Regels voor knaagdierenbestrijding buiten gaan ook binnen gelden
Bestrijding in stallen moet starten met het zetten van vallen. Is dat niet voldoende dan kunnen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden; wel is een plan van aanpak nodig, bouwkundige en hygiënische maatregelen en moet de bestrijder gecertificeerd zijn. Pluimveehouders en varkenshouders zonder certificering kunnen dus niet zelf gif plaatsen.
Bestrijding op de bedrijven wordt steeds professioneler dankzij betere voorzieningen en een hogere hygiënestandaard. Het principe van IPM is een plan hebben, weten wat je doet en analyseren wat beter kan om het gebruik van middelen zo lang mogelijk uit te stellen.
Opleiding op maat
Voor bedrijven die de mogelijkheid willen behouden om middelen tegen knaagdieren, rodenticiden, te gebruiken, is het in 2023 verplicht om zich te certificeren en het personeel aanvullend te scholen. Centraal hierin is het aantoonbaar werken volgens de beginselen van integrated pest management (IPM), zoals het uitvoeren van een risico inventarisatie, plan van aanpak, monitoring, preventieve- en werende maatregelen, niet-chemische en indien nodig chemische middelen.
Diegene die het bestrijdingsmiddel toepast, moet gecertificeerd zijn. „Het cursusmateriaal is 1 september opgeleverd. Nu worden de examens opgemaakt”, zegt Antoon de Groot van Bureau Erkenningen.
Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) heeft samengewerkt met de cursusontwikkelaars het ontwikkelcentrum en de AOC’s. De input van het KAD-onderzoek naar plaagdierrisico-inventarisaties op veehouderijen in de cursus opgenomen. „De betrokkenen uit de sector kunnen op tijd, voor de uitbreiding van de IPM-verplichting, die gaat gelden in 2023, de cursus gevolgd en het examen gedaan hebben”, aldus de Groot. De exacte ingangsdatum in 2023 is nog niet bekend.
Handboek
Het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, Ctgb, heeft de regels van de overheid voorgeschreven via het toelatingsbesluit/SPC. Om deze voorschriften voor bedrijven toepasbaar te maken stelt KPMB als onafhankelijke schemabeheerder samen met de leden van het Centraal College van Deskundigen een certificatieschema IPM-Knaagdierbeheersing op. Dit certificatieschema is gebaseerd op het recent vastgestelde Handboek IPM-Knaagdierbeheersing, HIK, waarin de eisen voor scholing, examens en certificering zijn opgenomen.
Bekijk hier het HIK. Vanaf pagina 29 staat de meest relevante informatie voor veebedrijven.