'Coccidiose-vaccinatie maakt je ronde beter voorspelbaar'
Ze gaf woensdagavond 15 september een presentatie tijdens de themacarrousel op de Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid in Meppel. „Door vleeskuikens op de dag van uitkomst te vaccineren met bijvoorbeeld Paracox-5, maakt het kuiken op een gecontroleerde manier coccidiose door. De kuikens bouwen op deze manier afweer op. Dit voorkomt dat de coccidiosedruk in een stal sterk toeneemt naarmate de ronde vordert. Hierdoor zal er geen door coccidiose veroorzaakte voerdip en groeidip meer plaatsvinden in de tweede helft van de ronde”, zegt Pecher. „Dus is er geen onvoorspelbare late coccidiose meer. Maar is er een stabiele voeropname en constante groei, mits er geen andere aandoeningen (ziektes) voor problemen zorgen”, legt de pluimveedierenarts van MSD uit.
De aanwezige vleeskuikenhouders waren benieuwd naar de kosten van coccidiose-vaccinatie en wilden weten wanneer vaccinatie loont. „De kosten van coccidiose-vaccinatie per kuiken mag je niet louter zien als een meerkosten per kuiken. Het is onderdeel van een coccidiose-aanpak die je moet vergelijken met alle kosten en baten van je reguliere coccidiosebestrijding. Coccidiostatica hebben ook een prijskaartje. Wat kost een voerdip laat in de ronde? Wat levert een potentiële betere voerconversie op? Welke waarde heeft een stabieler verloop van de ronde of een betere voorspelbaarheid van het aflevergewicht voor me”, wierp ze vragen op. „Steeds meer vleeskuikenhouders met trager groeiende vleeskuikens vaccineren hun kuikens tegen coccidiose. Dat doen ze niet wanneer het niet loont. Reken maar eens uit hoeveel coccidiostatica in het voer kost”, vroeg Pecher aan de aanwezige vleeskuikenhouders.
De meeste vleeskuikenhouders gingen aan het rekenen en beaamden dat coccidiostatica in het voer zeker niet goedkoop is. Ook een buitendienstman van een broederij beaamde dat vaccinatie tegen coccidiose steeds meer plaatsvindt. „Als je daadwerkelijk geen voerdip hebt, een stabiele groei en een paar punten betere voederconversie dan loont coccidiose-vaccinatie. Althans met de prijzen die ik hoor van 6 tot 7 cent per kuiken”, zei een vleeskuikenhouder. „Maar massa is kassa. Als het vaccin steeds meer wordt toegepast moet het vaccin toch ook goedkoper worden”, vroeg hij aan Pecher. De pluimveedierenarts van MSD ging daar niet verder op in.
‘Gel oppikken van elkaar’
Pecher begeleidt momenteel veel vleeskuikenhouders die vaccineren tegen coccidiose op dag 0. „Bij vaccinatie in de stal is dit goed uit te voeren direct na aankomst. De kuikens kun je in de kistjes laten zitten of opsluiten in bijvoorbeeld kronen. De kuikens krijgen de met een kleurstof gemengde entstof met een grove spray over zich heen. Ze pikken nieuwsgierig naar deze kleurrijke, blinkende druppels op elkaars vacht. Zo krijgen alle kuikens de entstof binnen.”
Veel vleeskuikenhouders maken met rollen karton kronen of zetten met stroken plastic aan drinklijnen rijen af waarin ze de kuikens lossen. „Nadat alle kuikens de entstof over zich heen hebben gekregen, moeten ze minstens een half uur bij elkaar zitten zodat alle kuikens de entstof opnemen. Ik kijk altijd goed hoe de opname van de entstof is. De tong van de kuikens moet duidelijk gekleurd zijn door de kleurstof in de entstof.” Een goede begeleiding door de dierenarts, vaak samen met de producent van de entstof, gedurende de eerste rondes waarin gevaccineerd wordt, is zeer belangrijk, gaf ze aan. „Een enting moet goed gebeuren. Anders is de werking niet zoals je wilt”, motiveert ze.
In het ei (in ovo) enten tegen coccidiose is nog niet goed mogelijk voor zover ik weet. „In de Verenigde Staten hebben ze dat geprobeerd, maar zoals ook in literatuur beschreven, hebben bijwerkingen zoals een lager kuikengewicht bij uitkomst ervoor gezorgd dat dit geen succes werd. Er wordt echter nog steeds onderzoek gedaan met nieuwe types coccidiose-vaccins”, zei Pecher na een vraag van een deelnemer.