Sjaak van der Tak over 'plannen onteigening': 'NRC voert eigen campagne'
Daarmee ontkent de LTO-voorzitter het bericht dat maandag in het NRC stond. Die krant stelde dat de regering plannen heeft om honderden boeren te onteigenen. 'Ook LTO en andere boerenorganisaties dachten daar achter de schermen over mee', bericht de krant.
„Ik heb de indruk dat NRC hier zijn eigen campagne voert", stelt Van der Tak. „Vorige week voerde het al drie juridische hoogleraren op. Die verklaarden dat het stikstofprobleem in 2025 zou zijn opgelost, als er wordt onteigend." De LTO-voorzitter gelooft daar niets van. „Onteigeningsplannen duren enorm lang. Ik heb ermee te maken gehad toen ik burgemeester van Westland was. Rechtszaken van tien, twintig jaar zijn echt niets", vertelt hij.
Ook kost het de belastingbetaler veel geld. NRC spreekt over 17 miljard euro. „Dat is twee miljard meer dan ons Versnellingsakkoord Duurzaam Evenwicht." Dat is het gezamenlijk plan van LTO, VNO-NCW, MKB Nederland en natuurorganisaties om het stikstofprobleem op vrijwillige basis aan te pakken. Maar bovendien vindt Van der Tak onteigening de foute aanpak. „Grote vraagstukken los je in Nederland niet op met dwang en met juridische maatregelen. Die los je enkel op door met elkaar te overleggen en samen afspraken te maken. Dan word je onderdeel van de oplossing."
Als je toch met juridische instrumenten aan de slag wil, stelt Van der Tak, dan is ruilverkaveling een betere aanpak. Dat doe je met de boeren, rond de tafel, en het past bij de gebiedsgerichte plannen en bij de lijn van de stikstofbank.
'LNV heeft geen plannen voor onteigening'
Het ministerie van LNV laat weten dat er geen specifieke plannen liggen om boeren te onteigenen. Wel hebben regeringsambtenaren verschillende scenario's om het stikstofprobleem op te lossen, bekeken en laten doorrekenen door het PBL. Een van die scenario’s betrof onteigening. Maar dat betekent niet dat het kabinet die richting uit gaat, vertelt een woordvoerder. „Minister Schouten heeft altijd gezegd dat stoppen vrijwillig moet gebeuren en de keuze van de boer moet zijn."
Het ministerie benadrukt op haar website aanpakstikstof.nl dat deze scenario's - in tegenstelling tot wat NRC beweert - niet zijn besproken met landbouworganisaties. Het geeft aan dat verschillende organisaties, waaronder LTO Nederland, in gesprek zijn met ministeries over de invulling van de stikstofaanpak. „Deze organisaties zijn echter nog niet betrokken bij de scenario’s die door het PBL zijn onderzocht."