Proces verbaal NVWA voor siervogelhouder uit Heeten wegens overtreden registratieplicht
„In Nederland geldt een registratieplicht als een houder meer dan 250 stuks kippen, kalkoenen, parelhoenders, eenden, ganzen, kwartels, duiven, fazanten, patrijzen en loopvogels heeft. De hobbyhouder had rond 1.400 vogels op zijn locatie en was niet geregistreerd bij de overheid. Deze houder had zich dus moeten registreren en heeft hiervoor een proces verbaal gekregen van NVWA Handhaving”, zegt woordvoerder Saida Ahyad van de NVWA. Of het proces verbaal leidt tot het opleggen van een boete aan de siervogelhouder is nog onduidelijk. Dat bepaalt de juridische afdeling van de NVWA.
Jolanda Kieftenbeld, leghennenhouderster in Haarle en voorzitter van LTO Noord Salland, gaf eerder tegen Pluimveeweb.nl al aan dat ze 1.400 dieren geen hobby meer vindt. Door de uitbraak van vogelgriep bij de siervogelhouder geldt een vervoersverbod en ophokplicht voor pluimvee in een straal van 10 kilometer rondom zijn hobbypluimveebedrijf. Die ophokplicht geldt zowel voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee als hobbypluimvee.
Verstrekkende gevolgen
Kieftenbeld is één van de getroffen pluimveehouders in het gebied. Haar leghennenbedrijf in Haarle werd rechtstreeks geraakt door de vogelgriepuitbraak. Haar eieren mochten aanvankelijk niet vervoerd worden. Maar later kwam er een oplossing en nu mogen haar eieren vervoerd worden naar naar een overslagstation in Heino. Haar 40.000 leghennen leggen wekelijks ongeveer 240.000 eieren.
De gevolgen voor het leghennenbedrijf van Kieftenbeld vallen dus enigszins mee. Voor collega-pluimveehouders zijn de gevolgen veel erger. Door de vogelgriepuitbraak mogen sommige pluimveehouders tot november geen pluimvee opzetten. „Enkele opfokkers mogen nu geen nieuwe dieren opzetten en moeten wachten tot november voordat ze kunnen starten met een nieuwe ronde.” Een opfokker van leghennen kampt ook met problemen door de uitbraak. „De hennen zijn nu zo oud dat ze gaan leggen. Maar ze mogen niet van het opfokbedrijf af. Hij moet de hele dag eieren rapen. Die gooit hij weg, want hij heeft geen erkenning als eierleverancier”, zegt Kieftenbeld vrijdag 10 september tegen dagblad De Stentor.
Kieftenbeld baalt van de hele situatie. Zij werkt er momenteel samen met collega-belangenbehartigers aan dat hobbydierhouders niet meer over het hoofd gezien worden bij controles. Kieftenbeld gunt hobbypluimveehouders hun hobby. „Maar zorg dat je vogels gescreend worden op vogelgriep, salmonella en mycoplasma. Mocht er een besmetting zijn, dan kun je tijdig maatregelen nemen en dupeer je verder niemand”, zegt ze.