Derdejaars Pluimveehouderij student droomt van eigen pluimveebedrijf
'Ik wil graag een bestaand pluimveebedrijf overnemen'
Hij werd geboren in Dordrecht en groeide op in het Zuid-Hollandse Goudriaan nabij Gorinchem waar zijn ouders stopten met hun boerderij. Vervolgens verhuisde de familie naar het Overijsselse Dedemsvaart. Aangezien de landbouw hem trok, studeert hij nu Varkens- Pluimveehouderij aan Aeres Hogeschool Dronten. Na zijn studie zou hij graag een bestaand pluimveebedrijf overnemen. „De pluimveesector is innovatief. Bovendien blijft de vraag naar eieren en kip in de toekomst naar verwachting goed. Daarom zou ik graag pluimveehouder worden”, motiveert Van den Bout. Hij vertelde zijn verhaal donderdag 9 september tijdens de PluimveePodcast Bedrijfsopvolging en rendementsperspectief op vakbeurs Dutch Poultry Expo in Hardenberg (OV).
De derdejaars student zou het huidige studiejaar graag een half jaar stage lopen op een pluimveebedrijf. „Het liefste zou ik mijn halfjaarstage doen op een pluimveebedrijf zonder opvolger, waar ik na mijn stage en studie kan blijven werken en dat ik op termijn zou kunnen overnemen”, geeft Van den Bout aan. „Het allerliefste op een pluimveebedrijf in Noord-Brabant. Die provincie trekt me het meest. Dat komt omdat er daar veel moderne, innovatieve up-to-date pluimveebedrijven staan, maar ook omdat ik ben opgegroeid in Gorinchem, vlakbij Noord-Brabant.”
Sectorspecialist Jeroen van den Hurk van de Rabobank, die eveneens deelnam aan de PluimveePodcast in Hardenberg ziet zeker kansen voor Van den Bout. „Hoewel de pluimveesector in vergelijking met andere agrarische sectoren relatief veel opvolgers kent, zijn er ook tal van pluimveebedrijven zonder opvolger. Een pluimveehouder zonder opvolger kan zijn bedrijf verkopen aan een pluimveehouder die op zoek is naar een tweede of derde locatie. Maar opvolging buiten de familie komt steeds meer voor.”
Gunfactor essentieel
„Iemand zoals Willem moet niet denken dat hij direct na zijn studie een bestaand pluimveebedrijf kan overnemen. Dat is vaak een proces. Hij moet eerst een paar jaar meewerken op een pluimveebedrijf. Vervolgens kan hij vennoot worden in de maatschap of vennootschap onder firma en pas een aantal jaren later kan hij een bedrijf volledig overnemen”, legt Van den Hurk uit. „Daarnaast komen er ook andere constructies voor. Dat bijvoorbeeld de familie eigenaar blijft en iemand zoals Willem bedrijfsleider wordt.”
Hoewel een bedrijf overnemen zijn voorkeur heeft, staat Van den Bout er ook open voor om bedrijfsleider te worden op een pluimveebedrijf. „Ga op zoek naar een pluimveebedrijf waar je kunt meewerken”, adviseert Van den Hurk de jonge student. „Uiteindelijk moet een opvolger buiten de familie de gunfactor hebben. De eigenaar moet een medewerker de overname gunnen. Dan is er veel mogelijk”, stelt Van den Hurk.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Willem Van Den Bout, Tom Schotman