Dierenartsen ondernemen actie tegen uitsluiten antibiotica voor dieren
De motie hoort bij de nieuwe EU-diergeneesmiddelenverordening. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) is voorstander van de nieuwe verordening, maar niet van de motie, die ertoe bijdraagt dat de dierhouderij minder verschillende antibiotica tot haar beschikking heeft. Dit kan grote gevolgen hebben voor zowel de diergezondheid als de volksgezondheid, claimt de KNMvD. Samen met de Europese koepelorganisatie Federation of Veterinarians of Europe (FVE) startte de KNMvD een lobby om zoveel mogelijk organisaties in de dierhouderij te stimuleren zich tegen de motie uit te spreken.
Open brief
In een open brief stelt de KNMvD dat de aanpak in de motie zou neerkomen op het opleggen van een overdreven verbod op antibiotica. Het zou onherstelbare schade toebrengen aan de diergezondheid, zowel op boerderijen als in onze huizen, en onnodig dierenleed veroorzaken. Het afdwingen van het gebruik van het kleine spectrum van antimicrobiële stoffen bevordert de snellere ontwikkeling van resistentie voor deze groep antimicrobiële stoffen. Terwijl het hebben van voldoende antimicrobiële middelen bij dieren ook belangrijk is om de volksgezondheid te beschermen, want meer dan 60% van de besmettelijke dierziekten is overdraagbaar op de mens stelt de wereldorganisatie voor diergezondheid, de OIE.
Tegelijkertijd is er een wetenschappelijke consensus over de beperkte bijdrage van het gebruik van antimicrobiële stoffen bij dieren aan het algemene probleem van antimicrobiële resistentie bij de mens. Verschillende onderzoeken met moderne volgtechnologieën hebben aangetoond dat het veterinaire gebruik van antibiotica een significant lagere impact heeft op de effectiviteit van antimicrobiële therapie bij mensen dan aanvankelijk werd aangenomen ( EFSA , Nature , NIH ).
En daarmee gaat de motie voorbij aan het wetenschappelijk advies van EU-agentschappen en eerdere maatregelen voor het verantwoord gebruik van antimicrobiële middelen. En houdt de motie geen rekening met beleidsrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.
De KNMvD roept dierenartsen, veehouders, diervoederbedrijven, welzijnsorganisaties op de actie te ondersteunen door voor 6 september de open brief in te vullen en te versturen.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: KNMvD