciteit, motiveerde hij.
Wintergarten intern bouwen
Volgens Cattier is de mooiste oplossing om wintergartens naast een stal te bouwen en niet in bestaande stallen. „Wanneer je een wintergarten in de stal bouwt, verlies je extra vierkante meters leefoppervlakte waardoor je nog minder vleeskuikens kunt houden. Dat willen de meeste vleeskuikenhouders niet.” Op veel vleeskuikenbedrijven staan de stallen echter slechts een paar meter uit elkaar waardoor er vaak geen ruimte is voor wintergartens naast de stallen. „Of het loont om wintergartens intern in stallen te bouwen, weet ik niet. Dat hangt van het rendement af en dus onder meer van de uitbetalingsprijzen van slachterijen voor 1 ster Beter Leven vleeskuikens. Die rekensom moet iedere vleeskuikenhouder voor zichzelf zelf maken. Wij bouwen interne en externe wintergartens en adviseren hoe een vleeskuikenhouder een wintergarten zo goed en zo goedkoop mogelijk kan bouwen”, zegt Cattier.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Tom Schotman, Beek Agri