Dierenbescherming verwerpt kritiek van Ongehoord op Beter Leven keurmerk
Ongehoord noemde het Beter Leven keurmerk vorige week een 'wassen neus' en 'mislukt'. Op basis van eigen onderzoek concludeert de groep dat het keurmerk niet de dieren, maar de vleesketen ten goede komt. De laatstgenoemde zou het keurmerk gebruiken om vertrouwen uit te stralen naar de consument en hogere afzetprijzen te beuren voor haar producten. Voor de organisatie is dit aanleiding om de Dierenbescherming op te roepen om het Beter Leven-keurmerk stop te zetten.
De Dierenbescherming heeft kennisgenomen van de aantijgingen en deelt de mening van Ongehoord niet. 'Met de beste intenties hebben we er juist voor gezorgd dat met het Beter Leven keurmerk miljoenen dieren in de veehouderij een aantoonbaar beter leven hebben gekregen. Het succes van vorige week, toen duidelijk werd dat kip met een ster van het Beter Leven keurmerk de norm wordt in alle supermarkten, onderstreept dit nog eens. We geven dan ook geen gehoor aan de oproep van Ongehoord om te stoppen met het keurmerk. Kritiek, terecht of onterecht, houdt ons scherp. Laat dit echter geen invitatie zijn om ongenuanceerde uitspraken te doen die het keurmerk en het grote vertrouwen daarin schaden. Een keurmerk dat uniek is in Nederland omdat het dierenwelzijn kan verhogen tot soms ver boven de wettelijke ondergrens', zo schrijft de Dierenbescherming in een verklaring.
Gosschalk
Ongehoord ging in het onderzoek onder andere in op de rol van rund- en varkensslachterij Gosschalk, die nu al wekenlang dicht zit door overtredingen op het gebied van dierenwelzijn. Zo stelt de dierenbeschermingsorganisatie dat de gefilmde misstanden voor de Dierenbescherming niet voldoende zijn om de samenwerking met Gosschalk per direct te beëindigen.
De Dierenbescherming schrijft dat de slachterij niet meer mag slachten onder het Beter Leven keurmerk. Maar, voor de rol als ketenregisseur gelden andere criteria die niet gerelateerd zijn aan dierenwelzijn. Zo voldoet Gosschalk wel aan de rol van ketenregisseur. Het houdt in dat de slachterij de veehouderijen aan- en af mag melden. 'Dat moet voorlopig doorgaan; boeren en daarmee hun dieren mogen niet de dupe worden van de misstappen bij de slachterij. De uitvoering van controles bij de boeren om gecertificeerd te worden, is een taak van onafhankelijke certificatie instellingen, niet van de ketenregisseur. Hoe de rol van ketenregisseur voor de betrokken partijen in de toekomst moet worden ingevuld zal besproken moeten gaan worden', schrijft de Dierenbescherming.
Verdienmodel
Een ander punt dat Ongehoord aanhaalt is de netto-opbrengst van de Dierenbescherming. In 2017 zou deze 1,6 miljoen euro hebben bedragen, in 2018 1,7 miljoen en 2019 1,9 miljoen euro. Volgens de Dierenbescherming dienen de opbrengsten om de werkingskosten van de Stichting Beter Leven te dekken. Ongehoord stelt dat dit niet valt te controleren aangezien de jaarverslagen van de Dierenbescherming geen inzage geven in de kosten van de stichting.
De Dierenbescherming duidt dat het niet verdient aan het keurmerk: 'Sterker, het Beter Leven keurmerk kost de Dierenbescherming, als eigenaar, alleen maar geld. Die kosten zitten in beleidsmatig werk zoals het (door)ontwikkelen van de dierinhoudelijke criteria, het geven van voorlichting over diervriendelijker consumeren en promoten van het Beter Leven keurmerk. De bijdrage die deelnemers aan het Beter Leven keurmerk betalen verdwijnt niet in een grote schatkist, maar wordt gebruikt om de werkzaamheden van de Stichting Beter Leven keurmerk te financieren, inclusief de extra controles door onafhankelijke, niet aan de Dierenbescherming, noch aan het bedrijfsleven verbonden organisaties. In het rapport van Ongehoord wordt gesuggereerd dat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling. Dit klopt niet.'