NVP: Haal 1 ster Beter Leven kip straks niet uit Polen
Boni als laatste grote supermarktketen over op 1 ster Beter Leven kip
Marktleider Albert Heijn maakte 1 maart bekend over te gaan op één ster Beter Leven kip. Sindsdien is het snel gegaan en volgende de andere supermarkten in rap tempo. Recent besloten Spar, DekaMarkt en Hoogvliet om over te gaan en nu dus ook Boni.
Volgens Anne Hilhorst van Wakker Dier krijgen door de stap van de supermarkten jaarlijks ruim 100 miljoen kippen een beter leven. Hilhorst geeft aan dat er duidelijke voorwaarden zijn verbonden aan het keurmerk die elk jaar via de Dierenbescherming worden gecontroleerd. Zo is de groeisnelheid lager dan van de huidige supermarktconcepten en reguliere kip. Volgens Hilhorst is het goed voor de gezondheid van kippen dat ze minder snel groeien. Ook krijgen de vleeskuikens meer ruimte en een overdekte buitenuitloop. Dit betekent dat veel boerenbedrijven veranderen. „Na decennialang aan het oog te zijn onttrokken, komen vleeskippen weer terug in het landschap", zegt Hilhorst tegen het Algemeen Dagblad. Nu supermarkten overgaan op 1 ster Beter Leven kip gaat de actiegroep zich richten op fastfoodketens, groothandels voor de horeca en slagers waar nog steeds veel kip zonder keurmerk wordt verkocht.
Slecht voor milieu
Financieel directeur Frank Klören van Boni dat 44 filialen heeft, zegt dat hij het een lastig besluit vindt. „Vanuit het oogpunt van dierenwelzijn is het natuurlijk goed, maar als je naar het klimaat kijkt is het een ander verhaal. Vleeskippen die onder dit keurmerk vallen, leven twee weken langer. Dat betekent twee weken langer eten en drinken en ook extra kippenmest. Dit is dus een extra belasting van het milieu en de buitenruimte omdat meer stalruimte nodig is. Dat is een lastig verhaal als de druk op het milieu en op de ruimte groter en groter wordt", legt hij uit.
Vergunningen
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) onderschrijft het verhaal van Boni. „Voor het klimaat zijn reguliere vleeskuikens beter", zegt NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat. De NVP-voorzitter vindt de insteek van het keurmerk prima, maar plaatst de nodige kanttekeningen bij de praktische uitvoerbaarheid. „Vanuit milieutechnisch perspectief is deze stap zelfs belabberd. Het klinkt cru, maar voor het klimaat is reguliere kip beter. Als alle vleeskuikens voor supermarkten straks naar buiten moeten, gaat de stikstofuitstoot behoorlijk omhoog. En volgens mij is het de bedoeling dat de uitstoot juist omlaag gaat. Ik moet dus nog zien of onze boeren vergunningen zullen krijgen om dit mogelijk te maken en ook om hun stalruimten uit te breiden. Het wordt een flink karwei om dat in twee jaar tijd voor elkaar te krijgen", zegt de NVP-voorzitter tegen het Algemeen Dagblad.
Ook vraagt Oplaat zich af of de supermarkten bereid zijn om voor langere tijd extra geld op tafel te leggen voor het keurmerkvlees. „We kunnen als sector veel voor elkaar krijgen qua dierenwelzijn, maar het kan niet voor de goedkoopste prijs. Boeren nemen een risico door te investeren in uitloopruimten, dan mag het niet zo zijn dat supermarkten straks vanwege de prijs hun kip uit bijvoorbeeld Polen halen. Daar moeten duidelijke afspraken over worden gemaakt", vindt hij.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Algemeen Dagblad