Opinie: Dierenwelzijn versus klimaat
In hun beleving is dit een vooruitgang in dierenwelzijn en hebben ze een mooi doel bereikt. Het feit dat dit echter de pluimveehouders voor een onmogelijke keuze stelt, 'is niet hun probleem', vinden ze.
De kippen die onder dat keurmerk vallen zitten twee tot drie weken langer in de stal en eten daarmee ook meer voer per kilogram vlees. De stal dient voor de jonge kuikens verwarmd te worden en als je dat dus doet met 30 procent minder kuikens in die stal, stijgt de benodigde energie per kilogram vlees ook weer flink.
De boer ziet zich dus voor de vraag gesteld of hij een duurzaam kuiken wil met een uiterst lage CO2-footprint, veel lager dan bijvoorbeeld tofu. Of kiest hij voor een keurmerk dat meer dierenwelzijn pretendeert?
Welke keuze de boer ook maakt. Er gaat een aanval komen van een NGO. Kiest hij voor duurzaamheid, dan vallen Wakker Dier en de Dierenbescherming hem aan. Kiest hij voor meer dierenwelzijn, dan komt de aanval vanuit clubs als Milieudefensie of Greenpeace.
Tekst: Bart-Jan Oplaat
Beeld: Ellen Meinen