Schouten in onteigeningsdebat: 'Ik wil niet van de boeren af'
„Op de ministeries worden wel vaker scenario's uitgewerkt of wordt er over plannen nagedacht. Zeker bij zaken die van groot belang zijn", vertelde ze de Kamer. „Maar die scenario's leiden niet altijd tot besluitvorming."
En dat is volgens de minister ook hier het geval. Het huidige kabinet is niet van plan om boeren te onteigenen, vertelde ze. Er is geen omslag gekomen in het denken over onteigening.
Maar dat betekent niet dat het ministerie is gestopt met denken. De huidige stikstofwet zal niet genoeg zijn om de problemen die zich in de toekomst gaan voordoen, op te lossen, stelde Schouten, en dat had ze al verteld bij de presentatie van die wet. En dus denkt het ministerie nu na om die toekomstige opgave aan te pakken. „Als je weet dat er in 2035 nog een grote opgave ligt", vertelde Schouten, „dan moet je niet tot het allerlaatste moment wachten om inzichten te krijgen. Ik kan het me niet veroorloven om op mijn handen te blijven zitten en net te doen alsof er niets aan de hand is."
Transparant na besluitvorming
De scenario's hadden volgens de minister niet naar buiten moeten komen. „We zijn transparant over alles wat we doen", vertelde ze op vragen van Olaf Ephraim (Groep Van Haga), „maar pas op het moment dat er besluitvorming heeft plaatsgevonden. Dat is hier niet het geval."
Joris Thijssen (PvdA) wilde weten wanneer dan een besluit wordt genomen over die scenario's. Maar dat licht aan de formatie, vertelde Schouten, en daar gaat de Kamer over. De doorgerekende scenario's zijn voor de lange termijn, en het huidige kabinet is demissionair.
Caroline van der Plas (BBB) vroeg om een onderzoek naar de bron van het lek. „Boeren raken helemaal in de stress van dit soort berichten", vertelde ze. „Ik ben overspoeld met appjes van huilende boeren."
Maar de minister zag daar het nut niet van in. „Er is eigenlijk nooit te achterhalen wie gelekt heeft", vertelde ze. „Hoe spijtig het ook is, een onderzoek naar een lek haalt niet veel uit."
Roelof Bisschop (SGP) vroeg zich toch af dat als het PBL de opdracht krijgt om scenario's door te rekenen waarin opkoop en onteigening nadrukkelijk aanwezig zijn, het niet eerlijk zou zijn als de minister zou zeggen: „Ja, ik wil van een deel van de boeren af."
Maar daar wilde de minister niet aan. „Onteigeningen zijn nooit het begin van een discussie", herhaalde ze. „Dus nee, ik wil niet van de boeren af. Maar ik denk wel dat bedrijven op bepaalde locaties niet langer door kunnen gaan. We moeten ervoor zorgen dat we de maatregelen nemen die daarvoor nodig zijn."