Pluimveehouders krijgen iets meer documenten rond fipronil-schandaal
In een einduitspraak draagt de hoogste bestuursrechter Carla Schouten vandaag op een aantal documenten alsnog, zij het in geanonimiseerde vorm, vrij te geven. Daaronder valt ook informatie uit de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA)-rapport van het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering. Verder krijgt de minister huiswerk van de Raad en zal Schouten alsnog moeten beoordelen of zij een reeks andere gevraagde documenten en informatie al dan niet gelakt vrij moet geven.
Strafrechtelijk
Wat een reeks andere door de pluimveehouders gevraagde documenten betreft, vindt de hoogste bestuursrechter dat de landbouwminister die wel terecht heeft geweigerd. Volgens Schouten kunnen die documenten niet worden vrijgegeven, omdat ze deel uitmaken van een strafrechtelijk onderzoek. Het belang van de openbaarheid weegt wat die documenten betreft niet op tegen het belang van de opsporing en vervolging van strafbare feiten,’ zo oordeelt de Raad in de einduitspraak. Nog weer andere documenten bevatten persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren en bewindslieden, of geven te veel bloot van de werkwijze van voedselwaakhond NVWA. Immers, de NVWA speelde een grote rol bij de aanpak van hete Fipronil-schandaal.
Vijf miljoen euro
Friponil is een insecticide dat via een ontluizingsmiddel in eieren terecht kwam en in 2017 tot grote ruimingsacties leidde, waarbij de sector zo’n 70 miljoen euro schade opliep. De pluimveehouders hebben het in deze rechtszaak vooral gemunt op de NVWA, die onder Schouten’s verantwoordelijkheid valt. De pluimveehouders willen nog altijd de schade van het ruimen van de kippen, vernietigen van de eieren en leegstandschade op het ministerie verhalen.
„Voor de tien bedrijven bedraagt het schade bedrag gezamenlijk zo’n vijf miljoen euro", zei hun raadsman eerder bij de Raad van State. Er loopt al een schadezaak bij de civiele rechter. Om die zaak goed te onderbouwen willen de pluimveehouders zoveel mogelijk de bij het NVWA beschikbare informatie rond het fipronil-schandaal openbaar krijgen. Met deze uitspraak krijgen ze in ieder geval meer documenten tot hun beschikking en mogelijk volgen er nog meer als de minister het extra huiswerk van de Raad van State heeft uitgevoerd.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Agrio archief