Empro Europe ontkent geurhinder
Het is niet de eerste keer dat de buren klagen over stank van het bedrijf. Buurtbewoners klagen al sinds 2017 en zagen hun levenskwaliteit verminderd door de aanhoudende geurhinder. Diverse ingrepen, zoals werken aan de biofilter in 2017 en de plaatsing van een luchtwasser in 2018, hebben de problemen volgens de omwonenden niet opgelost. Het lokale actiecomité wil dat de hinder ophoudt en dat er permanente controle komt, zoals door middel van een permanent meetsysteem. Volgens Empro Europe worden er wekelijks metingen gedaan, maar is een permanent geursysteem lijkt niet haalbaar. Die sensoren zijn volgens Empro Europe heel moeilijk in overeenstemming te brengen zijn met ervaringen van hinder van mensen.
Geurhinder niet vastgesteld
Het bedrijf zet ondertussen in op de verdere uitbouw van een extern opvolgsysteem van luchtzuiveringen. De zaakvoerder van het bedrijf ontkent bovendien dat er onregelmatigheden zijn. Volgens het bedrijf is ‘ernstige geurhinder’ niet vastgesteld. „Deskundigen die langskwamen hebben een vijftigtal waarnemingen gedaan”, zegt CEO Vaast Vanoverschelde. „Zij konden de meldingen van hinder tijdens hun waarnemingen niet bevestigen. We citeren uit het recentste rapport van de deskundigen voor de situatie in 2021 ‘bij geen van de woonwijken in de omgeving van Empro werd er een negatief effect vastgesteld.”
Vraag tot overleg
Volgens Vanoverschelde wimpelde het stadsbestuur vorige week nog maar eens een vraag tot overleg over deze bevindingen van de deskundigen af. „Net zoals ze al jaren ons aanbod tot een constructieve samenwerking uit de weg gaat”, zegt Vanoverschelde. “Een aanbod dat we hierbij nogmaals willen herhalen, want enkel in dialoog kan er een oplossing gevonden worden. We zijn trots op het hoog innovatieve en circulaire bedrijf dat onze medewerkers in Dendermonde de voorbije jaren uitgebouwd hebben en kunnen ook over onze inspanningen en realisaties omtrent geur eenieder recht in de ogen kijken. We zullen de rapporten van de deskundigen openbaar maken.”
Klachten
Het bedrijf betreurt de klachten en dat de buren zich gehinderd voelen. „Maar deze demarche van het stadsbestuur die wij wederom via de pers moesten vernemen, lijkt ons enkel een gevolg te zijn van een lokaal partijpolitiek opbod en gaat volledig voorbij aan de realiteit zoals ze door de toezichthoudende overheid en de deskundigen ter zake de voorbije maanden, week na week, vastgesteld werden. Deze uitlating van het stadsbestuur is dan ook zonder meer onwaar en een overheid onwaardig,” zegt Vanoverschelde.
Bedrijf dicht
Toch lijkt de saga rond de geurhinder al lang aan te slepen en hebben er zich al veel overleden mee gemoeid. Het parket van Oost-Vlaanderen eiste in april van dit jaar nog een exploitatieverbod. Aanleiding voor de vordering zijn verschillende inbreuken over geurhinder tussen december 2018 en december 2019 en de schending van enkele vergunningsvoorwaarden. Vorig jaar moest het bedrijf nog drie maanden dicht door aanhoudende geurproblemen. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) heeft toen de vergunning toen geschorst omdat het niet zeker is dat de hinder tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht kan worden. Empro Europe moest de productie stilleggen tot 11 oktober. De afdeling Handhaving van het Vlaams Departement Omgeving heeft een proces-verbaal opgesteld tegen Empro Europe. De provincie schorste begin 2020 ook al de omgevingsvergunning van Empro na aanhoudende klachten over ernstige geurhinder. De stad Dendermonde had die schorsing toen geadviseerd na herhaaldelijke protesten van omwonenden uit Baasrode en het gehucht Lutterzele.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Empro Europe